Gazdaság

Elérhető az APEH Bírságolási kézikönyve

Elérhető az APEH Bírságolási kézikönyve

2009. február 9., hétfő
Elérhető az APEH Bírságolási kézikönyve

Január vége óta újabb szolgáltatással áll az APEH az adózók rendelkezésére. A www.apeh.hu felületen közzétett Bírságolási kézikönyv célja, hogy az adózók megismerjék az adóhatóság által a bírságok megállapítása és kiszabása során alkalmazott - általános, valamint az egyes cselekményeknél, mulasztásoknál irányadó - elveket. A kézikönyv hagyományos, nyomtatott formában nem jelenik meg, ellenben az interneten frissül, amennyiben a jogszabályok, illetve a szankciók változnak.

Az összeállítás vezérelve az volt, hogy az eddig is meglévő és közzétett szankciókat egy helyre gyűjtve találhassák meg az érdeklődők. A szolgáltató adóhatóság ezzel is az adózók jobb és teljesebb tájékoztatását akarta segíteni, egyszerűvé téve a keresést. A Bírságolási kézikönyv az adózás rendjéről szóló törvény, és az abban foglalt szankciók alapján készült. Az APEH a szankcionálási gyakorlatát úgy alakítja ki, hogy az biztosítsa az eljárás átláthatóságát, a szubjektív elemek kizárását, valamint az egységesség országos gyakorlatban való érvényesülését, továbbá, hogy az adózókat a jogszabályok rendelkezéseinek betartására ösztönözze. Adóhatósági bírság alkalmazására csak a teljesen feltárt és kétséget kizáróan bizonyított eljárás alapján kerülhet sor. A bizonyítás az állami adóhatóság feladata. Az adóhatóság eljárása során minden esetben köteles az adózó javára szóló körülményeket, bizonyítékokat is feltárni, és döntése során figyelembe venni. A Bírságolási kézikönyv nem minősül jogszabálynak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.