Kultúra

Csongrád megye népi iparművészete a megyeházán

Csongrád megye népi iparművészete a megyeházán

2009. március 26., csütörtök
Csongrád megye népi iparművészete a megyeházán

Kézzel, tisztán természetes anyagokból készített alkotásokat állítottak ki

Csongrád megye népi iparművészetét bemutató vándorkiállítás nyílt a megyeházán. A tárlaton kizárólag kézzel készített tárgyakat állítottak ki; azok szinte mindegyike csak természetes anyag felhasználásával készült. A mintegy 70 darab egyedi alkotást Szatymazra viszik majd tovább - adta hírül a

Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata.

A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény szervezésében megvalósult tárlaton láthatóak például hímes tojások, textil- és fa gyermekjátékok, hímzés, szőttesek, csuhé, szalmafonás és különleges gyöngyékszerek. A kiállítást megnyitó

Mód László

néprajzkutató, muzeológus arról beszélt, hogy a nép iparművészet nem egy halott kultúra terméke. Jelen van a mindennapjainkban, és ezután is meg kell teremteni a dokumentációja és a tanítása, áthagyományozása lehetőségét.

Hozzátette: ma már létezik olyan, hogy örökségturizmus, aminek pont az a lényege, hogy a turisták egy adott országba érkezve, illetve onnan hazaindulva, az adott népre, nemzetre jellemző egyedi tárgyakat vigyenek magukkal. Ezekhez a különleges tárgyakhoz az ember viszonyulása is más. A Csongrád megye népi iparművészetét bemutató kiállítás árpilis 16-ig látható a megyeháza aulájában. A tárlatot innen a szatymazi Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtárba viszik tovább, ahol április 20-24-ig mutatják majd be - tudatta a sajtószolgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.