Kultúra

Reök: Andy Warhol Szegedre érkezik

Reök: Andy Warhol Szegedre érkezik

2009. január 28., szerda
Reök: Andy Warhol Szegedre érkezik

Picasso és Goya után újabb világhírű művész képeit tekintheti meg a szegedi közönség február 7-től a Reökben: London, Milánó és New York után Szegedre érkeznek Andy Warhol, a huszadik század „populáris" művészeti irányzata, a pop-art legismertebb képviselőjének alkotásai - jelentette be Herczeg Tamás Reök-igazgató a szerdai sajtótájékoztatón.

Andy Warhol

reklámszakemberként kezdte pályáját, alkotói karriere a hatvanas években indult, méghozzá a Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló festményeivel - a sajtótájékoztatón a kiállítást népszerűsítő konzervekből és egyúttal a „warholizálás" érzéséből egy kis ízelítőt kaphattak a résztvevők. Magyarországon utoljára 1991-ben volt a művésznek kiállítása, de ilyen nagyszabású Warhol-gyűjtemény, mint ami most érkezik Bécsből a Reökbe, még nem volt hazánkban kiállítva: a pop-art kultuszszemélyiségének több mint negyven alkotása, köztük a Marily Monroe-portrésorozat, Diana Ross- és Mao Ce Tung-portré, a Ladies and Gentlemen-széria, valamint indiánokról készült sorozat lesz látható.

Herczeg Tamás

elmondta, Warhol szellemiségének jegyében szeretnének a kiállítás mellett más produkciókkal, „warholizálással" hatni a tömegekre, gondolkodásra késztetni az embereket, hiszen - mint fogalmazott -, Andy Warhol művészetében pontos válaszokat adott a terjedő tömegkultúra kérdéseire.

Nátyi Róbert,

a Reök művészeti főtanácsadója, a kiállítás kurátora elmondta: Andy Warhol művészetében közismert személyek és tárgyak köszönnek vissza, ettől, és nem a gondolkodásától populáris. A „pop hercegének" alkotásain használt motívumok a popkultúrában is gyakran megjelennek, művei ikonná váltak. A művész élete tele van legendákkal, tudatosan eltagadta például születése évét, így nem tudni, 1928-ban, '29-ben vagy '31-ben született-e. Általában az első dátumot fogadják el, és így tavaly lett volna nyolcvanéves Warhol - ez az évfoduló külön apropót kölcsönöz a kiállításnak. Érdekesség, hogy a Reök birtokába került egy rövidfilm, melyen Andy Warhol barátaival Szeged nevezetességeit látogatja végig. A művész 1956-ban valóban világkörüli utazást tett, hogy valóban járt-e Szegeden, azt a kutatás dolga kideríteni. Nátyi Róbert emlékeztetett például arra, hogy a különc művész szívesen alkalmazott dublőrt, mert például unta a kiállításmegnyitókat. Warhol a New York-i underground művészet és társasági élet központi figurája volt, a „The Factory" ('A gyár') nevet viselő műterme találkozóhellyé is vált. A műteremhez hasonló nevet viselő szegedi Factory Integrált Kommunikációs Ügynökség vesz részt a kiállítás kampányának tervezésében. A tárlat február 7-től május 8-ig lesz látogatható a Reökben, a teljes árú belépő 1000, a kedvezményes 800 forintba fog kerülni, és csoportoknak külön kedvezményt biztosítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.