Szombat-vasárnap: Baka István-emléknap a Somogyiban és Parti Nagy Lajos a Reökben

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bőven akad program a hétvégére azoknak, akik nem félnek a komor időjárástól, és kimozdulnak hazulról. Mindkét napon lesz előadás a színházban, folytatódik a Napfényes Afrika rendezvénysorozat a Reökben, és szubjektív tárlatvezetést tart Parti Nagy Lajos költő. A könyvtárban versmondó-versennyel egybekötött emléknap lesz Baka István költő tiszteletére, és várostörténeti túra Ferenc József nyomában. Zenél a Quimby, hallgathatnak bluest, a moziban román filmnapok szombattól, és még mindig hétvége féláron.

Hétvégén is színház

Szombaton 19 órakor a Nagyszínházban A kávéház című előadást láthatják. A Kisszínházban szombaton délután 15 órakor és este 19 órakor, vasárnap 19 órakor Mandragóra.

Napfényes Afrika a Reökben

Folytatódik a Napfényes Afrika rendezvénysorozat a Reökben. Szombaton 10.30-kor múzeumpedagógiai foglalkozás nagycsoportos óvodásoknak és alsó tagozatos gyerekeknek (rajzos foglalkozás állatos képekkel, mesemondással).
15 órakor Történelmi mesék középiskolásoknak – Igogo nagyapa története.
Közreműködnek: Tomory Ibolya kulturális antropológus, Újvári Edit szimbólumkutató, Nagy Imre művészettörténész, Sarungi Emőke művészetterapeuta, Marton Árpád újságíró, Sebaly Bernadett, kampánykoordinátor.

Irodalmi beszélgetés a Szüts-Vojnich tárlaton Parti Nagy Lajos költővel


A legismertebb hazai írók és költők
látogatnak el Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós festőművészek első közös magyarországi kiállítására a Reökbe. Az irodalmi beszélgetéseken – melyek tárlatjeggyel látogathatók – szubjektív tárlatvezetést is tartanak a vendégek. Moderátor: Balog József. Szombaton 16.30-kor a vendég Parti Nagy Lajos költő.

Emléknap Baka István tiszteletére

A Somogyi-könyvtár szombaton 10 órától az 1995-ben elhunyt Baka István költő tiszteletére versmondó-versennyel egybekötött emléknapot rendez. A programot délelőtt 10 órakor Füzi László irodalomtörténész, a Baka István Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg. Az alapítvány által meghirdetett illusztráció- és fotópályázat díjait Szuromi Pál művészeti író adja át. Gitáron közreműködik Á. Szabó Ajtony előadóművész.
Az „Én itt vagyok – üzenet új-huligániából” című vers-, énekelt vers- és prózamondó-verseny döntőjét fél 11 órakor Borsodi L. László, a csíkszeredai Márton Áron gimnázium tanára nyitja meg.
A verseny befejeztével, délután fél 5 órakor  a rendezvény résztvevői megkoszorúzzák Baka István emléktábláját a Kass Galériánál (Vár utca 7.).

A Zeneszobában kiállítás nyílik a Baka István verseihez készült illusztráció- és fotópályázat legszebb alkotásaiból.

A bábszínházban Napsugár

A Kövér Béla Bábszínház műsorán vasárnap délelõtt 11 órakor Napsugár, ezúttal bérletszünet.

Csipike Alsóvároson

Az Alsóvárosi Kultúrházban szombaton  16.00 órakor a Csipike és barátai bemutatja a Csipike az állatkertben című élő szereplős mesejátékát. Belépő: 550 Ft/fő.

Várostörténeti túra Ferenc József nyomában

„Szeged ismét lesz és szebb lesz, mint volt” – mondta Ferenc József, miután megtekintette az 1879-es árvíz okozta rombolást. A király szavai valósággá váltak, és a város a romokból újjáéledt: paloták, hivatalok, lakóházak, új utak épültek. 1883 októberében az uralkodó háromnapos látogatást tett  a megszépült Szegeden. A Somogyi-könyvtár, a CSMTSZ és a Szegedi Vörös Meteor Sk. várostörténeti túrát szervez. Az útvonal nyomon követi a 125 évvel ezelőtti királylátogatás helyszíneit. A túra hossza: 20 km, mely egyénileg és csoportosan is végigjárható. Regisztráció az indulás helyszínén, a részvétel ingyenes. Az indulás és a cél helyszíne a Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.). Az indítás időpontja szombaton 8 és 9 óra között. Ajánlott felszerelés: kényelmes, sportos cipő, esőkabát, enni- és innivaló, toll.

A Quimby az IH Rendezvényházban

Szombaton 21 órától az IH Rendezvényházban koncertet ad a Quimby. Felkavaró előadás, zenei sokszínűség, rendkívül őszinte, olykor ironikus és önironikus szövegek – a zenekar koncertjeinek legfontosabb jellemzői. Az együttest nem kell bemutatni, több éve a magyar zenei élet meghatározó szereplői, akik a szakma és a közönség megbecsülését egyaránt élvezik. 20 órától az előzenekart, a Cabaret Bandet hallhatják. Jegyárak:elővételben: 1.900 Ft, a helyszínen: 2.200 Ft.

