Az értékszövetség – Szegeden járt Tőkés László

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A Szent Pál megtérésének hetében, január 18-án, vasárnap kezdődött imahét hatodik napján, pénteken ökumenikus istentiszteletet tartottak a szegedi dómban. Kiss-Rigó László katolikus megyés püspök meghívására Szegedre látogatott és igehirdetést tartott Tőkés László, a Királyhágói Református Egyházkerület püspöke, erdélyi EP-képviselő.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László a református püspök bemutatásakor azt mondta, hogy ő az az ember, aki egész Kárpát-medencében otthon van. De Tőkés László nemcsak Európa magyarságát, hanem a kontinens keresztény embereit is képviseli Brüsszelben, ahol az egyesült Európa képviselői nem feledkezhetnek meg arról, hogy államaink keresztény alapokon nyugszanak, mert ha mindez feledésbe merül, összeroppanhatnak az országok.

A betegség egyetemes állapot

Az imahét napjaira egy-egy válságot jelöltek meg témának – a hatodik napon a betegségre, szenvedésre emlékeznek, e szörnyű sorscsapások elviseléséért, elkerüléséért imádkoznak a részvevők. A református püspök e fogalmakkal kapcsolatban azt mondta, hogy inkább egyetemes állapotot jelölnek, mintsem egyedit. „Beteg a világ, nagy beteg…” – idézte Adyt. És a betegség – a gázai válság, gázvita, pénzügyi csődhelyzetek – képesek annyira elhatalmasodni rajtunk, hogy hasonló elhagyatottságot érzünk, mint Krisztus a keresztfán: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet?”

Érdek- helyett értékszövetség

„A kiút, visszatalálni Istenhez” – így a püspök. „A tékozló fiúnak haza kell térnie a közösségbe. És az imahét mottója szerint: ‘… legyenek eggyé kezedben!’ Mert amire ma szükségünk van, hogy minden erőnket összegyűjtsük, és a kiutat, a gyógyulás útját együtt keressük. A tékozlóknak vissza kell térniük.” De Tőkés László szerint ha e visszatérés csak az elfogyott pénz miatt történik, és nem a megbánás, az új élet vezérli az ifjút, akkor még nagyobb lehet a zuhanás. Ha a tékozló fiú csak azért jön vissza, hogy a maradék vagyonából is kifossza apját, házát, országát, akkor ez az ember semmi másra nem lesz képes, csak a hasonlókkal érdekszövetségre lépni, a nagyobb zsákmány reményében. Az érdekszövetségek pedig csak bandák, galerik, maffiák, és Európának nem erre, hanem értékszövetségre van szüksége. Egy olyan közéleti, politikai, vallási ökumeniára, ahol Isten törvényének szellemében keresik a kiutat, a gyógyulást a népek.

Előző sztori

Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban

Következő sztori

Semmi rendkívüli: Elmaradt a rendkívüli közgyűlés