Szerda: A Lukrécia meggyalázása az Operafesztiválon

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez aztán a nagyszerű nap! Annyi a program, hogy szinte lehetetlen választani. Ám azért próbáljuk meg! Ízelítő a kínálatból: folytatódik a Mezzo Operaverseny és Fesztivál, szerda este a Lukrécia meggyalázása. Délután találkozhatnak a rendezővel, Telihay Péterrel, természetesen a Reökben, ahol ezen kívül rendezvények tömkelege lesz: önképzőkör festészet-kedvelőknek, operatörténet Pál Tamással és Húst, kilóra! Az IH-ban szimfonikus hangverseny „komolyaknak”, két táncház és két buli „kevésbé komolyaknak”. Könyvbemutató a Somogyiban, Szabadegyetem, Közéleti Kávéház – kétszer, Makó Lajos színigazgatóra emlékeznek koszorúzással, folytatódnak a belga filmnapok, és mindez a teljesség igénye nélkül…

Franka Tibor Makón

Franka Tibor újságíró, Kerepes polgármestere lesz szerda este 18 órától a Makói Szalon vendége. A házigazda Márton Imre önkormányzati képviselő. A helyszín a Korona étterem földszinti terme.

A Lukrécia meggyalázása az Operaversenyen

Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása című operájának magyarországi bemutatójával, a Balti Opera (Gdansk, Lengyelország) produkciójával folytatódik a Mezzo Operaverseny és Fesztivál szerda este 19 órakor. A versenyszerepekben ezúttal: Tarquinius: Bartek Misuda, Junius: Wiard Witholt,  Lucretia: Janja Vuletic,  Female Chorus: Yang Li. Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Vezényel: José Maria Florêncio. Rendező: Telihay Péter.

Ismét közönségtalálkozó a Mezzo Operafesztivál alkotóival

Szerda délután Telihay Péter látogat el a Reökbe, hogy rendezéséről, Benjamin Britten művéről, a Lukrécia meggyalázása című operáról beszéljen. A közönségtalálkozó 16 órakor kezdődik. A résztvevők egy kvíz kitöltésével két-két személyre szóló belépőt nyerhetnek az aznap esti előadásra. Moderátor: Pál Tamás. A részvétel ingyenes.

Alföldi festészet a Reök Önképzőkörben

Munkácsy-hagyomány és mélyrealizmus. Etikai és szociológiai kapcsolódások az irodalommal: Ady, Móricz. Baja, Szolnok, Szentes, Hódmezővásárhely. A vásárhelyiek: Tornyai János, Endre Béla, Rudnay Gyula, Koszta József, Kohán György. S a későbbiek közül: Németh József, Kajári Gyula, Fejér Csaba, Csikós András. Íme néhány izgalmas téma. Az önképzőkör vezetői Cserjés Katalin és Újvári Edit. Szerdai rendezvényükre 16.30-kor várják az érdeklődőket a Reökben. A mai téma: Iskolán kívüli mesterek: az Alföld vándor-festői.

Pál Tamás operatörténet-sorozata

Az opera világába vezet be Pál Tamás operatörténeti előadása, ahová a Szegedi Tudományegyetem hallgatóin kívül szeretettel várnak minden érdeklődőt, szerda délután 17-től 18 óráig a Reök-palotába.

Húst, kilóra!

Egy merész és bátor színházi produkció, amely képes tükröt tartani: nekünk és rólunk szól. A Szegedi Focus Műhely: Húst, kilóra! című előadása a fogyaszthatóság témáját járja körül. Három különböző korú férfi jelenik meg egy kifutón, akik termékként kínálják magukat. Boy J, Boy P és Boy M azonban nem a munkaerő-piacon szeretné magát sikeresen értékesíteni… Hogy hol, és hogyan? Derüljön ki a Húst, kilóra című „termékbemutatón”, szerdán 19 órától a Reökben. Az alkotók: Boy J-termékként: Balog József, Boy P-termékként: Seres István (Pipu), Boy M-termékként: Szerdahelyi Mátyás.

Universitas-koncert az IH-ban

Hangversenyre várja a zenekedvelőket szerdán 19 órától a SZTE Zeneművészeti Kar az IH Rendezvényközpontba. Az Universitas Szimfonikus Zenekar koncertjére a belépés ingyenes. További tudnivalók: www.music.u-szeged.hu

Somogyi-programok: A tanító öröksége

Kántortanító édesapja életéről, a Szegvár melletti külterületi elemi népiskolában végzett oktató-nevelő munkájáról írt könyvet Vértes Judit. A kötet alapja Vértes Imre kéziratos naplója, amelyben az esztergomi tanítóképzőből 1931-ben kikerült pedagógus évekig tartó álláskereséséről, a zsigerháti tanyai iskolába kerüléséről, a “cifra nyomorúság” világában eltelt évek szépségéről beszél. A tanító öröksége című könyvet a szegedi Somogyi-könyvtárban is bemutatják, szerdán délután fél 5-től a könyvtár alagsori klubjában. Vértes Judittal Juhászné Lengyel Ildikó könyvtáros beszélget.

A Tarjáni fiókkönyvtárban szerdán 16 órakor a Legyen az egészség természetes! című rendezvényen a Könyvbarát Klub vendége Ferenczi Jánosné.

Síremlékavató koszorúzás

100 éve hunyt el a Szegedi Nemzeti Színház egykori legendás igazgatója, Makó Lajos.
A centenárium alkalomból Szeged Város Önkormányzata és a 125 éves Szegedi Nemzeti Színház síremlékavató koszorúzást tart szerdán 13 órai kezdettel a Református temetőben (Szeged, Bajai út).

