Magyar földből tiszta élelmiszert!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Az utóbbi napok élelmiszerbotrányai és az elmúlt évek hasonló esetei arra hívják fel a figyelmet, hogy hazai termelőket és a hazai termékeket kellene előnyben részesíteni a magyar piacon. Bodó Imre országgyűlési és Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő egyebek mellett ezt hangsúlyozták szerdai sajtótájékoztatójukon, illetőleg határozott fellépést sürgettek az áruházláncok beszállítósanyargató üzletpolitikája ellen – és garantáltan dioxinmentes pogácsával kínálták a média munkatársait…

Bodó Imre, Tiszasziget polgármestere, a Fidesz parlamenti képviselője, a mezőgazdasági bizottság tagja és Kalmár Ferenc, a KDNP szegedi frakcióvezetője elmondták: az Írországból származó, dioxinnal szennyezett sertéshús ügye négy év alatt már az ötödik súlyos élelmiszerbotrány Magyarországon. A magyar vásárlók megtapasztalták már a míniumos paprika, a növényvédőszeres paprika, a guargumi és a melamin káros hatásait, most decemberben pedig a legsúlyosabb rákkeltő anyagok közé tartozó dioxintól kell rettegni. Az információk szerint 77 tonna, szennyezett sertésmájból készített étel került az üzletekbe a karácsonyi roham előtti időszakban.

Bodó Imre szerint mi sem bizonyítja jobban, hogy az EU-s tagsággal ránk tört piaci szabadság nehezen kezelhető. Mint fogalmazott, autót, tévét, cipőt bárhol össze lehet szerelni, a szervezetbe kerülő táplálékkal, az élelmiszerrel kapcsolatban viszont a lehető legóvatosabban kell eljárni. Miközben Magyarország továbbra is a kontinens éléstára lehetne – hiszen kiváló minőségű földterületei állnak rendelkezésre a tiszta, jó minőségű élelmiszer megtermelésére -, az országot elárasztják a bizonytalan eredetű, nyomott árú importtermékek. A magyar jószágállomány a rendszerváltás óta ötödére csökkent, a szántóföldek megműveletlenül fekszenek a határban. A fideszes politikus szerint ideje lenne észbe kapni, s a helyben megtermelt, tiszta, jó minőségű élelmiszert fogyasztani, egészen pontosan a hazai termékek piacra jutását támogatni.

Az áruházláncok üzletpolitikája azonban – fejtette ki – abban merül ki, hogy ellehetetlenítsék a magyar termelőket. Jelenleg – kapaszkodjanak meg – 81 (!) különböző jogcímen szednek pénzt a beszállítóiktól, ezek között olyan nehezen értelmezhető tételek is szerepelnek, mint például a születésnapi hozzájárulás, a polcfeltöltési díj, az állandó 6 százalékos kedvezmény, a reklám-hozzájárulás vagy éppen a logisztikai hozzájárulás.

Az Országgyűlés hétfőn ötpárti javaslatra határozatban kérte föl a kormányt, kezdeményezzen tárgyalást a kereskedelmi láncokkal, illetve tegyen intézkedéseket a külföldről érkező élelmiszerek hatékonyabb szűrési rendszerének kiépítésére. Bodó Imre és Kalmár Ferenc most azzal a kéréssel fordult az agrárkormányzathoz, a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari területen működő kereskedelmi vállalkozásokkal folytatott tárgyalások során határozottan lépjen föl a beszállítókkal szemben alkalmazott, az üzleti erkölcsöt és tisztességet sértő magatartásformákkal, szerződési kikötésekkel szemben.

Előző sztori

Legyen már ennek vége?

Következő sztori

Móra-múzeum: Jubileum és Tömörkény-díj