A panelfelújításhoz szükséges önrészre venne fel hitelt Szeged

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata gyorsított tárgyalásos eljárással fel akar venni 7,5 milliárd forintnyi hitelt, hogy ebből biztosítsa a Panel Plusz Hitelprogram és az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjaihoz szükséges önrészt – a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A hitel három részből áll, az első az MFB által refinanszírozott Panel Plusz Hitelprogram, amelynek az önrészéhez 1,5 milliárd forint, a második az Új Magyarország Fejlesztési Terv, amelynek az önrészéhez 5 milliárd forint, míg az Önkormányzati Infrastruktúra Fejlesztési Hitelprogram önrészéhez 1 milliárd forint hitelt kíván felvenni a városi önkormányzat.
Mindhárom hitel kamata a 3 havi EURLibor, plusz az ehhez társuló legfeljebb 2,5 százalékos marzs. Az első hitel futamideje 15, a másodiké 25, míg a harmadiké 20 év.
Ajánlatot az tehet, aki rendelkezik 2007-ben és 2008-ban önkormányzatokkal megkötött, legalább 1 milliárd forint összegű, a december 31. fordulónapon fennálló, beruházási célú hitelszerződés-állománnyal, amelyből legalább egy szerződés minimum 300 millió forint összegű.
A tőkét és a kamatot forintban fizeti a hitel felvevője.
A gyorsított tárgyalásos eljárást azzal indokolta az önkormányzat: “a vagyon védelme érdekében, kiemelten fontos a külső beruházási források biztosítása, tekintettel a globális pénzügyi válság okozta idő függvényében jelentkező, kiugróan magas kamat- és árfolyam-kockázatra, valamint az önkormányzati költségvetés tervezhetőségére”.
Az ajánlattételi határidő február 18. Az ajánlatkérő március 2-ig küldi meg az értesítést a második fordulóba jutott pályázóknak.
A legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást kínáló ajánlattevő lesz a nyertes.

Előző sztori

Isten veled, szegedi sportosztály? – II. rész

Következő sztori

Új főjegyzőt választott a megyei közgyűlés