Gazdaság

Öt százalékkal nőtt az adó-, járulék- és illetékbevétel tavaly a Dél-Alföldön

Öt százalékkal nőtt az adó-, járulék- és illetékbevétel tavaly a Dél-Alföldön

2009. február 3., kedd
Öt százalékkal nőtt az adó-, járulék- és illetékbevétel tavaly a Dél-Alföldön

Az előző évhez képest öt százalékkal, 658 milliárd forintra nőtt 2008-ban az APEH Dél-Alföldi Regionális Igazgatósága által beszedett összeg, a költségvetés nettó bevételéhez 464 milliárd forinttal járultak hozzá a régióban székhellyel rendelkező adófizetők - közölte Tamásné Czinege Csilla, az APEH regionális igazgatója kedden Szegeden.

A kiemelt adó- és járuléknemekben tavaly a befizetések nagysága 4,9 százalékkal 563,1 milliárd forintra növekedett. A társadalombiztosítási járulékok nettó bevétele 248,1 milliárd forint volt, az előző esztendőhöz viszonyított 4,2 százalékos növekedés némileg elmaradt az 5 százalékos országos átlagtól. A társasági adóból származó nettó bevételek országos szinten 4,5 százalékkal csökkentek, a régióban azonban 6 százalékos növekedés volt tapasztalható, az adónem nettó bevétele a régióban meghaladta a 31,6 milliárd forintot - mondta az igazgató.

Tamásné Czinege Csilla

szerint a külső kereslet visszaszorulásával és a vállalati finanszírozás nehézségeivel magyarázható, hogy az országos tendenciákhoz hasonlóan a Dél-Alföldön is csökkent a nettó áfa-bevétel. A régióban a 2007-hez viszonyított 7,5 százalékos mérséklődés 59,7 milliárd forint nettó bevételt eredményezett ebben az adónemben. Az APEH regionális igazgatóságához érkezett befizetések egyötödét tette ki a személyi jövedelemadó, amelynek nettó összege 128 milliárd forint volt a Dél-Alföldön. Tavaly a régióban 14,6 milliárd forintnyi illetékbevétel folyt be, 4,2 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A gazdálkodási tevékenységet folytató adóalanyok száma 2008 végén 228,7 ezer volt, ez régiós szinten 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban nyilvántartott számot. A növekedést elsősorban az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek számának emelkedése okozta - tudatta az igazgató. Krajcsó Tiborné ellenőrzési szakigazgató elmondta, az adóhatóság a régióban a megelőző évinél 19 százalékkal több, 31.894 ellenőrzést hajtott végre. A megállapított nettó adókülönbözet 35,7 milliárd forint volt, ami 37,3 százalékkal haladta meg a 2007-es bázist. A Dél-Alföldön tavaly lezárult 939 vagyonosodási vizsgálat közel kétharmada zárult adómegállapítással. A feltárt adókülönbözet 5,6 milliárd forint volt, az egy vizsgálatra jutó adóhiány nagysága a 2007-es 7,8 millió forintról 9,1 millió forintra nőtt. A régióban feltárt legnagyobb adókülönbözet a 400 millió forintot is elérte - közölte a szakigazgató. Az APEH hatósági jogkörben eljárva 179 büntető feljelentést kezdeményezett - főként csalás, adócsalás és okirat hamisítás gyanújával -, összességében mintegy 3 milliárd forintnyi elkövetési értékben. Az elmúlt évben a végrehajtási eljárásokból a 2007. évinél 10 százalékkal több, 27,6 milliárd forint folyt be az államkasszába - közölte a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.