Közélet

Polgármesteri roadshow Szegeden

Polgármesteri roadshow Szegeden

2008. november 20., csütörtök
Polgármesteri roadshow Szegeden

Fotók: Gémes Sándor

A „Beszámol a polgármester" elnevezésű városjáró körútjának első állomásként Botka László Újszegedet választotta szerda este. A 2008-as év eredményeiről egy lakossági fórum keretében adott számot városunk szocialista vezetője. Terítékre került többek között az M43-as, a tömegközlekedés-fejlesztés és a Ligetfürdő. Az asztal alatt maradt a Biopolisz, a 2000 ágyas klinikai ígéret, a szegedi egészségügy jövője és az M5-össel Szegedre érkező munkahelyek láthatatlanságának kérdése.

A Tisza-parti Általános Iskola mint helyszínválasztás nem véletlen, hiszen e tanintézmény nemrég nyert közel négyszázmillió forint EU-s forrást felújításra. Amint azt

Botka László

a szépülő iskolákat felsoroló beszédében elmondta, a Tömörkény és a Vedres után itt is megváltozik majd minden, épp úgy, ahogy a Béke utcában. Ám a 2009-es és jövőben várható sikeres beruházásoknak a részletezése előtt, az önkormányzati reklámfilm után először "a város történelmében eddig soha nem látott fejlődés" időszakát összegezte.

Építkezünk, de miből?

A mintegy ötven fő - nyolcvan százalékában nyugdíjas - érdeklődő előtt a kétségkívül jól, az ütemterv szerint haladó tömegközlekedés-fejlesztésről, a nemrég elkezdett M43-asról, a panelprogramról, a fürdőfejlesztésről és az iskolákról mondott néhány dicsérő szót Szeged első embere. A villamospályák, az új vonalak létesítése kapcsán Botka a sok kritikával illetett 2-es villamos támadóinak üzenve tért ki a környezetvédelemre a költséghatékonyság ellenében (később azonban 180 fokot fordulva már a beruházások költséghatékonysági mutatóinak rombolásáért illette gúnnyal a fakivágások ellen fellépő zöld- és civilszervezeteket). A fürdőfejlesztések kapcsán pedig megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a 21. században a szálloda az, ami egy fürdőberuházást később rentábilissá tehet, épp ezért volt szükség a magántőke bevonására (itt jegyzi meg a polgármester, hogy Régi Hungária is megszépül a közeljövőben). A beruházóval közösen létrehozott cég azonban 80 százalékban önkormányzati tulajdonú marad (a határidőről nem esik szó). Botka szerint Szeged egyébként az egyik legtöbb pályázati pénzt, mintegy 47,5 milliárdnyit elnyerő város. Azt azért megjegyezhetjük, az uniós pénzekhez szükséges önrészt a jócskán 20 milliárd forint fölé duzzasztott hitelállomány ismeretében nem is volt olyan nehéz előteremteni...

Nem jó reklám az újságcikk

A megjelent választópolgárok a város fejlődéséről tartott előadás után feltehették kérdéseiket, melyek olyan problémákat érintenek, mint például a hajléktalanok jelenléte vagy a galambszaporulat - melynek tematizálása után az idős hölgy a szárnyasok kitiltását kérte Botka Lászlótól -, illetve a hidak nagy dugói. Az egyik lakos egy szilvafa járda fölé hajló ágáról lehulló gyümölcsök balesetveszélyességére hívta föl a figyelmet. Az egyetlen igazán kényes kérdés - amivel korábban a SZEGEDma.hu is több alkalommal foglalkozott - a több száz ötszáz családot érintő Szeged-Újszeged nagyfeszültségű távvezeték ügye. Mint ismeretes, a Démász a lakóházak fölött futó vezetékekben feszültségnövelést tervez. Ezzel kapcsolatban Botka elmondta, hogy az EU-s normáknak teljesen megfelel a vezetékek emelés utáni sugárzási értéke. A polgármester úgy érvelt tovább, hogy a házak többsége pedig a vezetékek létesítése után épült (aki a problémát felvette, azé éppen nem...). Tudták, hogy ingatlanjaik értéke ennek függvényében változhat. Az önkormányzatnak nincs 1,3 milliárd forintja a földbe vezetni az áramot. De ha a mintegy ötszáz érintett ház vállal bizonyos költségeket, akár lehetne tárgyalni pályázati lehetőségekről. „Egyébként az önök ingatlanjaiknak a legtöbb kárt az újságcikkek okozzák" - utalt Szeged város polgármester arra, hogy nem jó reklámozni az amúgy "veszélytelen" nagyfeszültséget, ha az épp a kert fölött fut... A SZEGEDma.hu szándéka szerint ellátogat még a polgármesteri roadshow egy-két állomására, hogy tapasztalatokat gyűjtsön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.