Kultúra

Vendégségben Budapesten

Vendégségben Budapesten

2008. december 27., szombat
Vendégségben Budapesten

Monográfia a határon túli magyar színházakról

A budapesti Fészek Művészklubban a minap magyarországi és határon túli színházi szakemberek, rendezők, színészek, dramaturgok jelenlétében bemutatták Darvaly Nagy Adrienne Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek című monográfiáját, mely az azonos néven futó rendezvénysorozat 10 éves évfordulója alkalmából jelent meg. Ráadásul 2008 a Kultúrák közötti párbeszéd európai éve, és a határon túli színházi sorozat eddig meghívott több mint 180 színházi produkciója az interkulturális dialógus példája is.

A méltatók elismeréssel szóltak a könyvről, hiszen ma már a külhoni színházakból érkező újfajta szemléletmód, friss gondolatok rendkívül fontosak a hazai színjátszók számára is. A magyarországi szakma immár azonos mércével méri a határon túli magyar színházak produkcióit, mint az anyaországiakat, s ezt a külhoniak el is várják. A Vendégségben Budapesten sorozatot megelőzően a színháziak és a közönség elsősorban „missziót vállaló szegény vidéki rokonként" tekintett a határon túliakra, egyszóval gőgös felsőbbrendűséggel lesajnálta őket. Sokszor megesett - s ezt mi Szegeden is megerősíthetjük -, hogy szinte üres sorok előtt kellett játszaniuk a külhoni színészeknek. Mára - szerencsére - megváltozott a helyzet, a magyar nemzetiségi színházak tevékenysége kelletlen politikai kérdésből (többségében) szakmai példává vált. Az anyaországi színészek mára gyakran irigységgel tekintenek az egyes külhoni kollégákra és a szomszédban tapasztalható erős közösségi társulati szellemre. Az említett monográfia a Vendégségben Budapesten eddigi évtizedének történetét, továbbá a magyar kulturális életben betöltött szerepét tárgyalja, ugyanakkor elemzi a határon túli hivatásos magyar színjátszásnak az európai kultúrában betöltött kivételes helyét, szerepét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.