Százmilliós adócsalásért felfüggesztett szabadságvesztés

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összesen csaknem százmillió forintnyi adót csaltak el fiktív számlák segítségével azok az építési vállalkozók, akiket kedden jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

Az első- és a másodrendű vádlott tagja és ügyvezetője volt két gazdasági társaságnak is, amelyek építőipari tevékenységgel foglalkoztak. A vádlottak egyik cége más alvállalkozókkal együtt végezte el a szegedi Novotel szálló felújítását. A szerződéses munkák egy részét a vádlottak ügyvezetése alatt álló vállalkozás be nem jelentett alvállalkozókkal teljesítette, így ezekre a munkafolyamatokról valós tartalmú szerződések, átadás-átvételi jegyzőkönyvek és számlák nem álltak rendelkezésükre.
Ezeket a munkákat azonban “le kellett fedni”, ezért a be nem jelentett munkások által elvégzett tevékenységről a két férfi – az eljárás során meg nem állapítható személyektől – fiktív számlákat szerzett be. Ezeket nagyobb részben létező, de nem építőipari tevékenységet végző vállalkozások nevével visszaélve, míg kisebb részben egy nem létező cég nevében bocsátották ki. A vádlottak a hamis számlákkal az állami költségvetésnek összesen 70 millió forintot is meghaladó kárt okoztak, emellett megszegték a számviteli törvény rendelkezéseit is.
A negyedrendű vádlott ügyvezetése alatt álló másik cég hasonló módon járt el a hotel felújítása során, be nem jelentett munkásokat foglalkoztatott, hamis számlákat szerzett és állított be a könyvelésébe, így közel 8 millió forint kárt okozott, s megszegte a számviteli törvény szabályait is.
A két cég vezetői 52 millió forintnyi elvégzett munkát nem számláztak ki egymásnak, ezzel az állami költségvetésnek további 10,4 millió forint kárt okozva.
A Szegedi Ítélőtábla adócsalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat, s ezért őket egy és két év közötti – végrehajtásában felfüggesztett -szabadságvesztésre ítélte. A bíróság az elsőrendű vádlottat 5 millió, a másodrendű vádlottat 6 millió, a negyedrendű vádlottat 800 ezer forint pénzmellékbüntetéssel sújtotta.
A táblabíróság egy részcselekményben az elsőfokú ítéletet megváltoztatva felmentette a negyedrendű vádlottat így esetében az ítélet nem jogerős, míg az első- és másodrendű vádlottak esetében nincs helye fellebbezésnek.

Előző sztori

Öt százalékkal nőtt az adó-, járulék- és illetékbevétel tavaly a Dél-Alföldön

Következő sztori

Somogyi-könyvtár: Könyvek – csillagról és csillagászatról