Blues a Kávéházban

Szombat este 20 órakor a blues kedvelőinek a Millenniumi Kávéház ajánl szórakozást. A Blues Bell koncertje előtt 19 órakor fellép az Esztereo is.

Gyerünk a moziba be! – román filmnapok és hétvége féláron

A Grand Caféban szombattól Román Film Napok –  a Román Kulturális Intézet támogatásával. Szombaton és vasárnap19 órakor Mázli, magyar-német film, rendező: Keményffy Tamás.
21 órakor Hogyan éltem túl a világvégét (Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii), feliratos román-francia film. A tartalomból: Catalin Mitulescu 2006-ban készült filmjében egy tizenhét éves lány, Eva (Dorotheea Petre) 1989-ben zajló mindennapjait dokumentarista tisztasággal és közvetlenséggel mutatja be. A közeg, a Ceauşescu-korszak utolsó éve, mindvégig zárójelben marad, nem politikai irat pereg, hanem egy román család élő tablója. Dorotheea Petre ebben a szerepben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon tavaly elnyerte a Legjobb Színésznő díját.

A Belvárosi mozibanGyerünk a moziba be!” – akciós hétvége majdnem féláron. A belépő: 450 Ft. A hétvégi akcióban a Madagaszkár 2 és A Quantum csendje című filmek nem vesznek részt, kivéve a Madagaszkár 2 délelőtti vetítései.

Szombaton a következő filmek tekinthetők meg kedvezményesen:  10 órakor Madagaszkár 2, 10.15-től Ádám almái, 10.30-kor Immigrants – Jóska menni Amerika! 14 órakor Mamma Mia!, 14 órakor Szerelem magyarázat nélkül, 16 órakor Immigrants – Jóska menni Amerika! 16.15-től Neve: Sabine,18.15-től Zuhanás 18.30-kor Immigrants – Jóska menni Amerika! 20.30-kor Zuhanás, 20.45-kor Neve: Sabine,  22 órakor Szex és New York, 22.15-től A nyomozó, 22.30-kor Ben X.

A Belvárosi mozi szombati műsora: a Zsigmond Vilmos teremben 10,14 és 16 órakor Madagaszkár 2 (Madagascar: Escape 2 Africa) – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 18 és 20 órakor  A Quantum csendje című amerikai-angol film, 22 órakor a Szex és New York című amerikai film látható.

A Balázs Béla teremben 10.15-től Ádám almái, 14 órakor Mamma Mia!, 16.15-től és 20.45-től  Sabine– színes, feliratos francia dokumentumfilm, 18.30-tól  Immigrants – Jóska menni Amerika – színes, magyarul beszélő, amerikai-magyar animációs vígjáték, 22.15-től A nyomozó című filmet vetítik.

A Csőke József teremben 10.30-kor és 16 órakor Immigrants – Jóska menni Amerika, 14 órakor Szerelem magyarázat nélkül, 18.15-től és 20.30-tól a Zuhanás – színes, feliratos, indiai-angol-amerikai film, 22.30-tól a Ben X című filmet vetítik.

Vasárnap a következő filmek tekinthetők meg kedvezményesen:  10 órakor Madagaszkár 2, 10.15-től Ben X, 10.30-kor A nyomozó, 14 órakor Ádám almái, 16 órakor Immigrants – Jóska menni Amerika! 18.15-től Zuhanás 18.30-kor Immigrants – Jóska menni Amerika! 20.30-kor Zuhanás, 20.45-kor Neve: Sabine,  22 órakor Szerelem kolera idején, 22.15 Szerelem magyarázat nélkül, 22.30 Delta

A Belvárosi mozi vasárnapi műsora: a Zsigmond Vilmos teremben 10,14 és 16 órakor Madagaszkár 2 (Madagascar: Escape 2 Africa) – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 18 és 20 órakor  A Quantum csendje című amerikai-angol film, 22 órakor a Szerelem kolera idején című amerikai film látható.

A Balázs Béla teremben 10.15-től Ben X, 18.30-tól  Immigrants – Jóska menni Amerika – színes, magyarul beszélő, amerikai-magyar animációs vígjáték, 20.45-kor Neve: Sabine , 22.15-től a Szerelem magyarázat nélkül című filmet vetítik.

A Csőke József teremben 10.30-kor A nyomozó, 14 órakor Ádám almái, 16 órakor Immigrants – Jóska menni Amerika, 18.15-től és 20.30-tól a Zuhanás – színes, feliratos, indiai-angol-amerikai film, 22.30-tól a Delta című filmet vetítik.

A hétvége lüktetése – szombati bulik

A SZOTE Klubban szombaton 22 órakor Music Dome Party – Dj Rat’N-nel.

A JATE Klubban szombaton 20 órakor Bemelegítés buli előtt – Rocky tánctanítással!
szomBEAT – A hétvége lüktetése!
Táncot tanít: Pap Géza A belépés ingyenes!
22 órakor szomBEAT – A hétvége lüktetése! – Martini akció! Házigazda: Bende Gábor. A Kisteremben: Dj. Varga B. Lányoknak a belépés ingyenes!

Előző sztori

A Szegedi Tudományegyetem Napját ünnepelték

Következő sztori

A szegedi futball évzáró beszélgetése