Közélet

Pályázati segítség a kistelepüléseknek

Pályázati segítség a kistelepüléseknek

2009. február 5., csütörtök
Pályázati segítség a kistelepüléseknek

Fotó: Gémes Sándor

A Csongrád Megyei Önkormányzat két éve hozta létre a Települési Pályázat Előkészítő Alapot azzal a céllal, hogy támogassa az egyre nehezebb helyzetbe kerülő önkormányzatokat. Megkönnyíti számukra a pályázat-előkészítési munkát: a környezeti hatástanulmányok kidolgozását, az építési-műszaki tervezést, a tervdokumentáció-készítést vagy magát a pályázatírást.

A Röszkén megtartott sajtótájékoztatón

Sándor Attila

, a megyei közgyűlés alelnöke és

Borbásné Márki Márta

, a település polgármestere ismertette az eddigi eredményeket a számadatok tükrében. Sándor Attila elmondta, hogy a települések egyenként maximum 2,5 millió forinthoz juthatnak a TPEA keretein belül, összefogva, közös projektekkel viszont 5 millió forint az elnyerhető maximális támogatás. Az Alap induláskor 50 millió forintos pályázati keretösszeggel rendelkezett, és ugyanennyi volt tavaly is az elnyerhető pénz. Ez idáig először 29, majd 42 önkormányzatnak sikerült támogatáshoz jutnia, a számítások szerint a 100 milliós keretösszegből 20 milliárd forintos fejlesztés, beruházás valósult meg a megye különböző településein. Csengele például 8 milliót nyert, Sándorfalván pedig hamarosan beindul egy 600 milliós beruházás. Az Alap létrehozása gazdasági megfontolásból is kiváló üzletnek bizonyult, hiszen a pályázati pénzek megszerzésének hatékonysága szempontjából a megyék rangsorában Csongrád a második helyen áll a forrásszerzési versenyben. Ez is indokolja, hogy a Megyei Közgyűlés idei költségvetésében is támogassa az Alap eredményes működését. Borbásné Márki Márta, Röszke polgármesterasszonya ugyancsak elismerően szólt a TPEA segítségéről, hiszen az Alap hathatós támogatásával a település sikeresen pályázott a Dél-alföldi Regionális Operatív Program kiírására, s 78 millió forintot nyert. A támogatás egy részét - 27 millió forintot - a Szent Antal (Röszke védőszentje) tér köszöntő- és pihenőparkká történő alakítására, a fennmaradó összeget pedig buszmegállóhelyek lefedésére, felújítására, akadálymentesítésére és egy tanyai buszforduló megépítésére fordították. Az is jó hír a kistelepülések számára, hogy eddig mindössze egy (az Alap segítségével) beadott pályázat nem nyert, az össz többi megkapta az igényelt támogatást, és a pénzek lehívása is zökkenőmentesen történt, mint ahogy az ütemezéssel sem volt probléma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.