Közélet

Fidesz: elégedetlen betegek, kérdéses polgármesteri pénzek

Fidesz: elégedetlen betegek, kérdéses polgármesteri pénzek

2008. november 6., csütörtök
Fidesz: elégedetlen betegek, kérdéses polgármesteri pénzek

Az egészségügyi integráció csak elkeseredett értékmentés

Fotók: Gémes Sándor

A szegedi Fidesz Victor Hugo utcai székházában csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Hüvős László frakcióvezetős és Péter Szilveszter frakcióvezető-helyettes. Az ellenzéki képviselők pártjuk a pénteki közgyűlés előterjesztéseivel kapcsolatos álláspontját ismertették a sajtó megjelent képviselőinek, érintve az egészségügy integráció utáni egy év értékelését, és az alpolgármesteri fizetések csökkentésének tervét.

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság fideszes tagja,

Péter Szilveszter

főként az egyetem egészségügyi integrációról szóló beszámolóját elemezte, kiemelve, hogy mindazok a célok, amelyek miatt e konstrukció létrejött még a távolban sem látszanak. Bár

Botka László

(MSZP) úgy nyilatkozott, hogy egy év alatt történt annyi fejlődés, mint az elmúlt tíz évben összesen, ez nem igaz. A Fidesz felmérése szerint a szegedi emberek közel 80 százaléka gondolja úgy, hogy a város egészségügyi helyzete romlott vagy stagnál. Az előrejegyzési idő nemhogy csökkent, inkább megnövekedett: hónapokat kell várni egy-egy szakvizsgálatra, és nagy a szakemberhiány is; az egyetem beszámolójában a politikusok szerint kevés elem szól a szakmai változásokról. A 12 oldalas dokumentumban továbbá egy szó sem esik a betegelégedettségi mutatókról. Nem kérdezték meg semmilyen formában sem, hogy maga az állampolgár mit gondol az elmúlt egy évről. Az ellenzékiek idéztek egy professzort, aki úgy nyilatkozott, hogy a kérdéses időszakban a felelőtlen, ad-hoc döntések elől egyfajta értékmentés történt, erre fordították a szakemberek az integrációra szánt energiájuk nagy részét.

Játék a polgármesteri pénzzel

Hüvös László,

frakcióvezető hozzátette, hogy a Fidesz azonban teljes mértékben kiáll az egyetem lézerközpont létrehozására beadott pályázata mellett, amelyet a város is támogat. A politikus ezután Botka fizetésének tükrében, a kabinetfőnök által jegyzett olvasói levélhez kapcsolódva erős csúsztatásokról beszélt. Mint mondta a Fidesz frakció a gazdasági válság miatt kezdeményezi a három alpolgármester juttatásainak 40 százalékos csökkentését - ami közel 11 millió forint megtakarítást eredményezhet -, illetve felszólítja Botka Lászlót saját járandóságainak mérséklésére - ami törvénymódosítás után a parlament által lehetséges csak. Ez utóbbi felvetésre reagált a minap egy nyílt levél keretében a kabinetvezető, melynek főcímében azt állította, hogy a polgármester fizetése 316 ezer forint. A polgármester azonban maga nyilatkozott a helyi sajtó februári számában arról, hogy ez az összeg 670.800 forint. Hüvös szerint már megint szándékos félrevezetésről, a polgárok megtévesztéséről van szó, ezúttal a bruttó és a nettó összegek körüli kisded játék segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.