Közélet

Európában magyarul gondolkodni

Európában magyarul gondolkodni

2008. november 27., csütörtök
Európában magyarul gondolkodni

Fotók: Gémes Sándor

Több helyszínen tartott beszámolót Becsey Zsolt, az Európai Parlament (EP) néppárti képviselője csütörtökön. A politikus a megyei önkormányzat közgyűlése előtt és a KDNP székházában az elmúlt négy év munkáját értékelte, ellátogatott egykori gimnáziumába, hogy a fiataloknak meséljen az unióról, és egy sajtótájékoztatón beszélt arról a háromnapos parlamentközi ülésről, ahol az EP-delegáció tagjaként Belgrádban találkoztak és értekeztek a szerb kormány vezetőivel az EU és Szerbia közös jövőjéről.

A brüsszeli képviselő először a Csongrád Megyei Közgyűlés előtt ismertette az elmúlt négy év munkálatait, eredményeit. Amint arról napokkal ezelőtt már a SZEGEDma.hu is beszámolt,

Becsey

munkamoráljában a legfontosabbnak a törvényhozásban való aktív részvételt tartja; szavazásokon való részvétele több mint kilencven százalékos. Kiemelte a brüsszeli regionális képviseletet, a dél-alföldi régió irodájának létrehozását, illetve a határon átívelő szakmai konferenciákat és érdekképviseletet (például a méztermelők, almatermesztők ügye). A politikus büszke továbbá arra is - és ezt később a sajtótájékoztatón is megerősítette -, hogy Szerbia csatlakozási törekvései kapcsán kiemelt szerepet kap Vajdaság multietnikus jellegének fenntartása, a magyarság kérdése.

Vissza a suliba

A délelőtt folyamán Becsey Zsolt az „Iskolánk, Európa" rendezvénysorozat keretében felkereste egykori középiskoláját, a Tömörkény István Gimnáziumot, ahol egy rendhagyó osztályfőnöki órán beszélt a magyarság és Európa kapcsolatáról. Miután az EP-képviselő az EU előnyeit ismertette, a magyarság megmaradásának, fejlődésének fontosságáról beszélt, ahol nagyon nagy szerepe lesz a teremben megjelent generáció képviselőinek. Becsey szerint fontos, hogy a diákok az egyetemi tanulmányaik vagy munkavégzésük során szerezzenek külföldi tapasztalatokat, de arra kell törekedni, hogy azokat itthon kamatoztassák. Hiszen ki más gazdagítaná, fejlesztené az országot, ha nem ők? Ki kell majd használni a szolgáltatások nemsokára bekövetkező teljes szabad áramlását, de nem úgy, hogy külföldön alapítok céget, hanem idehaza vállalkozok, és más országokban adok el szolgáltatásokat - mondta. Míg ugyanis a szocialista időkben sikk volt a magyar terméket becsmérelni a nyugatival szemben, addig ennek a folyamatnak ma éppen fordítva kellene lennie. Vetkőzzük le a rossz berögződést, amiben a fiataloknak szintén oroszlánrésze lehet! A globalizált világban tudatosan kell a hazai árut választani, amíg az jobb, mint a silány, külföldi tömegáru. Mert így gondolkodik a francia, német és a cseh is. Ez a tudatszint része a megmaradásunknak, és erre nevelni kell a diákot.

A szomszédoknál elindult valami

Becsey Zsolt délben a sajtó képviselőivel is találkozott. Itt főleg a napokban az EP és Szerbia között tartott vegyes bizottsági ülés kérdéseiről beszélt, hiszen a delegációnak maga is tagja volt. A megbeszélést három kérdéskörben foglalta össze a képviselő. A csatlakozási tárgyalások további fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy Szerbiában nemzeti konszenzus legyen, vagyis a parlament normálisan működjön. Fontos továbbá az is, hogy tudomásul vegyék szomszédaink, hogy országuk nem lehetnek egyszerre Oroszország nyugati bástyája és az EU keleti bástyája (az uniós tárgyalások előtt kötöttek egyezséget a szerbek az oroszokkal egy kereskedelmi-politikai rezsim létrehozása céljából). És legfőképp az alapvető emberi jogokat kell elismerni. Becsey beszélt még a vízummentesség kérdéséről, amiben komoly előrelépések történtek, új határ menti együttműködések lehetőségeiről, az ásotthalmi határátkelő megnyitásáról. A képviselő a szerb kérdések után megemlítette az európai mikrohitel-konstrukciót, amelynek segítségével a hitelképtelen, de dolgozni, vállalkozni akaró polgárok kaphatnának majd támogatást, továbbá beszélt még a dohányzás jövedéki adójának emelése kapcsán várható vitákról is. A politikus este a KDNP székházba ment, hogy ott is ismertesse az elmúlt négy brüsszeli év „termékeit".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.