Közélet

Magyar földből tiszta élelmiszert!

Magyar földből tiszta élelmiszert!

2008. december 17., szerda
Magyar földből tiszta élelmiszert!

Fotó: Gémes Sándor

Az utóbbi napok élelmiszerbotrányai és az elmúlt évek hasonló esetei arra hívják fel a figyelmet, hogy hazai termelőket és a hazai termékeket kellene előnyben részesíteni a magyar piacon. Bodó Imre országgyűlési és Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő egyebek mellett ezt hangsúlyozták szerdai sajtótájékoztatójukon, illetőleg határozott fellépést sürgettek az áruházláncok beszállítósanyargató üzletpolitikája ellen - és garantáltan dioxinmentes pogácsával kínálták a média munkatársait...

Bodó Imre,

Tiszasziget polgármestere, a Fidesz parlamenti képviselője, a mezőgazdasági bizottság tagja és

Kalmár Ferenc,

a KDNP szegedi frakcióvezetője elmondták: az Írországból származó, dioxinnal szennyezett sertéshús ügye négy év alatt már az ötödik súlyos élelmiszerbotrány Magyarországon. A magyar vásárlók megtapasztalták már a míniumos paprika, a növényvédőszeres paprika, a guargumi és a melamin káros hatásait, most decemberben pedig a legsúlyosabb rákkeltő anyagok közé tartozó dioxintól kell rettegni. Az információk szerint 77 tonna, szennyezett sertésmájból készített étel került az üzletekbe a karácsonyi roham előtti időszakban. Bodó Imre szerint mi sem bizonyítja jobban, hogy az EU-s tagsággal ránk tört piaci szabadság nehezen kezelhető. Mint fogalmazott, autót, tévét, cipőt bárhol össze lehet szerelni, a szervezetbe kerülő táplálékkal, az élelmiszerrel kapcsolatban viszont a lehető legóvatosabban kell eljárni. Miközben Magyarország továbbra is a kontinens éléstára lehetne - hiszen kiváló minőségű földterületei állnak rendelkezésre a tiszta, jó minőségű élelmiszer megtermelésére -, az országot elárasztják a bizonytalan eredetű, nyomott árú importtermékek. A magyar jószágállomány a rendszerváltás óta ötödére csökkent, a szántóföldek megműveletlenül fekszenek a határban. A fideszes politikus szerint ideje lenne észbe kapni, s a helyben megtermelt, tiszta, jó minőségű élelmiszert fogyasztani, egészen pontosan a hazai termékek piacra jutását támogatni. Az áruházláncok üzletpolitikája azonban - fejtette ki - abban merül ki, hogy ellehetetlenítsék a magyar termelőket. Jelenleg - kapaszkodjanak meg - 81 (!) különböző jogcímen szednek pénzt a beszállítóiktól, ezek között olyan nehezen értelmezhető tételek is szerepelnek, mint például a születésnapi hozzájárulás, a polcfeltöltési díj, az állandó 6 százalékos kedvezmény, a reklám-hozzájárulás vagy éppen a logisztikai hozzájárulás. Az Országgyűlés hétfőn ötpárti javaslatra határozatban kérte föl a kormányt, kezdeményezzen tárgyalást a kereskedelmi láncokkal, illetve tegyen intézkedéseket a külföldről érkező élelmiszerek hatékonyabb szűrési rendszerének kiépítésére. Bodó Imre és Kalmár Ferenc most azzal a kéréssel fordult az agrárkormányzathoz, a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari területen működő kereskedelmi vállalkozásokkal folytatott tárgyalások során határozottan lépjen föl a beszállítókkal szemben alkalmazott, az üzleti erkölcsöt és tisztességet sértő magatartásformákkal, szerződési kikötésekkel szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.