Szombat-vasárnap: salemi boszorkányok és dzsessz

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az opera és a dzsessz kedvelőinek egyaránt élménydús lehet ez a hétvége. Folytatódik a Mezzo Operaverseny és -fesztivál vasárnap a salemi boszorkányokkal. Délután Alföldi Róbert, a rendező találkozik a közönséggel a Reökben, ahol a vállalkozó kedvűek belépőt is nyerhetnek az amúgy meglehetősen borsos árú előadásokra. Ezen a hétvégén a 82 éves fekete „varázsló”, Randy Weston lép fel a Szegedi Jazz Napokon – és persze még sokan mások. Karinthy Mártont vallatják családregényéről a Millenniumi Kávéházban, a Reökben tárlatot vezet Závada Pál, és a hétvégi rendezvényekkel véget ér az Újszegedi Református Egyház nyílt hete. Megelevenedik a napfényes Afrika a gyermekkönyvtárban, ezekben a napokban is vár a mozi, a JATE Klubban két buli egy este… Ez aztán a választék!

Az Operaverseny műsorán a Salemi boszorkányok

Vasárnap 19 órakor a Nagyszínházban Robert Ward: A salemi boszorkányok című operájának európai bemutatójával folytatódik a Mezzo Operaverseny és Fesztivál. A Dicapo Opera Theatre (New York, USA) produkcióját Alföldi Róbert rendezte. A versenyszerepekben: John Proctor: Zeffin Quinn Hollis, Elisabeth Proctor: Lisa Chavez, Abigail: Marie-Adeline Henry, Danforth: Michael Bracegirdle. Közreműködik: a Pannon Filharmonikusok. Vezényel: Pacien Mazzagatti.

Közönségtalálkozó a Mezzo Operafesztivál alkotóival

Vasárnap délután Alföldi Róbert látogat el a Reökbe, hogy rendezéséről, Robert Ward művéről, A salemi boszorkányok című operáról beszéljen. A közönségtalálkozó 16 órakor kezdődik. A résztvevők egy kvíz kitöltésével két-két személyre szóló belépőt nyerhetnek az aznap esti előadásra. Moderátor: Pál Tamás. A részvétel ingyenes.

Ismét a Mandragóra

A Kisszínházban szombaton 19 órakor Machiavelli-Háy: Mandragóra című vígjátékát láthatják.

Idén is Szegedi Jazz Napok

Az IH Rendezvényközpontban szombaton és vasárnap, nagy múltú Szegedi Jazz Napok az idén is kiemelkedő műsorral várják az érdeklődőket. A szokásos halászlét is beszámítva, a rendezvény nagyszerű programnak ígérkezik.

A fesztivál fő attrakciója a 82 éves fekete varázsló, Randy Weston, a brit jazzrock-legenda, Carl Palmer, valamint az elmúlt évek egyik legjobb fiatal szaxofonosa, a Grammy-díjas David Sanchez zenekara.

Újdonság, hogy az első napon, amikor éjfélt üt az óra, kezdetét veszi a Jam Session, azaz Bolla Gábor Quartetjének műsora. A külföldi sztármuzsikusok mellett ezúttal is meghívást kaptak a hazai jazzélet jeles képviselői, mindenekelőtt a nemrégiben újjáalakult Magyar Jazz Quartet és a manapság ritkán hallható Kőszegi együttes. A koncerteket az eMeRton-díjas Nagy János és a Free Style Quintet+ nyitja meg.

A programban szombaton 19.30-kor Nagy János Free Style Quintet+, Magyar Jazz Quartet, Randy Weston African Rhythms Trió (Amerikai Egyesült Államok). Éjfélkor: „Jam Session” Bolla Gábor Quartet.

Vasárnap19.30-kor Kőszegi Imre együttese, David Sanchez Quartet (USA), „Cultural Survival”, Carl Palmer Band (Anglia).

