Elérhető az APEH Bírságolási kézikönyve

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január vége óta újabb szolgáltatással áll az APEH az adózók rendelkezésére. A www.apeh.hu felületen közzétett Bírságolási kézikönyv célja, hogy az adózók megismerjék az adóhatóság által a bírságok megállapítása és kiszabása során alkalmazott – általános, valamint az egyes cselekményeknél, mulasztásoknál irányadó – elveket. A kézikönyv hagyományos, nyomtatott formában nem jelenik meg, ellenben az interneten frissül, amennyiben a jogszabályok, illetve a szankciók változnak.

Az összeállítás vezérelve az volt, hogy az eddig is meglévő és közzétett szankciókat egy helyre gyűjtve találhassák meg az érdeklődők. A szolgáltató adóhatóság ezzel is az adózók jobb és teljesebb tájékoztatását akarta segíteni, egyszerűvé téve a keresést. A Bírságolási kézikönyv az adózás rendjéről szóló törvény, és az abban foglalt szankciók alapján készült.

Az APEH a szankcionálási gyakorlatát úgy alakítja ki, hogy az biztosítsa az eljárás átláthatóságát, a szubjektív elemek kizárását, valamint az egységesség országos gyakorlatban való érvényesülését, továbbá, hogy az adózókat a jogszabályok rendelkezéseinek betartására ösztönözze. Adóhatósági bírság alkalmazására csak a teljesen feltárt és kétséget kizáróan bizonyított eljárás alapján kerülhet sor. A bizonyítás az állami adóhatóság feladata. Az adóhatóság eljárása során minden esetben köteles az adózó javára szóló körülményeket, bizonyítékokat is feltárni, és döntése során figyelembe venni.

A Bírságolási kézikönyv nem minősül jogszabálynak.

Előző sztori

Godaish és Lengyel sikerei a Budapest-bajnokságon

Következő sztori

Fekete Ház: Bemutatták az Íróportrék kötetet