Ismét Szabadegyetem

A Szabadegyetem-Szeged előadássorozat keretében szerdán 18 órakor a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (Ady tér.10.) Csejtei Dezső Ortega Y Gasset, avagy a filozófia eleganciája címmel tart előadást.

Filmritkaság a Horthy csónakházban

Szerdán18 órakor egy filmritkaságot láthatnak a Horthy csónakházban, A másik Izrael címmel. A vetítésre mindenkit szeretettel várnak. Sörkorcsolyáról a csónakház gondoskodik.

A Közéleti Kávéház rendezvényei

A félelem szerepe az emberi erőforrás menedzsmentben címmel szerdán 17 órától az Eötvös Loránd Kollégiumban (Tisza L. krt. 103.) Szügyi György beszélget vendégével, Magyar Istvánnal, a Magyar Ipszilon Kft. ügyvezetőjével, a Humán Klub vezetőjével.

A Nemzeti kerekasztal az egyenes útra rendezvénysorozat keretében szerdán 17 órakor a Nemzeti Klubban, a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület Klubhelységében (Szent-Györgyi Albert u 2.) Kurultáj címmel beszélgetésen vehetnek részt. A vendég: Vukics Ferenc főszervező. Beszélgetőtársa Bene Gábor. Házigazda: Apró Juhász János önkormányzati képviselő.

Szerdán 18 órakor a SZTE Állam- és Jogtudományi Karának tárgyalójában (II. sz. épület Rákóczi tér 1. fsz.) Nagy Ernőnek, a ruhagyár alapítójának emlékére, beszélgetnek a fiával, Nagy Ernővel, Dubecz László és Ördög Ferenc férfiszabók.

Az ételallergia – közös gondunk

Szerdán 17 órakor a Százszorszép Gyermekházban (Kálvin tér 6.) várják az érintetteket és érdeklődőket az Ételallergia Regionális Közhasznú Egyesület és a Csongrád Megyei Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda által létrehozott Ételallergiások Klubjába. Programok, témák: Az allergiáról közérthetően, táborozó csapatprogram-ötletek, a kenyérsütés öröme.
További információ a 62/ 634-402 vagy a 20/599-8693 telefonszámon kérhető!

A Grand Caféban kedden 19 órakor Az ajánlat (The Proposition), feliratos ausztrál-angol film meghirdetett vetítése elmarad, decemberben vetítik. 21 órakor Vitamin IV. – Irodalmi beszélgetések Schein Gáborral.

A Belvárosi mozi keddi műsora: A Zsigmond Vilmos teremben 15.30-kor Madagaszkár – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 17.45-kor és 20 órakor  a Sasszem című színes, feliratos, amerikai-német thriller látható.

A Balázs Béla teremben 16.15-től a Mrs. Ratcliffe forradalma című színes, feliratos, magyar-angol komédiát  vetítik.

18.30-tól  III. Belga filmnapok keretében a Ha a szél felkavarja a homokot című belga filmet láthatják az érdeklődők. Rendező: Marion Hänsel. A tartalomból: Egyik oldalon a sivatag, a víz hiánya, a másikon pedig a háború fenyeget. A faluban kiszáradt a kút. A lakosok nagy része ösztöneire hagyatkozva dél felé menekül. Rahn, az egyetlen írástudó, úgy dönt, hogy feleségével, Mounával és három gyermekével kelet felé indul. Egyedüli vagyonuk, néhány bárány és kecske, valamint Chamelle, az egypúpú teve. A vándorlás, a keresés, a remény és a végzet története ez.

20.45-től ismét a Mrs. Ratcliffe forradalma című, magyar-angol komédiát  láthatják..

A Csőke József teremben 16 órától és 20.30-tól a Márió, a varázsló című színes, magyar-olasz film, 17.45-től Szemünk fénye színes, magyar dokumentumfilm. Író, rendező, szerkesztő, riporter: Varga Ágota. A film átlagemberek, Kati és Győző története. A helyzetük mégsem átlagos, mert vak emberpárként gyermeket vállaltak. Kétéves kisfiuk egészséges. Ferike születését követően heteket töltöttek a film alkotóival és a kamera szinte szüntelenül forgott, megismételhetetlen helyzetek sora a film.
A vetítést követően kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. Meghívott vendégek: Hegedűsné Mészáros Krisztina érintett, Hegedűs István érintett, Rácz Sarolta, a Vakok otthona részlegvezetője, Gönczi Gábor, a Marosmenti Szociális Intézmény intézetvezetője, Zomboriné Botás Mária.

Ha szerda, akkor táncház – sőt, kettő!

A Milleniumi Kávéházban szerda este 20 órakor Moldvai táncházba invitálja a népzene és néptánc kedvelőit a Detot Berbécs és a Cinkák zenekar.

A Nemzetiségek Házában (Osztrovszky u. 6.) szerdán18 órakor Bolgár táncház. Vezeti: Bajusz Kata (Balkán táncegyüttes) További információk: www.minority-szeged.hu

Közgazdász buli és hip-hop

A JATE Klubban szerdán 22 órától Axe Dark Temptation Party – Közgazdász Est. A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.Bacardi-Cola akció! Házigazda: Dj. Alma. A Kisteremben: Dj. Egon. GTK-soknak ingyenes! A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

A SZOTE Klubban szerda 22 órakor Black Series – Funky/R n B/Hip Hop All Night Long / Novák.

Előző sztori

Fidesz-KDNP: Botka semmibe veszi az embereket

Következő sztori

Megyei kitüntetések – napi nyolc órában csak segítenek