/

A fejben számolást oktatta a gyémántdiplomás pedagógus

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendhagyó matematika órán ismerkedtek a fejben számolás művészetével a szegedi Rókus II. számú Általános Iskola nyolcadikos diákjai szerdán; Kovács Antal gyémántdiplomás matematika-fizika-kémia szakos pedagógus, nyolcvankét éves kora ellenére gyorsabban számolt fejben, mint a diákok által beélesített számológépek.

A tanár úr a negyvenöt perc alatt számos hihetetlen számtani műveletet hajtott végre úgy, hogy a diákok még a gépekbe pötyögni is elfelejtettek a csodálkozástól. Az egyszerű két számjegyekkel végzett bemelegítő műveletek után, következtek azok, melyekben három-, négy-, öt-, sőt kilencjegyűeket használt. Volt osztás, szorzás és minden fejben, a “felesleges” lépések kihagyásával. A gyerekek mondták a számokat, a még mindig lelkes pedagógus pedig, megoldotta a műveletet, majd elmagyarázta, hogy logikusan mely elemeit és milyen módon használta a számoknak.
Kovács Antal a fejben számolás tudományát saját kiadású könyvében, az Egy kis matematika: játék a számokkal című kiadványban el is árulja az érdeklődőknek. Mindennek az alapja egy algoritmus, azaz ebben az esetben a számok négyzeteinek memorizálása. Ezt követően minden megoldhatóvá, egyszerűvé válik, sőt mint az az óra után kiderült, több matematika verseny első helyére is elegendő tudással vértezi föl a tanulót.
Az idős pedagógus az óra után az MTI-nek elárulta: szerinte a logikus gondolkodás sok mindent egyszerűbbé tesz, de az utóbbi időben az emberek nem tanulják meg, ha pedig tudják, akkor lassan elfelejtik azt. A pedagógus pályán eltöltött negyvenöt év alatt a gyerekek is változtak, mostanra sokkal okosabbak lettek, de lustábbak is, sok esetben rábízzák magukat például a számítógépre és nem használják az agyuk számmemóriáját. Ez problémát nem most jelent, hanem majd évtizedek múlva, mikor már az egyszerű szorzótáblát is gépek segítségével használják.
Kovács Antal hozzátette: ezért tartja fontosnak, a rendhagyó órákat, ahol a módszert bemutatva játékosan kelti fel a gyerekek érdeklődését a matematika iránt. A szerdai óra egyébként ebben a tanévben már az ötödik ilyen foglalkozás volt, a városban ugyanis több általános iskolából kérték már fel.
A diákok számára nagy meglepetés volt a tanár számítási technikája. Szokványos órára számítottak, árulta el Nagy Daniella Fanni és Molnár Vivien Orsolya az MTI-nek. A lányok nagyon érdekesnek tartották az órát, s bár nem ez a kedvenc tantárgyuk, a tudást bemutató könyvet biztos elolvassák, hisz így tényleg egyszerűnek tűnt a matematika.

Default thumbnail
Előző sztori

Csodák tára néven nyílik interaktív természetismereti tudástár

Default thumbnail
Következő sztori

Csütörtök: Farsang és új filmek a moziban

Legutóbbi hasonló cikkek