Világsztárok ellen a LEN-kupában a Szeged Beton

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendkívül nehéz ellenfelet kapott a vízilabda LEN-kupa nyolcaddöntőjében a Szeged Beton együttese. A budapesti sorsoláson a montenegrói Vaterpolo Akademija Cattarót sodorta a Beton útjába Fortuna: a kotori gárdában mások mellett két horvát világbajnok pólós szerepel…

A montenegrói vízilabdát ma már nem lehet nem komolyan venni, hiszen a nemrégiben függetlenné vált balkáni állam válogatottja idén Európa-bajnokságot nyert, s a negyedik helyen zárt a pekingi ötkarikás játékokon. A klubcsapatokba ömlik a pénz, ennek megfelelően elárasztják őket a nemzetközileg magasan jegyzett pólósok – több magyar kiválóság is ide tette át székhelyét, elég, ha csak Kiss Gergelyt említjük.
A Szeged Beton VE a LEN-kupa nyolcaddöntőjében a kettes számú kotori alakulattal, a Vaterpolo Akademija Cattaróval mérheti össze erejét. Az első mérkőzést november 22-én vagy 23-án, a visszavágót pedig december 13-án vagy 14-én rendezik, a nyitányon a Cattaro a pályaválasztó.
A montenegrói sztáregyüttes kőkemény ellenfélnek ígérkezik. Legismertebb játékosaik a 2007-es világbajnok horvát válogatott két ásza, Teo Djogas és Aljosa Kunac, a szerb kapus, Gojko Pijetlovics, honfitársa, Djordje Filipovics, a spanyol Javier Sanchez Toril, valamint a szlovén Matej Nastran. Mit mondjunk, elég veretes névsor. A keretet több ígéretes montenegrói fiatal teszi teljessé.
Ami a Cattaro eddigi útját illeti a sorozatban: az első csoportkörben hazai medencében, Kotorban a német SG W98/Waspo Hannover ellen 17-7-re, a portugál SSCM Paredes ellen pedig 30-0-ra nyertek, s elsőként mentek tovább. Október végén-november elején a második fordulóban a nagyváradi csoportot nyerték meg romániai, holland és orosz riválisuk előtt. A CSM Leonardo Oradeát 10-7-re, a Widex GZC Donk Goudát 17-5-re, a Spartak VSPU City Volgográdot pedig 13-4-re verték.
A Betonnak mindenképpen bravúrra lesz szüksége ahhoz, hogy a negyeddöntőbe kerüljön.

Előző sztori

Ukrán tiszteletbeli konzulátus nyílt Szegeden

Következő sztori

Lámpa egy székesegyház előtt