Közélet

Határokon átnyúló árvízvédelmi együttműködés

Határokon átnyúló árvízvédelmi együttműködés

2008. november 25., kedd
Határokon átnyúló árvízvédelmi együttműködés

Regionális koordinációs központot alakítottak ki a határon átnyúló árvízvédelmi munkálatok összefogására magyar, román és szerb együttműködéssel Temesvár mellett, szakembereket képeztek ki és létrehoztak egy bárhol gyorsan bevethető mentőcsoportot a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurórégióban - közölték a program zárókonferenciáján kedden Szegeden.

Az európai uniós támogatással megvalósult, 223 ezer eurós költségvetésű program keretében Temesvár mellett, egy korábbi katonai bázis területén alakították ki a határon átnyúló árvízvédelmi munkálatokat összefogó regionális koordinációs és kiképzőközpontot - mondta

Marieta Mateescu

projektkoordinátor, a Temes Megyei Tanács munkatársa. A program részeként magyar árvízvédelmi szakértők irányításával kiképeztek húsz román szakembert, akik a későbbiekben a veszély elhárításában részt vevő önkéntesek oktatását végzik. A munka során a résztvevők egységes árvízvédelmi protokollokat is kialakítottak - tudatta a projektkoordinátor.

Csókási Eszter,

a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) Kht. ügyvezetője elmondta, hogy az elmúlt hónapokban, szintén uniós támogatással összesen 240 magyar, román és szerb, árvízvédelemben részt vevő szakember - vízimentők, kutatómentők, búvárok - kiképzése történt meg. A létrehozott DKMT Rescue Team működtetéséhez beszereztek egy négyszáz fő befogadására alkalmas "mobilfalut", egy mobil monitoring rendszert, amely az áradó folyókról folyamatosan tud adatokat szolgáltatni, egy hordozható meteorológiai állomást, egy mentőhajót, valamint védőruhákat - közölte a szakember. Az ügyvezető elmondta, hogy a közeljövőben további pályázati forrásokból egy bárhol bevethető egészségügyi állomást és egy tábori konyhát kívánnak kialakítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.