Közélet

Botka László ankétja a városházán

Botka László ankétja a városházán

2009. január 15., csütörtök
Botka László ankétja a városházán

Fotók: Gémes Sándor

Az újév első lakossági fórumát tartotta Botka László polgármester csütörtök délután a városházán, a Közéleti Kávéház keretein belül. A mintegy háromszáz, zömében nyugdíjas választópolgár előtt Tráser László kérdései mentén haladva értékelte polgármesterünk az erőgyűjtés évének aposztrofált 2008-as esztendőt, s tett optimista jóslatokat 2009-re.

Az ankét kezdő hangját „a beszámol a polgármester" című,

tavaly év végi roadshow

keretein belül bemutatott film adta meg, amelyben a Városi Tévé a folyamatban lévő és a várható fejlesztésekről készült összeállítását vetítették le. A mozi után a moderátor a „mennyire váltak valóra a 2008-as célkitűzések" kérdést tette fel

Botka Lászlónak.

Erőgyűjtés és fejlesztés

Polgármesterünk válaszában 150 milliárdnyi fejlesztésről beszélt, amiből közel 50 milliárdnyi köthető az önkormányzathoz. A maradék 100 milliárdot az állami beruházások - mint az M43-as, és a nyugati elkerülő út -, és az egyetem fejlesztései teszik ki (a jelenlegi 400 ágyas klinika 700 ágyasra duzzadhat). A beszélgetésben itt kapott hangot a sokat kritizált egészségügyi integráció kérdése is. A tömegközlekedés-fejlesztés idén egy új villamos vonallal ajándékozza meg a szegedieket, illetve az Izabella híd csomópontjának a megépülésével. Szóba került a logisztikai központ is, aminek megvalósítása a polgármester szerint az M43-as autópálya építkezései miatt új erőre kaphat (az államtól 45 hektár területet vásárolt e célból a város, melynek fele már elkelt), de a világgazdasági válság e beruházásoknak sem tesz jót. A fürdőfejlesztés kapcsán Botka kifejtette, hogy nem érti azokat a hangokat, melyek megkérdőjelezik a konstrukció tisztaságát. A polgármester elmondta, hogy három módja van egy fejlesztésnek: az önkormányzat önállóan, az adófizetők pénzéből építkezik, összefog a magántőkével, illetve rábízza a magántőkére. Itt a második esetről van szó. Szeged kénytelen volt bevonni egy befektetőt, mivel az unió csak ötven százalékban támogatta a projektet. De a lakosok megnyugtatására hozzátette, hogy a fejlesztésre létrejött új cégben nyolcvan százalékos tulajdona van a városnak, bár arról nem esett szó, hogy e részarány meddig áll fenn.

Botka garanciát vállalt a kereskedőkért

A következő kérdéskör az egyik legtöbbet támadott beruházást érintette:

a Mars tér ügyét, aminek körülményeiről a portálunk is folyamatosan beszámolt

. A város első embere szerint a téren egy európai minőségnek megfelelő piacot építenek majd, és a sokat citált nagycsarnok egy igazi asztalos piacrész lesz. Az „u" pavilon helyére, és a Szeviép Tisza Volántól megszerzett területére tervezett kereskedelmi épületekkel kapcsolatban azt mondta, hogy nem enged olyan létesítményt felépíteni, ami a kiskereskedők profilját veszélyezteti, és e kijelentést a vállalkozók vehetik egyfajta garanciának is. Jelenleg a támogatási szerződés előkészítése van folyamatban. (Valószínű, hogy a márciusi közgyűlés elé kerülhet majd a Mars tér ügye.) Botka említést tett még a „Lófara" területén tervezett átalakításokról is - aminek problémája

a SZEGEDma.hu cikke nyomán kapott nyilvánosságot

. Botka úgy gondolja, hogy Szegeden egyetlen szobor sincs, amit ne vittek volna arrébb az elmúlt száz évben. Szerinte politikai ügyet csiholnak abból, hogy egy hősi emlékmű néhány méterrel arrébb kerül, miközben a tér megszépül, majd hozzátette, hogy 2009 az árvíz után újjáépített város 130. évfordulója, ahol elődeink sem a régit, hanem a jövőt álmodták meg. A körutas, sugárutas, párizsi mintára épült várost. A beszélgetés végén örömét fejezte ki, hogy márciusban Szeged látja vendégül az európai díjas városok polgármestereit. A választók kérdései előtt pedig kitért a politikai élet eldurvulására, ahol a parlamentben már csak arra licitálnak, hogyan mondjanak csúnyábbat a másikra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.