Az MR1-Kossuth Rádió Szegeden: Botka és Lázár vitája

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Botka László (MSZP) megfontolandónak tartja a Fidesz által javasolt “három csapás törvény” néhány elemét, álláspontja szerint azonban a büntetési tételek emelése önmagában nem szorítja vissza a bűncselekményeket. A szocialista politikus erről az MR1-Kossuth Rádió országjárásának szegedi állomásán rendezett közéleti vitán beszélt, melyen Lázár Jánossal, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnökével együtt vett részt.

A “három csapás törvény” azon része, mely a valóban felháborító bűncselekmények és a többszörös visszaesők esetében a büntetési tételek emelését szolgálja, szakmai vita alapja lehet – fogalmazott a szocialista politikus, Szeged polgármestere. Úgy látja azonban, hogy nem szerencsés “politikai felindulásból, kampányszerűen” módosítani a büntetőjogot.
Az országgyűlési képviselő szerint a büntetési tételek emelésénél sokkal komolyabb visszatartó erőt jelent, ha az elkövető arra számít, hogy el fogják kapni.
Lázár János kifejtette, a büntetőeljárás felgyorsításával, a rendőrség megerősítésével és a büntetőjog szigorításával komolyan lehet javítani a közbiztonságon, erre példa Szlovákia, ahol ennek eredményeként néhány év alatt 40 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. (A Fidesz törvénytervezete jelentősen szigorítaná a harmadjára visszaeső, erőszakos bűncselekményt elkövetők büntetését.)
Pénzügyi kérdéseket érintve a két polgármester egyetértett abban, hogy a gazdasági válság hatásait elsősorban a beruházásokkal tudja tompítani egy önkormányzat, a fejlesztésekhez szükséges önerő előteremtéséhez azonban szükség van a “költségvetés karbantartására”, az intézményrendszer hatékonyságának folyamatos javítására és hitelfelvételre is.
A hódmezővásárhelyi polgármester kijelentette, az önkormányzatnak még a működési költségek csökkentése árán is arra kell törekednie, hogy a fejlesztések révén munkát tudjon biztosítani az embereknek.
Az oktatási és a közművelődési rendszer, valamint a polgármesteri hivatal átszervezésével egymilliárd forintos megtakarítást tudott elérni az önkormányzat. Hódmezővásárhely 2002 óta 23 milliárd forintot fordított fejlesztésre és az önkormányzat idei büdzséjéből is jelentős összegeket költ erre a célra – mondta Lázár János.
Botka László közölte, Szeged idei költségvetésének tervezett főösszege 53 milliárd forint. A Tisza-parti városban a közeljövőben 55 milliárd forintnyi beruházás valósul meg, s további 12 milliárd forintnyi fejlesztésre nyújtottak már be pályázatot. A központi igazgatás, a polgármesteri hivatal működtetésének költsége nem éri el a költségvetés 5 százalékát.

Előző sztori

Nem kérünk időt!

Következő sztori

A nemzet színésze egy igazi tiszai „gyerek”