Közélet

Morvai Krisztina: Végveszély van, nincs kompromisszum

Morvai Krisztina: Végveszély van, nincs kompromisszum

2008. szeptember 4., csütörtök
Morvai Krisztina: Végveszély van, nincs kompromisszum

Fotók: Gémes Sándor

Az elmúlt napokban hivatalossá vált, hogy Morvai Krisztina vezeti a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselői listáját a 2009-es európai parlamenti választásokon. A 45 esztendős büntetőjogász 2006-tól tett szert komolyabb ismertségre és népszerűségre a közéletben, mikor a kormányellenes tüntetéseken történt rendőri túlkapások áldozataiért emelt szót. Az EP-választásokon való indulással Morvai Krisztina immár pártpolitikai mezőben is megmutatja magát, ugyanakkor hangsúlyozza: sem párttagságot, sem pártfunkciót nem vállal. A SZEGEDma.hu döntésének körülményeiről és politikai szándékairól kérdezte.

- Akárhogy is nézzük, mindenféleképpen kockázatos döntést hozott, mikor népszerű és sikeres közéleti személyi személyiségként elvállalta egy olyan párt EP-képviselői listájának vezetését, melyet minimum szélsőségesnek szokás bélyegezni a hazai közéletben, s melyet a hazai média „csinálói" minden eszközzel igyekeznek vagy elhallgattatni, vagy botrányokba keverni. Milyen körülményeket tett mérlegre, mikor megkapta Vona Gábor Jobbik-elnök felkérését?

- A felkérés elfogadása mellett szólt, hogy világosan látom: a hazám végveszélybe került. Magyarország válaszút előtt áll: vagy így megyünk tovább, s nem az európai átlagot közelítjük, hanem egy harmadik világbeli gyarmat szintjére süllyedünk, vagy pedig elhatározzuk végre, hogy visszafordulunk ezen az úton, felemeljük a fejünket, visszanyerjük az önbecsülésünket, s akkor valódi független európai demokrácia lehetünk! Mikor nagyon nagy a baj, az úszni tudónak menteni kell a fuldoklót. Úgy éreztem, hogy ha a Jóisten adott tálentumot erre, s ha már az emberek egy része megszeretett, s hitelesnek tartja, amit mondok, akkor talán része a küldetésemnek, hogy megpróbáljak élni ezzel a lehetőséggel. Négy éven át láttam az ENSZ-ben a strasbourgi európai emberjogi bizottság jogászaként dolgozva, hogy mennyire gyenge a magyar diplomácia: külkapcsolati rendszerünk olyan, hogy mindig mindenért bocsánatot kérünk. Az Európai Unióban sem volt még eddig igazi kemény magyar érdekérvényesítés, így itt az ideje, hogy valaki nagyon határozottan, a lehető legkevesebb engedményt téve álljon ki az ország érdekeiért, jövőjéért. Én pedig alkalmasnak tartom magam erre a szerepre. Ami viszont a felkérés elfogadása ellen szólt, az valóban az a tény, hogy a Jobbikot teljesen besározták a magyar közéletben, amiben a médiának is nagyon komoly felelőssége van.

A patkány és a mókus

- A média mint hatalmi ág felelősségéről nehéz lenne vitatkozni, az viszont érdekes kérdés, vajon az ön kapcsolódása a jobboldali radikális párthoz megváltoztathatja-e a Jobbikról a széles tömegekben kialakult vagy kialakított képet...

- Nézze, mindenki ismeri azt az alapviccet, hogy mi a különbség a patkány és a mókus közt: tulajdonképpen semmi, genetikailag nagyon hasonlítanak, csak a mókusnak nagyon jó a médiája! Elképesztő tanulmány lehetne bármilyen kommunikációs iskolában, hogy mennyire más valójában ez a párt, illetve mennyire más ember Vona Gábor, mint amilyennek a hazai média döntő többsége lefesti. Igen, valóban fennáll a veszélye, hogy én is besározódom, ugyanakkor viszont talán éppen az én határozott fellépésem vezet oda, hogy végre meghallgatják a Jobbikot. Nem leszek pártpolitikus, csak az EP-képviselői lista vezetését vállaltam, s továbbra is folytatom az emberijog-védő munkámat, csak kicsit más szerepben. Tehát természetesen kapcsolódni fog a nevem a Jobbikhoz a nevem, ugyanakkor a kompromisszum abban áll, hogy személyemben civil, független maradok.

