Szegedi Jobbik: Kövér Gyurcsány szintje alá süllyedt

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

A Jobbik Magyarországért Mozgalom határozottan visszautasítja Kövér László múlt heti makói vádját, miszerint a jobboldali radikális párt az MSZP „kreálmánya” lenne, az ilyen állításokkal a Fidesz országos választmányi elnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szintje alá süllyedt – hangzott el a Jobbik szegedi szervezetének szerdai sajtótájékoztatóján. Tóth Péter elnök és Szigeti Boglárka azt is bejelentették: rágalmazás és becsületsértés miatt pereket indítanak a Delmagyar.hu ellen.

A Jobbik szegedi szervezete szerdán az új, Petőfi sugárúti székházában fogadta a sajtó képviselőit – a felújított ingatlan nemzeti klubként is működik majd. Tóth Péter elnök (balra) elmondta: csütörtök délutánonként előadásokra kerül majd itt sor, illetve minden hónapban vendégül látnak egy országos Jobbik-vezetőt is; elsőként Novák Előd látogat Szegedre.

A szerda délelőttre meghirdetett tájékoztató témái az európai parlamenti választások, illetve Kövér László, a Fidesz országos választmányi elnökének múlt heti makói kijelentései voltak. Tóth Péter, valamint Szigeti Boglárka elnökségi tag (középen) kifejtették: megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy a régió európai néppárti képviselője, a határon túli, különös hangsúllyal a délvidéki magyarság érdekeit képviselő Becsey Zsolt nem került föl a Fidesz listájára. A Jobbik szerint mindez annak a veszélyével is együtt jár, hogy időben eltolódhat Vajdaság autonómiájának kiharcolása.

Tóth közölte, hamarosan a Jobbik is kihirdeti majd EP-képviselő-jelölti listáját, annyi azonban már bizonyos, hogy az első helyen Morvai Krisztina szerepel, őt pedig Balczó Zoltán, Szegedi Csanád és ifj. Hegedűs Lóránt követik.

A párt szegedi szervezete – Vona Gábor országos elnök korábbi nyilatkozatához hasonlóan – Kövér László múlt heti makói kijelentéseire is reagált. Mint azt a SZEGEDma.hu megírta: a fideszes politikus egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy „a jobboldali radikalizmus támogatása egyértelműen a szocialistáknak áll érdekében”. A Jobbik visszautasítja a vádakat, hiszen semmi köze sincs az MSZP-hez, sem más párthoz, lévén autonóm, független, nemzeti radikális, az országért, a nemzetért tenni akaró emberekből álló szervezet – mondta Tóth, hozzátéve: véleménye szerint Kövér László állításaival Gyurcsány Ferenc szintje alá süllyedt, s ha legközelebb is hasonlóan nyilatkozik, bírósági útra terelik az ügyet.

Máris több pert indít viszont a Jobbik szegedi szervezete, illetve Szigeti Boglárka a Delmagyar.hu internetes újság szerkesztősége ellen – hangzott el a sajtótájékoztatón -, amennyiben nem sikerül „permegelőző egyezséget” kötni. A nemzeti radikálisok szerint a portál tudatos lejáratókampányt folytatott ellenük, becsületsértést és rágalmazást követett el a palesztinok mellett megtartott demonstrációjukról készített beszámolóiban.

A SZEGEDma.hu kérdésére válaszolva a szegedi elnök kifejtette: sem most, sem az országgyűlési választásokon nem gondolkodnak semmiféle szövetségi rendszerben, önálló parlamenti erő, független középpárti státuszra törekednek. Ennek megfelelően bíznak az 5-10 százalék közötti támogatottságban, s Tóth szerint különösen erősek lehetnek azokban a megyékben (Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén), ahol a „cigánybűnözés felszínre hozására” érzékenyek a választók.

Előző sztori

Újabb bombariadó a Széchenyi téren – nem volt robbanószerkezet

Következő sztori

Csütörtök: A Magyar Kultúra Napja