Szegeden is segély helyett munka

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szegeden minden szociális segélyből élő kaphat majd munkát – jelentette be Botka László polgármester kedden, azon a tanácskozáson, ahol az önkormányzati fenntartású vagy többségi tulajdonú intézmények, cégek vezetőivel tartott megbeszélést annak a közel 1500 munkanélküli az elhelyezésének lehetőségeiről, akik munkaképesek bár, de állandó szociális segélyből tengetik mindennapjaikat.

Botka szerint a mostani intézkedés követi a decemberben elfogadott szociális ellátási rendszer szabályázására megalkotott törvényt. A polgármester leszögezte, a „Segély helyett munka” elnevezésű program nem a monoki példát követi, hiszen véleménye szerint a munka nem lehet büntetés.

Szegeden az elmúlt évben 1700-ra tehető azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik rendszeres szociális segélyből éltek. Ebből a csoportból mintegy 1500-an lehetnek azok, akik munkaképesek. Az önkormányzat ezeknek az embereknek biztost 90 munkanapot, ahol a résztvevők képzettségüknél legfeljebb egy fokozattal alacsonyabb képesítést igénylő munkát végezhetnek. A jogszabályok értelmében ez az évi 90 napos munkavégzés a feltétele a további rendszeres segélyezésnek. Az érintettek ez idő alatt nem szociális segélyt, hanem munkabért kapnak, amit az őket alkalmazó cég, vállalkozás az állami költségvetésből visszaigényelhet. Az önkormányzatnak a jelenlévő intézmény és cégvezetők 525 új munkahelyet tudtak biztosítani, így az 1500 személynek a 90 napi munkavégzési lehetőségét sikerül biztosítani. Érdekesség, hogy a rendszeres segélyből részesülőknél 109 a felsőfokú végzettségű és 62 a nyolc általános alatti. A legtöbb, 200 új munkahelyet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tudja biztosítani, őt követi a sorban a Szegedi Kistérségi Tárulás Humán Szolgáltató Központja 100 munkahellyel. Botka kiemelte azt is, hogy bár nem létezik statisztikai felmérés, de a tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a rendszeres segélyből élőknek tíz százaléka roma származású.

A következő közgyűlésen a polgármester a „Segély helyett munkát” programban részt vevők magas számának kezelése érdekében javaslatot tesz az SZMSZ módosításra és közfoglalkoztatási bizottság felállítására.

Előző sztori

A Debrecent kapta a kupában a Pick

Következő sztori

A hét kérdése: Hányat lép a lovas szobor?