Közélet

Villamosügy: A civilek a környezetért és a demokráciáért

Villamosügy: A civilek a környezetért és a demokráciáért

2009. március 20., péntek
Villamosügy: A civilek a környezetért és a demokráciáért

A Levegő Munkacsoport nem adja fel a küzdelmet a szegedi elektromos tömegközlekedés nagyprojekt - megfogalmazásuk szerint - antidemokratikus tervezési folyamata és környezetromboló hatásai ellen. A Rókusi körúti 2-es villamospálya terveinek módosításáért összegyűjtött aláírásokat, egy közös civil nyilatkozatot, illetve egy a projekt módosítási lehetőségeiről szóló brüsszeli álláspontot tükröző dokumentumot nyújtottak át pénteken a városfejlesztési alpolgármesternek. Nagy Sándor megköszönte, hogy a civilek részt vesznek a fejlesztési program népszerűsítésében...

A Levegő Munkacsoport február 28-án a Vértói kiserdőnél tartott lakossági demonstráción kezdte meg aláírásgyűjtését a rókusi lakosság felkérésére a 2-es villamos tervezett vonala ellen. Azt szeretnék elérni, hogy a Rókusi körútra elképzelt új 2-es villamosvonalat úgy építsék meg, hogy az útvonalon megmaradjon a jelenlegi zöldterület a jelenlegi fákkal, a körúti közlekedés ne kerüljön közelebb a lakóházakhoz se út, se villamos formájában, a kiserdő - melynek egyharmadát vágnák ki a forduló építése miatt - egyáltalán ne sérüljön, továbbá a Kossuth Lajos sugárút és a Rókusi körút kereszteződésében a gépjárműforgalom ne kerüljön közelebb a házakhoz.

Elhallgatták - létezik alternatív javaslat!

Álláspontjuk szerint a jelenlegi tervek nem felelnek meg az EU követelményeinek, illetve vonatkozó jogszabályainak. Megvalósulásuk esetén romlani fog a környezet állapota, a környék élhetősége: sok fát vágnak ki, jelentősen csökken a zöldfelület, növekszik a leburkolt felület, és nem csökken a gépjárműforgalom. Úgy vélik, a projekt előkészítése során a lakosságot félretájékoztatták, az alternatív javaslatokat teljesen elhallgatták. A Levegő Munkacsoport helyi lakosok segítségével éppen ezért olyan javaslatot tett az új villamosvonal megépítésére, amelynek megvalósításával jelentősen javulna Szeged közlekedése és környezeti állapota. Ennek lényege, hogy az utat nem szabad szélesíteni (több száz fa kivágásával), hanem mindkét irányban egy meglévő közúti sávot kell közös tömegközlekedési sávvá kialakítani, az uniós pályázati forrásokat pedig az útszélesítés helyett a villamosvonal meghosszabbítására célszerű fordítani a 3-as, 4-es villamosok vonaláig harántirányban. Így már valóban lenne értelme az új villamospálya kialakításának. Az elmúlt három hétben 616 aláírást gyűjtöttek össze a tervek módosításáért, ezeket pénteken adta át Nagy Sándor (SZDSZ) városfejlesztési alpolgármesternek a Levegő Munkacsoport képviselője. Kotogán Róbert egy a civil szervezeteket által szignált közös nyilatkozatot is átnyújtott, mely a projekt káros hatásaira, antidemokratikus voltára hívta fel a figyelmet, illetve az alternatív javaslatokat foglalta össze.

Az Európai Bizottság támogatja a civil szféra kezdeményezéseit

Ismertette - s szintén átadta - emellett

Wagner Anna,

az Európai Bizottság munkatársának a Levegő Munkacsoporthoz eljuttatott tájékoztató levelét is. Ebben a téma brüsszeli ügyintézője azt fogalmazza meg, hogy bizonyos körülmények (környezetvédelmi okok, civil igények) igenis indokolttá s lehetővé tehetik az eredeti tervek módosítását: „A műszaki tartalma a projektleírásnak a 2007-2013-as programozási időszakban indikatív, azaz irányadónak tekinthető. Ez azt jelenti, hogy lényegében az infrastruktúrának ott és olyan módon kell megépülnie, ahogyan az a támogatási kérelemben leíratott. Azonban semmi nem akadályozza meg, hogy az elbírálást követően bekövetkezett körülmények okán bizonyos elemei a projektnek módosuljanak, például több/kevesebb csomópont épüljön, vagy pár száz méterrel idébb vagy odébb kerüljön egy megálló. Mindemellett a projekt fő arculatának meg kell maradnia: például nem lehet villamos helyett trolibuszpályát kiépíteni. A műszaki vagy egyéb okból indokolt változtatási igényről a tagállamnak tájékoztatnia szükséges a Bizottságot. A Bizottság mérlegeli, hogy a változtatás hordereje igényli-e a döntés megváltoztatását. Ha igen, akkor a módosítási kérelmet és annak indokoltságait a Bizottság megvizsgálja, és az esetek nagy részében hozzájárul. A Bizottság a partnerség elve jegyében és alapvetően kedvezően áll hozzá a környezetvédelmi okokból, illetve a civil szféra kezdeményezésére megvalósítani kívánt projektmódosítási elemekhez, amennyiben ezek fundamentálisan indokoltak."

Nagy Sándor: Nem merült föl új körülmény

Nagy Sándor

úgy reagált: köszöni a civileknek, hogy segítenek a nagyprojekt népszerűsítésében. Wagner Anna nyilatkozatát - mint mondta - magánlevélnek, nem hivatalos közlésnek tekinti. Új körülmények szerinte nem merültek föl az utóbbi időben, így nem indokolt az „erős és jó pályázat" módosítása. Kifejtette: a civilek észrevételeit az illetékes környezetvédelmi hatóságok már megvizsgálták, s ez alapján hagyták jóvá a szegedi terveket, melyeket reményei szerint néhány napon belül Brüsszel is támogatásáról biztosít.

Kotogán Róbert

erre azt felelte: Brüsszel abból a feltevésből indul ki, hogy egy ilyen méretű beruházás nemzeti, helyi, önkormányzati konszenzuson nyugszik, ez azonban - mint az aláírásgyűjtés tapasztalatai is mutatják - Szegeden egyáltalán nincs így. A további intézkedések - fogalmazott - az önkormányzat lelkiismeretére vannak bízva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.