Lélekkel főzni

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: http://fuszereslelek.blogspot.com/

Új, üde színfoltja született a manapság egyre gyarapodó hazai szakácskönyv-piacnak: nemrég jelent meg Fűszeres (alias Bodrogi) Eszter Fűszer és lélek – Zsidó konyha itt és most című szakácskönyve.

Érdekes a könyv születéstörténete: Bodrogi Eszter pár éve indította el azonos néven gasztroblogját. Mostanában a tematikus blogok közül is a gasztroblogok a legnépszerűbbek, vagyis amelyek recept- és konyhatechnikai ötletekkel ismertetik meg az olvasókat. Bodrogi Eszter azonban ezen belül is egy meghatározott tematikát követ. A blog, miképp mottója is hirdeti: „Hétköznap sietős, szombaton kóser”, azaz olyan recepteket tár elénk, amelyek megfelelnek a kóser konyha szabályainak is, ám napjaink feszesre szabott napi ritmusába is beilleszthetők. Ahogy a blog népszerűsége egyre növekedett, Bodrogi Eszter baráti biztatásra rászánta magát a könyvformátumban való megjelentetésre is. A könyv magánkiadásban látott napvilágot, ezért még inkább figyelemreméltó kivitelezésének profizmusa. Minőségi papírra nyomtatott, gyönyörű képekkel illusztrált könyvet vehetünk a kezünkbe. A fotók nagy része ráadásul szintén Bodrogi Eszter kezét dicséri.

Népszerű manapság az olyan, sokak által olvasott blogok könyvformátumban való kiadása, mint például a szakítósblog vagy az aktuális nagy irodalmi műbalhé-generátor, a rejtélyes Spiegelman Laura blogja. Sokakban kétkedést váltott ki ennek létjogosultsága, érveik, miszerint így elvész a blog frissessége, interaktivitása, súlytalansága, valljuk be, helytállóak. Bodrogi Eszter könyvén azonban mindez nem érződik: élvezetes, olvasmányos könyv, szemgyönyörködtető képekkel.

A könyv lapjain egyaránt találunk hagyományos recepteket, mint amilyen a flódni vagy a sólet, és olyanokat is, amelyek a modern, fúziós konyha alkotásai. Ez utóbbiak gyakorta kevés alapanyagból dolgoznak, de meglepő párosításaik, a hazai konyhában szokatlan felhasználásuk révén mégis különlegesnek hatnak. A könyvben mindegyik ételhez fűződik valamilyen anekdota, jótanács vagy személyes emlék. Általában az írások nyelvezete is közvetlen, mintha egy baráti társaságban hallanánk őket; átsüt rajtuk a főzni és társaságot teremteni szerető szerző személyisége. Ugyanakkor Bodrogi Eszter számos adalékkal, tanáccsal szolgál a kóser konyha mindennapjaihoz is. Nem titkoltan ez a célja könyvének is: bemutatva egy tradicionális és egyszersmind nagyon is kortárs zsidó vallási-kulturális kontextust, egyaránt hasznos és szórakoztató kíván lenni mind a szigorúan kóser konyhát vezetők, mind a kulináris élvezeteket kereső gójok számára. Tematikájában hiánypótló, közvetlen hangnemmel és a fantáziát meglódító receptekkel: összességében telitalálat.

Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek. Zsidó konyha itt és most. Felelős kiadó: Bitter Brunó, Pásztor Tamás. Budapest, 2008. 303 oldal, 5990 Ft.

A könyv a www.fuszereslelek.hu oldalon 20% kedvezménnyel rendelhető meg.

Default thumbnail
Előző sztori

Újévi köszöntő: Együtt Csongrád megyéért

Default thumbnail
Következő sztori

SZTE-Szedeák: Rajt a második szakaszban

Legutóbbi hasonló cikkek