Kultúra

Háromdimenziós mozi nyílik Szegeden januárban

Háromdimenziós mozi nyílik Szegeden januárban

2008. december 16., kedd
Háromdimenziós mozi nyílik Szegeden januárban

A vidéki mozik közül elsőként január közepétől a szegedi Belvárosi mozi közönsége láthat háromdimenziós filmeket - jelentette be Boros Gyula, az intézményt működtető Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. vezetője kedden, a csongrádi megyeszékhelyen.

A fejlesztéseknek köszönhetően a mozi látogatóinak olyan élményben lehet részük, melyet még legalább öt-tíz évig nem élvezhetnek otthonukban - mondta a szakember a beruházásról rendezett sajtótájékoztatón. Az 1920-ban épült Belvárosi mozi 539 fős Zsigmond Vilmos-termét mintegy 50 millió forintos költséggel alakítják át. Már megvásárolták azt a speciális berendezést, amely egyaránt alkalmas hagyományos és háromdimenziós filmek digitális kópiáinak vetítésére, kicserélik a vásznat, korszerűsítik a hangrendszert. A hagyományos, kétdimenziós filmek nézői is jobban járnak: a digitális technikának köszönhetően a korábbinál lényegesen jobb lesz a filmek képminősége - közölte

Boros Gyula.

Az új technika azt is lehetővé teszi, hogy élő közvetítések "részesei" legyenek a nézők, a pekingi olimpia egyes versenyszámait például már közvetítették három dimenzióban. A sporteseményeken kívül még operaelőadások vetítését tervezik így a szegedi moziban - tudatta az igazgató. A szakember elmondta, a speciális igényeknek megfelelően átalakított gépházban megtartják a hagyományos 35 milliméteres technikát is, hiszen a magyar filmesek szeretik a hangulatos szegedi mozit, s gyakran választják azt alkotásuk bemutatójának helyszínéül. Legutóbb például

Herendi Gábor

Valami Amerika 2

című filmjét láthatta itt elsőként a közönség. Pontosan egy hónap múlva, január 16-án a U2 háromdimenziós koncertfilmjének vetítésével avatják föl a háromdimenziós mozit. A szokásosnál hosszabb ideig - hat-nyolc hétig - vetített produkciót a tervek szerint animációs- és horrorfilmek követik majd, melyeket a fővárosinál olcsóbb jegyárral, 1100 forintért nézhetnek meg a szegediek - mondta Boros Gyula.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.