Kollégiumbezárások ellen tiltakozik a Jobbik

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Jobbik szegedi szervezete tiltakozását fejezte ki Szeged Megyei Jogú Város vezetésének oktatáspolitikája miatt. A radikális párt szerint egy városnak a megszorításokat nem a kötelezően vállalt feladatainál kell végrehajtania, nem helyes út óvodákat, iskolákat, kollégiumokat bezárni – utalt a Jobbik a Déri Miksa és a Kiss Ferenc középiskolai kollégiumok tervezett megszüntetésére kedd délelőtt a szervezet klubházában.

A párt városi szervezetének alelnöke, Rácz Tibor szerint, a Déri kihasználtsága átlag fölötti, épp úgy, mint az erdészeti diákszállásé is. A Jobbik ingatlanpanamát sejt a Déri megszüntetése mögött, hiszen Botka László már tett utalásokat, hogy az épületet el fogják adni. Nagyon valószínű, hogy a közelben épülő Árkád üzletközpont, és a környékre tervezet utcák struktúraátalakítása van a háttérben. Az erdészetisek szálláshelyének bezárása pedig azért is fájó, mert a szülők, tanárok és diákok saját kezükkel tették lakájossá ideiglenes otthonukat, szépítették, csinosították annak parkterületét.

A nemzeti párt véleménye szerint nem elég indok, hogy gazdaságtalan a fenntartása a kollégiumoknak, hiszen annak korszerűsítésével jelentős működtetési költségeket lehetne megtakarítani. De ezek a felújítások rendre elmaradtak. Az IKV felelőssége, hogy hagyja lepusztulni az épületeket, majd pedig a város fenntarthatatlanságra hivatkozva eladja azokat. „A tervek szerint a diákokat az Ady Endre Kollégiumba költöztetik majd, melynek gyér a kihasználtsága, akkor viszont miért nem az Ady-t szüntetik meg, ha már mindenképpen be akarnak zárni néhány diákszállást” – tette fel a kérdést a szegedi Jobbik elnöke, Tóth Péter, aki visszaéléseket sejt a háttérben. Az egyetemmel összefogva fel lehetne tölteni az üres kollégiumi helyeket a középiskolás diákszállásoknál is.

Az elnök hozzátette, hogy nincs a városnak átlátható oktatáspolitikája. E területet érintő döntések legtöbbször pillanatnyi, gazdasági érdekek mentén történnek. Majd pedig a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz politikusait kritizálta, akik szerinte nem elég erélyesen lépnek fel az ügyben, ami azért is szomorú, mert az oktatási bizottság elnöke Pocsai Blanka, fideszes képviselő.

PS.: A Jobbik az utóbbi kérdésben egyébként tévedett, mert a nevezett bizottság elnöke a szocialista frakcióvezető, Révész Mihály. Farkasné Pocsai Blanka az öt képviselői tag egyike.

Előző sztori

Színházi tavasz – José Cura ismét Szegeden

Következő sztori

100 évesen is fitten

Legutóbbi hasonló cikkek