Bulvár

Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban

Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban

2009. január 23., péntek
Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban

Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban; a karmosmajmok közé tartozó állatfaj egyedeinek létszáma a világ állatkertjeiben nem éri el a százat, közülük tíz Szegeden él.

Olyan jól szaporodó ezüstösselyemmajom-csapattal, mint a Szegedi Vadaspark, kevés állatkert büszkélkedhet - tájékoztatta az MTI-t

Veprik Róbert

igazgató pénteken. A különleges karmosmajomfaj vadon az Amazonas menti esőerdőket lakja, egyre fogyatkozó számban, ezért az európai állatkertek fajmegmentési program keretében tartják és szaporítják. A létszámuk a világ állatkertjeiben összesen nem éri el a százat, s közülük tíz Szegeden él. A selyemmajomkicsinyeket az egész - hímekből és nőstényekből álló - csapat óvja, de az újszülöttet többnyire az apa hordozza, aki csak etetésre adja vissza az anyának. A karácsony tájékán született csöppnyi selyemmajom napjait csapattársai hátán tölti, s onnan kémleli érdeklődve a világot és az őt megcsodáló látogatókat. A kifejlett ezüstös selyemmajmok tömege 300-360 gramm, szűrük hófehér - nevüket is erről kapták -, farkuk sötét színű. Az Amazonastól délre, Brazília középső részén, illetve Kelet-Bolíviában élnek. Szemfogaik rövidek, a metszőfogakkal egyenlő hosszúságúak, ezek segítségével vájnak lyukakat a fákba, és felnyalják a kicsorgó nedveket. Kedvelik a gyümölcsöket, a virágokat, a nektárt, de elfogyasztják a rovarokat, kisebb gyíkokat, békákat, a madártojást és a fiókákat is. A selyemmajmok vemhességi ideje 140-145 nap, s másfél-két év alatt válnak ivaréretté.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.