ef Zámbó-kiállítás nyílt a Reök-palotában

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A kortárs magyar képzőművészet “fenegyereke”, ef Zámbó István alkotásaiból nyílt reprezentatív kiállítás pénteken a Reök-palotában; a csaknem száz festmény, grafika és szobor többsége magángyűjteményekből érkezett Szegedre – közölte az MTI-vel Nátyi Róbert, a tárlat kurátora.

A kiállításon olyan, a hatvanas évek végéről származó művekkel is találkozhat a közönség, melyekre talán maga a művész sem emlékszik, hiszen évtizedekkel ezelőtt került gyűjtőkhöz – mondta a művészettörténész.
A március közepéig látható tárlat anyagát a legfontosabb hazai magángyűjteményekből válogatták össze. Az alkotások időben lefedik ef Zámbó István teljes munkásságát, hiszen a korai művek mellett feltűnik egy pannó is, mely egyenesen a szentendrei műteremből érkezett, s alig száradt meg rajta a festék – tudatta a szakember.
A művész korábbi interjúiban úgy fogalmazott, hogy a szürrealizmus és a dadaizmus szellemisége áll legközelebb hozzá. Ahogy a szentendrei művészek többségére, úgy ef Zámbó Istvánra is hatással volt Vajda Lajos, akinek december közepén nyílt életmű-kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában.
Képeinek könnyed, sziporkázó, szellemes stílusa az autodidakta létből is származik, ahogy sokszor mondta, szinte terápiás tevékenységnek tartja a művészetet – fogalmazott Nátyi Róbert.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Miért igazságtalan az EVA?

Default thumbnail
Következő sztori

A Tiszaújváros skalpjára fáj a Szedeák foga

Legutóbbi hasonló cikkek