Háromdimenziós mozi nyílik Szegeden januárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vidéki mozik közül elsőként január közepétől a szegedi Belvárosi mozi közönsége láthat háromdimenziós filmeket – jelentette be Boros Gyula, az intézményt működtető Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. vezetője kedden, a csongrádi megyeszékhelyen.

A fejlesztéseknek köszönhetően a mozi látogatóinak olyan élményben lehet részük, melyet még legalább öt-tíz évig nem élvezhetnek otthonukban – mondta a szakember a beruházásról rendezett sajtótájékoztatón.
Az 1920-ban épült Belvárosi mozi 539 fős Zsigmond Vilmos-termét mintegy 50 millió forintos költséggel alakítják át. Már megvásárolták azt a speciális berendezést, amely egyaránt alkalmas hagyományos és háromdimenziós filmek digitális kópiáinak vetítésére, kicserélik a vásznat, korszerűsítik a hangrendszert.
A hagyományos, kétdimenziós filmek nézői is jobban járnak: a digitális technikának köszönhetően a korábbinál lényegesen jobb lesz a filmek képminősége – közölte Boros Gyula.
Az új technika azt is lehetővé teszi, hogy élő közvetítések “részesei” legyenek a nézők, a pekingi olimpia egyes versenyszámait például már közvetítették három dimenzióban. A sporteseményeken kívül még operaelőadások vetítését tervezik így a szegedi moziban – tudatta az igazgató.
A szakember elmondta, a speciális igényeknek megfelelően átalakított gépházban megtartják a hagyományos 35 milliméteres technikát is, hiszen a magyar filmesek szeretik a hangulatos szegedi mozit, s gyakran választják azt alkotásuk bemutatójának helyszínéül. Legutóbb például Herendi Gábor Valami Amerika 2 című filmjét láthatta itt elsőként a közönség.
Pontosan egy hónap múlva, január 16-án a U2 háromdimenziós koncertfilmjének vetítésével avatják föl a háromdimenziós mozit. A szokásosnál hosszabb ideig – hat-nyolc hétig – vetített produkciót a tervek szerint animációs- és horrorfilmek követik majd, melyeket a fővárosinál olcsóbb jegyárral, 1100 forintért nézhetnek meg a szegediek – mondta Boros Gyula.

Default thumbnail
Előző sztori

Betörések Szegeden

Default thumbnail
Következő sztori

Szerda: koncertek a karácsony jegyében

Legutóbbi hasonló cikkek