Karinthy Márton a Millenniumi Kávéházban

Vasárnap 17 órakor ” A vihar kapuja” egy családregény eleje: azaz mi minden történt a szerzővel… címmel beszélgetésen vehetnek részt, amelynek meghívott vendége Karinthy Márton, író, rendező, az új könyv szerzője. Moderátor: Rummel József. Az est műsorában szemelvények hangzanak el a műből művészeti iskolások előadásában.

Írói szubjektív tárlatvezetés a Reökben -szombaton Závada Pállal

A legismertebb hazai írók és költők látogatnak el Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós festőművészek első közös magyarországi kiállítására. Az irodalmi beszélgetéseken – melyek tárlatjeggyel látogathatók – szubjektív tárlatvezetést is tartanak a vendégek. A moderátor: Balog József. Szombaton 16.30- kor a  vendég: Závada Pál író.

A Biblia szerepe és családi nap

Az Újszegedi Református Egyház nyílt hetén A Biblia szerepe a református hitgyakorlatban címmel szombaton 18 óra Dienes Dénes lelkipásztor, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia tanszékvezető egyetemi tanára tart előadást. Vasárnap családi nap lesz Hitélet a családban címmel. A családi nap programja a következő: 9 órakor Istentisztelet, 11 órakor Bibliatanulmányozás, 11.45-kor csoportos beszélgetés, 13 órakor ebéd. Utána 14.15-től személyes bizonyságtételek, 15 órakor záró áhítattal ér véget az egész hetes rendezvénysorozat.

Afrika a gyermekkönyvtárban

Az afrikai vadállatokat idéző mesés, játékos családi délelőttre várja az óvodásokat, kisiskolásokat és szüleiket a szegedi Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtára. A Napfényes Afrika – kultúrák és művészetek találkozása című városi programsorozat nyitórendezvénye szombaton 10.30-kor kezdődik.

Van más megoldás?

Veled Európa, de nélküled EU! – a hatalom által betiltott TV-sorozat országjáró körúton. Az elmúlt hét kormányzati és ellenzéki intézkedéseinek és megnyilvánulásainak elemzése a Szent Korona értékrend alapján. A rendezvényen a résztvevők megbeszélik a héten felmerült időszerű témákat szombaton 14 órától a Pick Klubban (Felső Tisza part 10.). A beszélgetést vezeti: Halász József. A beszélgetés élőben, majd ismétlésben nézhető a http://szksz.hu honlapon.

Hétvégi moziajánló

A Grand Caféban szombaton és vasárnap 19 órakor Hellboy II – Az Aranyhadsereg (Hellboy II: The Golden Army), amerikai film, rendező: Guillermo Del Toro. 21 órától Az ajánlat (The Proposition) című feliratos ausztrál-angol filmet vetítik, a rendező: John Hillcoat.

A Belvárosi mozi szombati és vasárnapi műsora: A Zsigmond Vilmos teremben 15.30-kor Madagaszkár – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 17.45-kor és 20 órakor  a Sasszem című színes, feliratos, amerikai-német thriller látható. A Balázs Béla teremben 16.15-től, 18.30-tól, és 20.45-től a Mrs. Ratcliffe forradalma című színes, feliratos, magyar-angol komédiát  vetítik. A Csőke József teremben 16 órától és 20.30-tól a Márió, a varázsló című színes, magyar-olasz film, 18.15-től a Mázli című magyar produkció látható.

És a szombat esti buli…

A JATE Klubban szombaton 20 órakor. Bemelegítés buli előtt – Rocky tánctanítással! Táncot tanít: Pap Géza. A belépés ingyenes!
22 órakor szomBEAT – A hétvége lüktetése! – Jägermeister akció! Házigazda: Bende Gábor. A Kisteremben: Dj. Alma. Lányoknak a belépés ingyenes! A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Előző sztori

Közgyűlés: Hány Fidesz és hány Botka létezik?

Következő sztori

Busz ütközött villamossal Szegeden