Püspökök és teológusok a Biblia Évéről

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Lassan végéhez közeleg a Biblia Éve – ez azonban nem jelenti azt, hogy a Biblia jövőre kevésbé lenne fontos, mint most – emelték ki azon a Közéleti Kávéház által rendezett kerekasztal-beszélgetésen, amelynek a Szegedi Református Egyetemi Lelkészség adott otthont a Honvéd téri református templomban. Az eseményen a Biblia Évének tapasztalait összegezték a történelmi egyházak püspökei és teológusai.

A a kerekasztal-beszélgetésen a moderátor, Szalay István Imrényi Tibor ortodox teológust, Gáncs Péter evangélikus püspököt, Kiss-Rigó László római katolikus püspököt, valamint a Bölcskei Gusztáv református püspököt képviselő Csoma Áron lelkipásztort köszönhette.

„Nem csak kenyérrel él az ember…”

Az első kérdésben a beszélgetés résztvevőinek a Szentíráshoz való viszonyára kérdezett rá a moderátor. Imrényi Tibor egy bibliai idézettel úgy válaszolt, hogy a Biblia olyan, mint a mindennapi kenyér, hiszen „nemcsak kenyérrel él az ember, hanem Isten Igéjével is”. Gáncs Péter úgy fogalmazott: a Biblia olyan, mint egy használati utasítás, útmutató az élethez attól, Akitől az életet kaptuk. Csoma Áron hozzátette: minden embernek vágya, hogy valamiféle összefüggést találjon a világban, hogy el tudjon benne igazodni – és a keresztyén ember számára a Szentírásnak van egy ilyen vonatkozása is. Ahogyan olvassuk folyamatosan a Bibliát, visszaköszönnek példák, történetek, régebbi megértések az életünk egy-egy pillanatában, ezért egyfajta rendező elvet jelent a Szentírás.
Sokan úgy vagyunk, hogy nagyon sok epizódot, történetet ismerünk a Bibliából, és éppen ezért azt hisszük, hogy ismerjük a Szentírást, és sokszor nem vesszük a fáradtságot, hogy újra- és újraolvassuk, pedig mindig aktuális, személyre szóló üzenetet tartalmaz – hívta fel a figyelmet Kiss-Rigó László.
Gáncs Péter utalt arra, hogy igazán egyikük sem tudja, miért pont a 2008-as évet választották a Biblia Évének, egyszerűen szerették volna megszólítani az embereket, hogy a Szentírás olyan érték, amire figyelni kell – mint megtudtuk, német nyelvterületen ennek volt már korábban is hagyománya. Az evangélikus püspök azt is elmondta, bár a kezdeményezést népszerűsítő plakáton csak a katolikus, evangélikus és református egyház aláírása szerepelt, a Magyar Bibliatársulat – mely külön honlapot is indított a Biblia Évének -, illetve az ortodox, vagy a csatlakozó kisebb protestáns egyházak révén egy jóval szélesebb hátteret tudhat maga mögött az esemény.

Lehetőség és felelősség

Nem lehet, de nem is kell statisztikaszerű adatokkal, egzakt mérésekkel kimutatni a Biblia Évének eredményességét – mondták a Biblia szakértői. A tapasztalatokról, az év eredményeiről szólva Kiss-Rigó László elmondta: nagyon sok hívő, vallásos ember közelebb került a Bibliához. Gáncs Péter azt is hozzátette, egy lépésnek tekinthető az is, hogy például önkormányzatok – politikai hovatartozástól függetlenül – megtették azt, hogy a területükön lévő oktatási intézmények diákjainak Bibliát ajándékoztak. Ez persze nem old meg mindent varázsütéssel – tette hozzá a püspök. Az egyházak számára ugyanakkor egy óriási felelősség, hogy azt a Bibliát, amely mostmár sokkal inkább az emberek kezében van, mint egy évvel ezelőtt, megtanítsák jól olvasni. Mert a Bibliát lehet rosszul is olvasni, ha nem találjuk meg a lényeget benne – mondta Gáncs Péter.

Hogyan olvasod…?

Csoma Áron elmondta, különböző rendezvényeken, nyilvános bibliafelolvasásokon jó volt megtapasztalni azt, hogy megálltak és odafigyeltek az emberek, és azt, hogy a Biblia együttolvasása közösséget tud teremteni. Gáncs Péter hozzátette: a Biblia tanulmányozása során fontos, hogy legyen egy közösségi kontroll.
A Bibliát elsősorban imádkozva lehet olvasni – emelte ki Imrényi Tibor -, nem profán lelkülettel, nem mint érdekes-izgalmas könyvet. Az emmausi tanítványok történetére utalva még azt is hozzátette: az emmausi útról kiindulva kell olvasni a Bibliát, mert ezen az úton válnak az emmausi tanítványok Krisztus-hívőkké: a feltámadott Jézussal való találkozás világítja meg számunkra a Szentírást.
Kiss-Rigó László azt is elmondta, a Biblia Éve nem „amíg a készlet tart”-jellegű kereskedelmi akció volt, a Szentírás ugyanolyan fontos volt tavaly, és ugyanolyan fontos lesz jövőre is, mint idén volt.

Default thumbnail
Előző sztori

Ki mit képvisel?

Következő sztori

Múzeum: bemutatták a Maulbertsch-képet

Legutóbbi hasonló cikkek