Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Egyetemi lelkészségek találkoztak a Kárpát-medencéből

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szeged adott otthont az első Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójának (KELET). Az ötlet a tavalyi Egyetemi Pasztorációs Konferencián született meg azért, hogy ne csak a lelkészek és közvetlen segítőik találkozzanak, hanem maguk a lelkészségek fiataljai is – tájékoztatott Bánvölgyi Helga a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészségről.

A február 13-15-i hétvégére szervezett programon katolikus és református egyetemisták mintegy hetvenen gyűltek össze Magyarország nagyvárosaiból: Budapestről, Debrecenből, Miskolcról, Sárospatakról és persze Szegedről. A határon túli testvérek Kolozsvárról, Marosvásárhelyről és Brassóból is lelkesen mondtak igent erre a meghívásra, együttlétre.
Pém Imre, a miskolci református egyetemi gyülekezetből – többekhez hasonlóan – a szegedi lelkészségek bemutatkozását emelte ki a KELET programjai közül: „A lelkészek előadásai után körbe is járhattuk a helyi egyetemi keresztény élet színhelyeit. Ezáltal sok új ötletet és lelkesedést kaptam és vihetek haza saját közösségembe. Különösen az itteni katolikusok hajléktalanokat látogató csoportjának működése és a napközben is szeretettel befogadó, otthonos klub működése tetszett, valamint a reformátusok által felkarolt Fair Trade, a méltányos kereskedelem ügye.”
A budapesti Műegyetemi Katolikus Közösség tagjaitól pedig szegediek tanulhattak sokat. A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészségtől több szempontból eltérő felépítéssel nagyon hatékonyan működnek, jelentős vonzerővel rendelkeznek. A résztvevők tapasztalatot cseréltek a tavaly nyáron a Műegyetemi Katolikus Közösség által sikeresen megrendezett első keresztény gólyatáborról is, melynek kapcsán az ötlet elindítójával, Daubner Lóránttal és néhány szervezővel azt a kérdést járták körül, hogy miként részesülhetnének ebből Szeged és más egyetemi város leendő, keresztény értékrendszer szerint gondolkodó egyetemistái is.
A KELET programjai közül többen a szombati városnézést (Dóm, Móra Ferenc Múzeum), valamint az azt követő imádságjárást és kiscsoportos megosztást emelték ki. A kolozsvári lelkészségről Becze Csilla pedig a találkozón tapasztalt megerősítő közösség élményét tartotta fontosnak: „Érezhettük annak az erejét, hogy sokan vagyunk együtt és egyfelé haladunk. Külön élmény volt tapasztalni, hogy a megérkezéskor, a nyitó ökumenikus istentiszteleten még kissé megszeppent, többnyire ismeretlen emberek a hétvége folyamán – főként a csapatépítő játékok és a személyes beszélgetések hatására – hamar megtalálták a közös hangot, mélyebb közösséget Istennel és egymással. Reméljük ezután már rendszeresen megrendezik ezt az országos találkozót.”
“Pálfai Zoltán szegedi egyetemi lelkész által a záró szentmisében együtt kérhettük az Urat, erősítsen meg bennünket, hogy – a KELET tapasztalataival is gazdagodva és megerősödve – egyre inkább jelenvalóvá tudjuk tenni Isten országát az egyetemi közegben” – összegzett Bánvölgyi Helga.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál