Szegedi közgyűlés: Senki sem kért bocsánatot

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Heves vitát követően, a kormánypárti képviselők szavazataival elfogadta Szeged város 2009. évi költségvetését pénteken a közgyűlés. Az ellenzék valamennyi kapcsolódó módosító javaslata – köztük a kisgyermekes családok ingyenes tömegközlekedésére, illetve a vállalkozássegítő alap kibővítésére vonatkozó indítvány – kisebbségben maradt. A jobboldal az I-es kórház eladása, az iskolai rendszer átgondolatlan átalakítása, illetve parlamenti magatartása miatt is támadta Botka Lászlót. A polgármester az ellenzéki képviselőktől, a Fidesz Botkától várt bocsánatkérést – hiába.

Kalmár Ferenc már napirend előtt a gazdaság válságról beszélt. A KDNP frakcióvezetője szerint a helyzet egyre súlyosabb, s a kormány igyekszik maszatolni a felelősséget. Az ide vezető intézkedéseket Botka László és Ujhelyi István (MSZP) is megszavazták a parlamentben – hívta föl a figyelmet. Bakai Csaba (Együtt Szegedért Egyesület) az IKV gazdálkodását kritizálta, mondván 55 üzlethelyiség áll üresen Szegeden, azaz a város több száz milliós bevételi lehetőségtől esik el. A cég ügyvezető igazgatója pedig nemrégiben az SZKT telephelyén összetörte autóját – ki fizeti a kárt, szondáztatták-e az illetőt – kérdezte? Botka László azt felelte, mivel az ingatlanállomány 2 százaléka nincs kiadva, kár felelőtlenségről beszélni.

Botka és a foci

Még a közgyűlés kezdete előtt az Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil szurkolói mozgalom néhány tagja szóróanyagot osztott ki a közgyűlés tagjai között, melyben a helyi labdarúgás gondjaira hívják föl a figyelmet, illetve a Kék-Fekete Diszkoszvető Szponzori Körbe történő belépés lehetőségét ajánlják föl. Szentgyörgyi Pál – akinek a szájából előbb a „provokáció” kifejezés hangzott el – a média jelenlétében ígérte meg, hogy tárgyalóasztalhoz ül a szurkolókkal, kiknek leveleit korábban válaszra sem méltatta. Botka László polgármester nem volt hajlandó átvenni a szóróanyagot, azt mondta, tegyék azt le titkárságán…

A Mercedes-gyár és az alpesisí-világbajnokság

Hüvös László, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor felelőtlennek minősítette a polgármester országgyűlési magatartását: egyszer sem szólalt föl 2008-ban, egyszer sem mondta ki a Tisztelt Házban, hogy Szeged. Pedig lett volna miről beszélnie, hiszen második ciklusában 17 százalékkal nőtt a munkanélküliség a városban. Botka szerint a globális válság alól nem vonhatjuk ki magunkat, ebben a helyzetben a Fidesz nem tud megoldásokat javasolni, csak őt és Gyurcsány Ferencet szidalmazza – programot mindössze három párt, az MSZP, az SZDSZ és az MDF nyújt.

Hüvös kérdőre vonta a polgármestert, kormánypárti társaival együtt miért nem vett részt a saját aláírásával összehívott, a Fidesz által kezdeményezett januári rendkívüli közgyűlésen, miért üzente ezzel azt, hogy érdektelen a szegediek szociális problémái iránt. Botka azt mondta: a Fidesz szociális értékmentése a neki akkor hozott egy darab műanyag óra, s „Szeged méltóságához az illik, hogy nem veszek részt ebben a cirkuszban”. Ekkor már dőltek belőle a számok és a megszokott kommunikációs panelek: a városban 67 milliárd forintnyi beruházás valósul meg rövidesen. A segélyből élőknek munkát adnak, a Mercedes pedig azért települt Kecskemétre, mert nincs Szegeden megfelelő műszaki képzés. „Egyébként alpesisí-világbajnokságot sem rendezünk” – összegzett, érzékeltetve, mennyire veszi komolyan az ellenzéki aggályokat.

Halasztható-e tömegközlekedési projekt?

A 2008-as költségvetés zárszámadás előtti utolsó módosításának, illetve a 2009-es költségvetés vitájában a bocsánatkérésre való kölcsönös felszólítások kerültek napirendre. Botka László Póda Jenőtől és Kalmár Ferenctől várt „mea culpát”. Állítása szerint a pénzügyi bizottság fideszes alelnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a 2008-as évben 2,8 milliárd hiánnyal zárt a költségvetés, ezzel szemben nem zárt, s az utolsó módosításkori hiány sem annyi. Kalmár Ferenc pedig – mondta – Bodó Imre országgyűlési képviselővel közös múlt heti sajtótájékoztatóján „eszetlennek” nevezte őt. Egyik ellenzéki képviselő sem kért bocsánatot, bár megjegyezzük, Botka érvelése némiképp sántított: Póda anno – ahogy a tájékoztatójáról szóló korábbi cikkünkben is olvasható – nem említett 2,8 milliárdos hiányt, Kalmár pedig a Botka-Ujhelyi-féle pénzherdálást minősítette eszetlennek, nem magát a polgármestert. Erre fel is hívta Botka figyelmét Póda Jenő, ám a szocialista politikus sem követte meg a KDNP-s frakcióvezetőt.

