A hét kérdése: Pirotechnikai és gázos trükkök

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt héten arról kérdeztük Önöket, mit szólnak ahhoz, hogy szilveszterkor tizenkét órára feloldanak bizonyos pirotechnikai korlátozásokat, ezúttal pedig arról érdeklődünk, tartanak-e attól, hogy a magyar lakosságot is érinti majd az orosz-ukrán “gázháború”.

Szilveszteri tűzijátékok: Olvasóink megosztottak a kérdésben

Legutóbbi kérdésünk apropóját a szilveszter adta: arra voltunk kíváncsiak, vajon Önöknek mi a véleményük arról, hogy december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig legálisan használhatók bizonyos pirotechnikai eszközök, kis és közepes tűzijátékok. Nos, a SZEGEDma.hu olvasói igen megosztottak ebben az ügyben, az igen és a nem válaszok végig közel azonos számban érkeztek. A nemek aránya azt követően kezdett el picit növekedni, hogy egy sajnálatos halálos balesetről érkezett hír. A szavazás lezárásakor 54 százalékon állt a negatív választ adók aránya, 46 százalék tartotta elfogadhatónak a szilveszteri szabad durrogtatást.

Gázvita: érintheti-e a magyar lakosságot is a korlátozás?

Miközben egyre több európai ország kerül komoly bajba az orosz-ukrán gázvita kapcsán, több helyen, így Szerbiában lakónegyedek maradnak fűtetlenül, már Magyarországon is másodfokú korlátozást kellett bevezetni, mely az ipari fogyasztókat érinti. Mint ismeretes, az orosz Gazprom december 31-én este jelentette be: miután nem tudott megállapodni az ukrán Naftogazzal a 2009-es tarifákról, január 1-jén reggel 8-kor leállítják az ukrajnai gázszállítást. Már január első napjaiban csökkent a gázszállítás egyes európai országokba. Magyarországra január 5-ig még elég gáz érkezett, de a korábbinál kisebb nyomással, aznap a 38 milliós mennyiséget 30 millióra csökkentették. Kedden délután teljesen leállt a magyarországi, majd szerdán az egész európai szállítás is.

A kormányzat szerint idehaza van elegendő tartalék, s egyáltalán nem kell számítani lakossági korlátozásra, egyes szakértők szerint azonban lehetetlen megbecsülni, mennyi ideig elegendőek a hazai készletek, különösen, ha az időjárás nem enyhül, s elhúzódik az orosz-ukrán konfliktus, melynek rendezésében az EU is igyekszik közreműködni.

Ön tart-e attól, hogy lakossági gázkorlátozásra is szükség lesz Magyarországon a közeljövőben?

Szavazni a jobb oldali menüsorban található A hét kérdése rovatban lehet, s ugyanitt tekintheti meg azt is, hogyan, milyen százalékban oszlanak meg a vélemények az adott témában. Előre is köszönjük véleménynyilvánítását, s hogy ilyen módon is velünk szerkeszti a SZEGEDma.hu-t!

Előző sztori

Add önmagad – jelentkezz stíluskommunikátornak!

Következő sztori

Öt cserkészcsapat fogadta a Betlehemi Lángot