Vásári kavalkád, ünnepi hangulat a Dóm előtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Aki péntek délután a Széchenyi, a Dugonics vagy a Dóm tér környékén sétált, biztos nem kerülte el a figyelmét a három gólyalábas maskarás, akik tűzfúvóval, „alakoskodókkal”, zenészekkel és az őket kísérő polgárokkal együtt biztatták, nyugtatták, segítették azt a néhány önkéntest, akik a Dóm téri máglyát cipelték a városon keresztül. Megnyílt a Karácsonyi Ünnepi Hetek programsorozat, melynek keretében Szeged főterén és a Dóm téren is kirakodóvásár és színes programok várják az embereket. A SZEGEDma.hu a fogadalmi templomig kísérte a díszes menetet.

A vásári mutatványosok a Széchenyi tér színpada előtt szórakoztatták a felvonulásra gyülekező népet, majd közösen – a nehéz máglya súlya miatt meg-megpihenve – ballagtak a Kárász utcán át, a Dugonics téren keresztül a dóm elé, ahol az ördögszekeresek már felépítették a kézművesek sátrait, és a 200 személyes bálaszínházat pontosan a tér közepére. A kicsiket egy igazi bálalabirintus is várta.

Dóm Tér Advent

Közép-Európa egyik legszebb terére nem csak a finom forralt bor és a gazdag ételkínálat (sima és kemencés lángos, pecsenyék, sültek, kürtöskalács stb.) miatt érdemes kilátogatni. A Dóm Tér Advent elnevezésű négyhetes rendezvényen az országban szinte egyedülálló módon 24 (!) napon át vannak folyamatosan programok. Mindjárt a nyitónapon fellépett a debreceni Perro Negro zenekar, este pedig egy friss, ropogós street folkra pattoghattak a lábak a Kravaira áldásától. A két koncert között pedig a kicsiknek játszott a legendás bábmester, Kemény Henrik.

A dóm színpadának lépcsője előtt állították fel a nagy adventi koszorút, melyet vasárnaponként a város neves polgárai gyújtanak majd meg. Az első gyertyára november 30-án 17.30-kor Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyés püspök csihol lángot. A Dóm Téri Advent részletes programjait itt olvashatják.

Előző sztori

Mars tér: Mi lesz veled, U pavilon?

Következő sztori

“Negyvenkétezer kilométert utazom – helyben”