Öt százalékkal nőtt az adó-, járulék- és illetékbevétel tavaly a Dél-Alföldön

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az előző évhez képest öt százalékkal, 658 milliárd forintra nőtt 2008-ban az APEH Dél-Alföldi Regionális Igazgatósága által beszedett összeg, a költségvetés nettó bevételéhez 464 milliárd forinttal járultak hozzá a régióban székhellyel rendelkező adófizetők – közölte Tamásné Czinege Csilla, az APEH regionális igazgatója kedden Szegeden.

A kiemelt adó- és járuléknemekben tavaly a befizetések nagysága 4,9 százalékkal 563,1 milliárd forintra növekedett.
A társadalombiztosítási járulékok nettó bevétele 248,1 milliárd forint volt, az előző esztendőhöz viszonyított 4,2 százalékos növekedés némileg elmaradt az 5 százalékos országos átlagtól. A társasági adóból származó nettó bevételek országos szinten 4,5 százalékkal csökkentek, a régióban azonban 6 százalékos növekedés volt tapasztalható, az adónem nettó bevétele a régióban meghaladta a 31,6 milliárd forintot – mondta az igazgató.
Tamásné Czinege Csilla szerint a külső kereslet visszaszorulásával és a vállalati finanszírozás nehézségeivel magyarázható, hogy az országos tendenciákhoz hasonlóan a Dél-Alföldön is csökkent a nettó áfa-bevétel. A régióban a 2007-hez viszonyított 7,5 százalékos mérséklődés 59,7 milliárd forint nettó bevételt eredményezett ebben az adónemben.
Az APEH regionális igazgatóságához érkezett befizetések egyötödét tette ki a személyi jövedelemadó, amelynek nettó összege 128 milliárd forint volt a Dél-Alföldön.
Tavaly a régióban 14,6 milliárd forintnyi illetékbevétel folyt be, 4,2 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.
A gazdálkodási tevékenységet folytató adóalanyok száma 2008 végén 228,7 ezer volt, ez régiós szinten 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban nyilvántartott számot. A növekedést elsősorban az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek számának emelkedése okozta – tudatta az igazgató.
Krajcsó Tiborné ellenőrzési szakigazgató elmondta, az adóhatóság a régióban a megelőző évinél 19 százalékkal több, 31.894 ellenőrzést hajtott végre. A megállapított nettó adókülönbözet 35,7 milliárd forint volt, ami 37,3 százalékkal haladta meg a 2007-es bázist.
A Dél-Alföldön tavaly lezárult 939 vagyonosodási vizsgálat közel kétharmada zárult adómegállapítással. A feltárt adókülönbözet 5,6 milliárd forint volt, az egy vizsgálatra jutó adóhiány nagysága a 2007-es 7,8 millió forintról 9,1 millió forintra nőtt. A régióban feltárt legnagyobb adókülönbözet a 400 millió forintot is elérte – közölte a szakigazgató.
Az APEH hatósági jogkörben eljárva 179 büntető feljelentést kezdeményezett – főként csalás, adócsalás és okirat hamisítás gyanújával -, összességében mintegy 3 milliárd forintnyi elkövetési értékben.
Az elmúlt évben a végrehajtási eljárásokból a 2007. évinél 10 százalékkal több, 27,6 milliárd forint folyt be az államkasszába – közölte a szakember.

Előző sztori

Görög Ibolya szemeszternyitó előadása a JGYPK-n

Következő sztori

Százmilliós adócsalásért felfüggesztett szabadságvesztés