Egyetem

Csodák tára néven nyílik interaktív természetismereti tudástár

Csodák tára néven nyílik interaktív természetismereti tudástár

2009. február 18., szerda
Csodák tára néven nyílik interaktív természetismereti tudástár

Az előreláthatóan 2010 őszén Csodák tára néven interaktív természetismereti tudástár nyílik a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán - jelentette be Galambos Gábor dékán szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

A tudástár fő elemei a természetismereti kiállítások, a Próbáld ki laboratórium és a bemutatóórák lesznek - mondta a professzor, az uniós támogatással megvalósuló 160 millió forintos összköltségvetésű programról tartott sajtótájékoztatón. A kar főépületének emeletén mintegy ezer négyzetméteren kialakítandó Csodák tárába elsősorban az általános és középiskolás diákokat várják majd, de az intézmény az egész családnak kikapcsolódási és tanulási lehetőséget kínál majd. A kiállítás magját a kar természettudományos gyűjteményei adják majd, s ezek közül is kiemelkedik a több mint tízezer darabos, 2000-ben védetté nyilvánított herbárium és állattár, melyet az intézményben oktató világhírű kutatók állítottak össze az évtizedek során. Szintén egyedülálló az ásvány és kőzettani gyűjtemény, amelynek megalapítása

Koch Ferenc

nevéhez fűződik. A kiállítóhelyen létrehoznak egy, az 1930-as évek miliőjét felidéző előadótermet is, ahol nem szorosan a tantervhez kötődő órák keretében ismertetik majd meg a látogatókat a kar oktatói a természettudományok érdekességeivel. A Próbáld ki laboratóriumban nemcsak a fizikai, a kémiai és a biológiai témájú kísérleteket végezhetnek majd el a látogatók, de szegedi informatikatörténeti gyűjtemény jóvoltából megismerkedhetnek majd több, a számítástechnika hőskorából származó eszköz működési elvével is.

Galambos Gábor

elmondta, a program nem titkolt célja, hogy a "turisztikai attrakció" létrehozása mellett újra megszerettesse a fiatalokkal a természettudományokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.