A 2009. évi költségvetést egyensúlyinak minősítette Botka László és Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester. A büdzsét 53 milliárd forint bevétellel, s ugyanannyi kiadással tervezték. Az alpolgármester a középfokú intézmények összevonását, működésének ésszerűsítését, illetve a fejlesztési előirányzat 22 milliárdra történő növelését emelte ki. Póda Jenő is talált pozitívumokat az előterjesztésben, ám hozzátette: munkahelymegőrzésre, munkahelyteremtésre még többet kellene fordítani. A Fidesz 50 helyett 500 milliós keretet javasolt erre a célra, álláspontjuk szerint az elektromos tömegközlekedési nagyberuházás összegéből, illetve az ahhoz kapcsolódó önerőből lehetne átcsoportosítani 2009-ről 2010-re, illetőleg a város kommunikációs és marketingköltségeit is csökkenthetőek, az így felszabadult összegek pedig a vállalkozások segítésére fordíthatóak. Botka azt mondta: úgy tűnik, az ellenzéknek semmi sem elég, illetve megígérte, ha az 50 millió elfogy, újból feltöltik az alapot. Az elektromos tömegközlekedés fejlesztésének elhalasztását „sületlenségnek” és műszakilag kivitelezhetetlennek nevezte, s arra hivatkozott, hogy a Fidesz korábban a projekt valamennyi elemét megszavazta. A PR-költségek csökkentéséről azonban nem szólt.

Gyász

A majdnem este nyolcig tartó közgyűlésen háromórás szünetet tartottak Kohári Nándor önkormányzati képviselő nemrégiben tragikus körülmények között, rövid, súlyos betegségben elhunyt feleségének temetése miatt. Botka László a szünetet követően az önkormányzat valamennyi tagja nevében nyilvánított részvétet, s kívánt sok erőt a fideszes politikusnak. A SZEGEDma.hu szerkesztősége ezúton is szeretné kifejezni mély együttérzését Kohári Nándorral és az egész gyászoló családdal.

Ki tud olcsóbban villamost?

Kalmár Ferenc a villamosok 600 milliós beszerzési árát sokallta. Botka azt felelte: villamost boltban nem lehet kapni, de ha a villamosmérnök frakcióvezető tud olcsóbban gyártani, várja jelentkezését.

A költségvetéshez egyébként több módosító indítványt is benyújtott az ellenzék: a vállalkozástámogatási mellett egyéb szociális keretek növelését, valamint a kisgyermekes családok tömegközlekedésének ingyenessé tételét javasolták. A polgármester szerint azonban „ingyenes tömegközlekedés márpedig nincs”.

Az ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdéseiről szóló napirendi pontnál a Fidesz és a KDNP az I-es kórház – nyomott ingatlanárak mellett tervezett – eladását, az adományozó Pozsonyi Ignác végakaratának semmibevételét kifogásolta. Kalmár Ferenc megmagyarázhatatlannak nevezte a végrendelet figyelmen kívül hagyását, míg Hüvös László és Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke ismételten felvetették: ha az egészségügyi ellátásra már nem is, idősgondozásra kiválóan alkalmas lenne a Kossuth sugárúti ingatlan. Botka László szerint azonban az I-es kórház már semmilyen egészségügyi funkcióra nem tehető alkalmassá, ám az eladásából származó teljes összeget az egyetem egészségügyi fejlesztéseire fordítják.

Verdikt és szürreális műbalhé

A közgyűlés a szakképzési rendszer átalakításáról is tárgyalt. Mint arról portálunk korábban beszámolt, az oktatási szférában komoly feszültségeket okozott az előkészítetlennek, átgondolatlannak minősített átszervezés, melynek kapcsán többek között négy gimnáziumi osztály – így a Széchenyi híres sportosztálya – szűnik meg. A témafelelős Solymos László (MSZP) alpolgármester a változó igényekhez történő alkalmazkodásról, Botka László pedig a demográfiai csökkenésről értekezett. Farkasné Pocsai Blanka, az oktatási bizottság fideszes tagja viszont pedagógusok, iskolavezetők véleményére hivatkozva verdiktről beszélt, s nehezményezte, hogy semmiféle előzetes egyeztetés nem történt az ügyben. Tudta-e a polgármester, hogy a Széchenyi sportosztálya tavaly a harmadik volt a sportiskolák országos versenyében – érdeklődött? Botka válaszában úgy indokolt, a kompetenciafelmérések szerinti négy leggyengébb osztálytól kell megválni.

Oláh János (Fidesz) mindezek tükrében érdekesnek találta, hogy a Révész Mihály MSZP-s frakcióvezető nevével fémjelzett magániskola két új középiskolai osztályt indít ősztől. Felvetését „ocsmány személyeskedésnek” és „ostoba összeesküvés-elméletnek” titulálta a város vezetője.

Haág Zalán (KDNP) egy másik előterjesztés kapcsán a III. honvéd huszárezred hősi emlékművének áthelyezése ellen szólalt föl. Botka úgy válaszolt, néhányan „az elmúlt évek legszürreálisabb műbalhéját” robbantották ki, a városrehabilitáció keretében megnövekszik a Reök előtti tér, annak közepére kell állítani a szobrot. (Az ügyben kezdeményező szerepet játszó SZEGEDma.hu nevében köszönjük a polgármesteri elismerést, Haággal együtt annyit mindenesetre sikerült elérnünk, hogy a jövő héten kibővített kulturális bizottsági ülést tartanak az ügyben.)

A közgyűlés végül a kormánypártiak szavazataival elfogadta a költségvetést, az iskolai rendszer átalakítását, illetve valamennyi támogatott előterjesztést (köztük a fideszes Gyimesi László kezdeményezését, mely megtiltja a közterületeken való dohányzást). Az ellenzék összes költségvetési módosító javaslatát leszavazták.

Előző sztori

Kosárlabda: Életben tartaná a reményt a Szedeák

Következő sztori

Utazás: Kulturális körutazások – Utazás Kiállítás 2009