Péntek: Csipkerózsika-bemutató és Bródy-koncert az IH-ban

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendkívül mozgalmas nap ez a péntek! A Csipkerózsika bemutatója lesz a Kisszínházban – a Szegedi Kortárs Balett verziójában: egy klasszikus mese, ahogyan még nem láttuk. Az IH Rendezvényközpontban Bródy Jánost látják vendégül, a Reökben ismét a plafonra vetítenek, és a „démoni ragályról”, a pestisről nyílik orvostörténeti kiállítás a múzeumban. A Hangoskönyvtárban tart farsangi mulatságot a Vakok Klubja, és Macskássy Izolda festő- és grafikusművész találkozik közönségével. Két programot is kínál a Millenniumi Kávéház középiskolásoknak és zenekedvelőknek, „szívkalandozhatunk” magyar költőkkel a Korona Hotelben, és pénteken tartják a VI. Országos Agrárjogi Jogesetmegoldó Versenyt. Kiváló a moziműsor, sőt újdonság is akad mára, és persze lesz úgy féltucatnyi jó buli…

Balett-bemutató, színház és bábszínház

A Kisszínházban pénteken 19 órakor bemutató előadás: Csipkerózsika – táncjáték felnőtteknek – a Szegedi Kortárs Balett előadása. A Csipkerózsikát mindenki ismeri, leginkább Walt Disney mandulaszemű rajzfigurája miatt. A történet azonban nem ennyire bűbájos: a hibernált leányzó, az alvó udvar egy érzelemmentes világot sejtet, ahol csak egy csók: az érzelmek újrafelfedezése menti meg a végtelenített kómától az emberiséget. De mi van, ha nem jön a herceg? Ha csókja mégsem lesz megváltás? Akkor az alvó szépség örökké a plázákban fog bolyongni álmaiban, és a tévéreklámok filmkockái között keresi a boldogságát. Egy klasszikus mese, ahogyan még nem láttuk: avagy nézzünk a dolgok mögé, hátha ott alszik egy szépség. A történet egy 1697-es francia könyvben jelenik meg először tündérmesék, valamint a Kékszakáll és egyéb rémtörténetek társaságában, Charles Perrault (1628-1703) tollából, La Belle au bois dormant (Az alvó erdő szépe) címmel. Magyarországon a Grimm fivérek Dornröschen című átdolgozása (1812) nyomán vált ismertté (innen eredeztethető a magyar cím is), de Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) kompozíciója a francia eredetihez nyúlt vissza. A szentpétervári Mariinszkij Színházban 1890-ben tartott ősbemutató koreográfusa Marius Petipa volt; a mű azóta is a klasszikus balett-repertoár meghatározó darabja. Táncolják: Szarvas Krisztina, Czár Gergely, Csetényi Vencel, Fehér Laura, Finta Gábor, Hajszán Kitti, Haller János, Horváth Miklós Gergő, Palman Kitti, Tarnavölgyi Zoltán, Tóth Andrea, Zsadon Flóra. Zene: P.I. Csajkovszkij, Dusán & Milán. Balettigazgató: Pataki András, koreográfus-rendező: Juronics Tamás.

A Nagyszínházban pénteken 10 órakor és 14 órakor A diótörő – zenés családi mesejáték. Délelőtt a Süsü bérlet, délután a Balu bérlet érvényes.

A Kövér Béla Bábszínházban péntek délután 14.30-kor Sampucli, az irigy perselymalac, a Csipkerózsika bérlet érvényes.

Bródy János koncertje az IH-ban

Bródy Jánosról nagyjából mindenki tudja, hogy mit jelent a neve, személyisége, azt is, hogy a magyar kultúrtörténet meghatározó alakja, hogy a magyar nyelvű popzene meghonosítója, hogy általa lett hivatalosan is elfogadott ez a műfaj. 1964-től az Illés, majd 1973-tól a Fonográf tagja, többek között Koncz Zsuzsa és Halász Judit, de sok más előadó és zenekar szövegírója, illetve zeneszerzője. Önálló előadói pályafutása 25 évvel ezelőtt az Egyetemi Színpadon kezdődött. Első lemeze 1980-ban jelent meg „Hungarian Blues” címmel, olyan felejthetetlen dalokkal, mint a „Filléres emlékeim” a „Földvár felé félúton”, a „Mama kérlek”, és a Bródy dalok jelbeszédes módján helyzetjelentést adó „Maszkabál”. Második albuma a Ne szólj szám” volt 1984-ben, melynek címadó dalában még ma is érezhető a korszak alapvető életérzése. Azóta tudjuk, hogy van olyan, hogy „Egy hétig tart egy szerelem“. Ezen az albumon jelent meg sok-sok év után újra a hatvanas évek nemzedékének egykor betiltott himnusza, a „Ha én rózsa volnék”. A nyolcvanas évek végén következett a „Hang nélkül“, melyen az „Engedd, hogy szabad legyek”, az „Átmeneti állapot” és a „Zárt osztály” már nyíltan szólt a változás iránti vágyról. Emlékezetes maradt a „Légy hű magadhoz” vagy „A fiam meg a lányom”, melyben a szerző új szerepköréről tudósított. Az utca másik oldalán” című összeállítás 1994-ben jelent meg, ironikus és kritikus hangvételével már az új korszak ellentmondásait tükrözte, máig ható érvénnyel olyan dalokban, mint a „Tangó LeMondó” és a „Haggyá’ má’ békibe’“. De művészi hitvallást is jelzett a „Mit tehetnék érted”, „A földön járj” vagy az „Őszinte bohóc“. Hét év után, az új évezred kezdetén „Kockázatok és mellékhatások címmel jelent meg a legújabb album. A Kossuth-díjas zeneszerző, szövegíró, előadóművész, Bródy János szegedi koncertje pénteken 19 órától lesz az IH Rendezvényközpontban. Jegyár: 3.500 Ft.

