Négy vádlottat jogerősen elítéltek a Duna Profit-üggyel kapcsolatos csalások miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor – SZEGEDma

Több mint 1,8 milliárd forintos kárt okoztak ingatlanokkal kapcsolatos csalásokkal azok a vádlottak, akiket csütörtökön jogerősen letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Szegedi Ítélőtábla.

Az elsőrendű – jelenleg szökésben lévő – vádlott, Lengyel József büntetését a másodfokon eljáró ítélőtábla hét és fél évről kilenc évre súlyosbította, a másodrendű vádlott Gáti Józsefet az eredetileg kiszabott négy helyett öt év börtönbüntetéssel sújtotta.
A táblabíróság két vádlottra felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki: a hatodrendű vádlott egy év és négy hónap, míg a hetedrendű két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Mindkettőjüket folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság.
A Duna Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet 2001. június 1-jén alakult meg miskolci székhellyel, 3 millió forint tőkével. Fő tevékenységeként az ingatlanforgalmazást jegyezték be. A cég képviseletére 2002 első felében Lengyel József volt jogosult. A Duna Profit 2004 októberétől felszámolás alatt áll.
Az elsőrendű vádlott jó kapcsolatban állt több emberrel a Duna Profit vezetéséből, megállapodott velük abban, hogy különböző fejlesztési elképzelések megvalósítása ürügyén a szövetkezet anyagi forrásait elvonják. Ennek lényege az volt, hogy a férfi ingatlanokat vásárol, majd azokat különböző konstrukciókban, felértékelés után tovább értékesíti a Duna Profitnak.
Az ingatlanok megvásárlásához sem Lengyel József, sem Gáti József nem rendelkezett saját forrással, ezért azokat halasztott fizetéssel vették meg úgy, hogy az ellenérték kifizetéséhez a Duna Profit anyagi forrásait vették igénybe. A szövetkezet ennek érdekében célrészjegyeket bocsátott ki, így biztosítva az anyagi hátteret.
A két vádlott a fejlesztések vállalását eleve azzal a szándékkal tette meg, hogy a Duna Profit által összegyűjtött pénzeket elvonja. Az ítélet szerint nem is állt szándékukban a meghirdetett projektek, az ahhoz tartozó fejlesztési elképzelések megvalósítása, azokat csak eszközként használták fel jogtalan haszonszerzésre.
Az ügyben elítélt másik két férfi valótlan tartalmú ingatlanbecslések elkészítésével segítette a csalássorozatot, amelynek következtében a szövetkezetnek mintegy 1,8 milliárd forintos kára keletkezett. A pénz sorsa ismeretlen.
A Vas Megyei Bíróság 2007 őszén nem jogerős ítéletében különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás, illetve csalás kísérletének bűntettében, valamint számviteli fegyelem megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Duna Profit korábbi vezetőit, akiket ezért hét év nyolc hónap és két év közötti börtönnel sújtott.

Előző sztori

Újra jótékonysági bál a gyermekklinikáért

Következő sztori

130 éve halt meg a leghíresebb betyár, Rózsa Sándor