Nőtt az illegális migránsok száma a Dél-Alföldön

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nőtt az illegális migránsok, s így a velük szemben elrendelt kényszerintézkedések száma is tavaly az előző év adataihoz képest a Dél-Alföldön – közölte Petrik Orbánné, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója kedden Szegeden.

Az illegálisan Magyarországra lépő külföldiekkel szembeni kiutasítások 28 százalékát, az őrizetbe vételek 36 százalékát a Dél-Alföldön rendelték el tavaly – mondta a szakember a régió migrációs helyzetének elmúlt évi jellemzőiről tartott sajtótájékoztatón.
Hozzátette, hogy 2008-ban az előző évinél 42 százalékkal több embert, 342 személyt utasítottak ki a régióban, s 133-ról 203-ra emelkedett azoknak a száma, akiket idegenrendészeti őrizetbe vettek.
Az igazgató elmondta, hogy a Dél-Alföldre elsősorban koszovói és szerb állampolgárok érkeznek illegálisan. A kiutasításuk oka főként az, hogy nem rendelkeznek úti okmányokkal, illetve vízummal.
Az előállítások nagy száma jelentős munkaterhet jelent, ezért az igazgatóságon a múlt év közepén folyamatos ügyeleti rendszert kellett bevezetni – tudatta a szakember.
Az engedélyezési feladatokról szólva Petrik Orbánné elmondta, hogy a BÁH irodáit az elmúlt esztendőben több mint 30 ezren keresték föl. A regionális igazgatóság által kiállított okmányok száma mintegy egyötödével, csaknem 10 ezerre nőtt tavaly.
A Dél-Alföldön benyújtott letelepedési engedélyek száma a múlt évben jelentősen, 60 százalékra csökkent, ennek oka elsősorban az, hogy Románia uniós taggá vált. A korábbi évhez képest 2008-ban némileg csökkent – 8.259-ről 8.037-re – a régióban kiadott tartózkodási engedélyek száma is – közölte az igazgató.

Előző sztori

Százak búcsúztatták Marian Cozmát Szegeden – fotók!

Következő sztori

Szerda: Újra Szabadegyetem és Tavasz a könyvtárban