Plafonravetítés – avagy az ötödik fal hatalma

Pénteken 19 órakor a Reökben Plafonravetítés – avagy az ötödik fal hatalma – az ArtStab sikeresnek induló „plafonravetítés”- projectjének második alkalma. A rendezvényt megnyitja: Szegedi Attila bűvészprodukciója. Konferál: Varga Norbert.
Az ötödik falra film szakon tanulók és hobbyfilmesek munkáit láthatják, a nyaki csigolyák kímélése érdekében, csupán másfél óra hosszat. A filmek témájukban, hosszúságukban és minőségükben vegyesek, most válogatják őket. A már megszokott pattogatott kukoricát és ásványvizet biztosítják!

Pestis-kiállítás a Múzeumban

A budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Démoni Ragály: A Pestis című vendégkiállításának megnyitására kerül sor a Móra Ferenc Múzeumban pénteken délután fél 5 órakor. A változatos dokumentum- és tárgykiállítás házigazdája Zombori István, megyei múzeum igazgató, köszöntőt mond Varga Benedek az orvostörténeti múzeum főigazgatója. Az április 25-ig tartó tárlatot Hadházi Gábor OKM szakmai főtanácsadó nyitja meg.

Farsang a Vakok Klubjában

Pénteken 17 órakor a Hangoskönyvtárban Farsangi mulatságot tartanak a Vakok Klubjában.

Macskássy Izolda közönségtalálkozója

Macskássy Izolda festő-és grafikusművész közönségtalálkozójára kerül sor február 20-án 15 órakor az SZTE Mérnöki Karon („B” épület, tanácsterem, Mars tér. 20.).

Programok a Millenniumi Kávéházban

A Millenniumi Kávéházban pénteken 18 órakor Klub Péntek középiskolás korú fiataloknak a Mafita szervezésében. Ugyanott 20 órakor a Blaskó Quartet koncertje.

Szívkalandok a Korona Hotelben

A Korona Hotelben (Petőfi S. sgt. 4.) pénteken 17 órakor Szívkalandok Ady, Kosztolányi, Babits és Juhász Gyula lírájában. Vendég: Bogoly József Ágoston irodalomtörténész. A verseket elmondja: Tatár Rózsa.

A VI. Országos Agrárjogi Jogesetmegoldó Verseny

A VI. Országos Agrárjogi Jogesetmegoldó Versenyt pénteken 11 és 16 óra között tartják meg az SZTE ÁJTK Agrárjogi és Környezetvédelmi Jogi Tanszékén (az SZTE ÁJTK főépülete, Tisza Lajos krt. 54.).

Pénteki moziműsorok

A Grand Caféban pénteken:

19 órakor: A szerelem határai (The Edge of Love), feliratos angol film, rendező: John Maybury. A filmről: A szerelmi háromszögek örökzöld témái a romantikus filmeknek és melodrámáknak. Ezúttal a bonyolult szexuális-érzelmi viszony főszereplője Dylan Thomas, neves walesi költő. A XX. századi angol költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának az élete is kiemelkedően viharos volt. A II. világháború idején ugyanis, már nős férfiként újra találkozott kamaszkori szerelmével, a sanzonénekes Verával. Az érzelmek a két ember között újra fellángolnak, és érdekes módon a régi-új asszonnyal a feleség, a szabadelvű Caitlin is összebarátkozik. Az édes hármast azonban tovább bonyolítja a szerető férje, William. Több külföldi szaklap a művet az idei év Vágy és vezeklésének kiáltotta ki – és bár a hasonlat sántít egy kissé, a megrázó szerelmi történetek kedvelői imádni fogják Maybury filmjét.
21 órakor: Good – feliratos angol-német film, rendező: Vicente Amorim.

A Belvárosi Mozi pénteki műsora:

A Zsigmond Vilmos teremben:
10,14, 16 és 18 órától: Volt 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film. Rendező: Chris Williams, Byron Howard.
20 és 22 órától: U2 3D – színes amerikai koncertfilm, rendező: Mark Pellington, Catherine Owens.

A Balázs Béla teremben:
16 órakor, 18.15-kor és 20.30-kor Papírkutyák – színes magyar vígjáték. Rendező: Gyöngyössy Bence.
A Csőke József teremben:
15.45-kor: Ausztrália – színes, feliratos, ausztrál-amerikai film, rendezte: Baz Luhrmann.
18.30-kor és 20.45-kor: Csereüvegek – színes, feliratos cseh dráma. Rendező: Jan Sverák.

Péntek esti bulik

A SZOTE Klubban péntek 22 órakor Diszkó Láz – Lemezlovas: Novák.
A JATE Klubban pénteken 22 órakor Irie Maffia koncert. Gin-tonic akció!
Utána party Dj. Cadik-kal! Kisteremben: Dj. Fraser
A Gin Tonicban (Széchenyi tér 1.) péntek este Péntek az én napom! Fergeteges funky buli Bende Gáborral/Molnár Bé-vel és Bokival (Rádió Plusz).
A H2O Clubban (Felső Tiszapart, Vízitelep) pénteken este Karaoke házibuli. Fellép: DJ. Sindel. A belépés ingyenes.
Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) pénteken este Friday’s night party – a legnagyobb funky, r’N’b, hip-hop zenék a 80-as évektől napjainkig. Fellép: DJ Gureega.
A Centrál Kávézó és Retro Clubban (Széchenyi tér 3.) pénteken este Rádió88 Farsang.

Előző sztori

Kulcsszavak a bezárt sportosztályhoz

Következő sztori

Lada Niva a Tarjáni Rendőrőrsnek