- Őszintén, hisz benne, hogy ilyen sajtóviszonyok közepette és ilyen pártpolitikai környezetben meg tudja őrizni a függetlenség látszatát?

- Biztos vagyok benne, hogy nagyon hamar le fognak tisztulni a viszonyok, s az emberek leszámolnak a látszatigazságokkal. Van mintegy 40 százaléknyi bizonytalan szavazó, őket szeretnénk megszólítani elszántságunkkal, a magyar érdekek határozott képviseletével. A többségük úgy gondolja, nem érdemes elmenni szavazni, mert úgyse történik semmi az érdekükben, senki nem tesz értük semmit. Viszont ha látják, akad olyan hiteles szereplő a közéletben, a politikában, aki valóban elszánt arra, hogy változtasson, meggyőződésem, hogy meg tudjuk mozdítani a tömegeket.

Elég a nadrágszíjhúzásokból!

- Vona Gábor a szegedi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az európai parlamenti választás a Jobbik látványos megerősödését hozhatja. Volt már a rendszerváltozás óta olyan - igaz, országgyűlési - választás Magyarországon, mikor is egy baloldali kormány regnálása, egy igazán megszorítós időszak után egy jobboldali radikális párt komoly meglepetést okozott, s egyesek nagy örömére, mások megdöbbenésére átlépte az öt százalékos küszöböt. Ön szerint születhet hasonló eredmény 2009-ben?

- Mélyen hiszek ebben, különben nem is vállaltam volna el a listavezetést. Az emberek csalódottak, rengeteg fájdalommal élnek együtt, s azt éreztetik velük, hogy nem fontosak, másodosztályú állampolgárai a hazának és Európának. Ha végre felismerik, most itt a lehetőség, hogy önbecsülést nyerjünk, felemeljük a fejünket - hiszen már bocsánat, de miért lenne Magyarország végzete, hogy állandóan nadrágszíjat kelljen húzogatni, hiszen minden adottságunk megvan arra, hogy sikeres ország legyünk, jól érezzük magunkat a világban -, akkor szerintem ennek megfelelő eredmények fognak születni a választáson.

- Abban az esetben, ha a Jobbiknak, az ön által vezetett listának mégsem sikerülne már jövőre a végleges áttörés, elképzelhetőnek tartja-e későbbi szerepvállalását is a magyar pártpolitikában, vagy csak erre az egy alkalomra száll ringbe?

- Hú, ez nagyon, de nagyon nehéz kérdés! Nem tudom elképzelni, hogy ha nem lesz áttörés, mi lesz ezzel az országgal, hová lehet még zuhanni? Én érzelmes ember vagyok, emberi történeteken keresztül szemlélem a hazám sorsát. Mára oda jutottunk, hogy bemegyek egy picike falusi közértbe, s a tulajdonos asszony könnyes szemmel mondja, lassan be kell zárnia, hiszen nem bírja a versenyt az egyik külföldi áruházlánccal, s három alkalmazottjából egyet már el kellett bocsátania - az utcára kerülő, gyerekét egyedül nevelő anya kénytelen külföldre menni háztartási alkalmazottnak. Hát milyen politikai vezetők azok, akik természetesnek veszik az emberek elszegényedését, a vállalkozók, a gazdák, a munkavállalók tönkremenetelét, a külföldiek és multik előnyösebb helyzetét a saját polgárokénál? Tizennyolc esztendővel a rendszerváltozás, négy évvel az EU-s csatlakozás után ott tartunk, hogy az emberek kénytelenek elhagyni hazájukat, s inkább vállalják a cselédsorsot külföldön, hogy a megélhetésüket biztosítsák. Folyamatosan csúszik ki a talaj a lábunk alól, veszítjük el hazánkat, gyökereinket. Most nem lehet években, csupán hónapokban gondolkodni, hogy megmentsük a hazánkat. Nem is merek belegondolni, hogy nem lesz változás jövőre...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.