Csütörtök: Opera elméletben és gyakorlatban

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az operarajongóknak nagy dilemma: opera elméletben a Reökben, vagy gyakorlatban a színházban? Valószínű, ez leginkább pénz kérdése – sajnos. És ha nem tudott dönteni, akkor itt a lehetőség, választhat más csütörtöki programot is. Részt vehet iskolai díszünnepségen, megtudhatja, mi és miért fáj – ha fáj -, lesz diaporáma a múzeumban és Déli harangszó Alsóvároson. Lehet hogy elég, ha beveszi magát a Milleniumi Kávéházba, egész estére ott ragadhat, de lesz Könyvbarát Klub a Somogyiban, country-western tánctanfolyam kezdőknek és haladóknak, és élvezheti a bölcsek és tudósok társaságát is. No persze, ott a mozi – James Bond, Ganxta Zolee és belga filmnapok. De a bőség zavarában dönthet a buli mellett – lesz belőle kettő is.

Operaverseny: újból a Lukrécia meggyalázása

Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása című operájának újabb előadásával, a Balti Opera (Gdansk, Lengyelország) produkciójával folytatódik a Mezzo Operaverseny és Fesztivál csütörtök este 19 órakor. A versenyszerepekben ezúttal: Tarquinius: Bartek Misuda, Junius: Wiard Witholt,  Lucretia: Janja Vuletic,  Female Chorus: Yang Li. Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Vezényel: José Maria Florêncio. Rendező: Telihay Péter.

Pál Tamás operaszalonja a Reökben

Új operaszezon, új operaszalon. A téma persze nem változik, a csütörtökön 19 órakor a Reökben kezdődő operaszalonnak éppúgy az elpusztíthatatlan zenés műfaj lesz a fő témája, mint  a korábbiakban. A vendégváró Pál Tamás.

Díszünnepség és beszélgetés a Közéleti Kávéházban

Csütörtökön 11 órakor a Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola tornatermébe várják az ünneplőket és érdeklődőket az iskola alapítása évfordulója tiszteletére tartandó díszünnepségre.

Fájdalomkutatás címmel csütörtökön 17 órakor a Klub Nextben (Tisza Lajos krt.63.sz.)
beszélgetés. Vendég: Dr. Oláh Zoltán, beszélgetőtárs: Dr. Pecze László

Szabó András diaporáma bemutatója

A Móra Ferenc Múzeumban csütörtökön 17-19 óra között Szabó András a Triptihon című képhez kapcsolódó diaporáma bemutatóját nézhetik meg az érdeklődők.

Déli Harangszó Alsóvároson

Az Alsóvárosi Kultúrházban csütörtökön 18 órakor Déli Harangszó„Holt -tenger” Mezőség címmel hallhatnak előadást a folklórról és, ami mögötte van, „a zene és a tánc nyomvonalán”. Vendégek: Varga Sándor tánckutató és Nagy Gábor népzenész.

Mozgalmas este a Milleniumi Kávéházban

Mozgalmas este elébe néz, aki a Milleniumi Kávéházba látogat csütörtökön. 18 órától sakk-klub, 20 órakor Rambling Blues Trió játszik, 20.30-kor a Milleniumi Kávéház Klubban az Amnesty Intrenational estje.

Ünnep a Somogyiban – 33 éves a Tarjáni fiókkönyvtár.

A könyvtári ünnepet az általános iskolásoknak meghirdetett olvasóverseny eredményhirdetése, és a Könyvbarát klub tagjainak köszöntése, a kapcsolódó kiállítás színesíti a Somogyi-könyvtárban csütörtökön 16.30-tól.

Ausztriai tájakon

Ausztriai tájakon címmel Somogyi Károlyné vetítéses előadását láthatják csütörtökön 15 órakor Bálint Sándor Művelődési Házban (Temesvári krt. 42.).

Linedance – country-western táncfoglalkozás

Kezdőknek és haladóknak egyaránt, megjelenés: kényelmes öltözetben. Partner nélkül táncolható, könnyen elsajátítható koreográfiák! Hol és mikor? A Nemzetiségek Házában (Osztrovszky u. 6.) csütörtökön 19 órakor.

Tudósok és bölcsek – bölcselet 17 részben

Az Új Akropolisz KKE (Juhász Gyula u. 36) A modern tudomány és az ősi bölcselet ember- és világképe címmel előadás- és beszélgetés-sorozatot indít 17 részben. Néhány téma, a teljesség igénye nélkül: India: a sakk matematikai háttere és ősi szimbolikája; Mahábhárata; Kína: Ji King – a Természet törvényei 64 jelben; Hermetikus tudományok: alkímia-kémia, asztrológia-csillagászat; Arisztotelész: a logikus gondolkodás atyja; Platón: Barlang mítosz – Mátrix; Gügész mítosza – Gyűrűk ura; Plótinosz: a kozmosz felépítése; Történetfilozófia: az emberiség jövője a múltból és a jelenből. Az első alkalom: november 13. csütörtök, 19 órakor lesz. A második alkalom: november 20. csütörtök, 19 óra. Belépődíj: az első alkalomra a belépés díjtalan, utána 2000 Ft/hó, diákoknak 1500 Ft/hó.

James Bond és belga filmnapok a moziban

A Grand Caféban csütörtökön 14 órakor és 18 órakor: Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford, feliratos amerikai film, rendező: Andrew Dominik.
21 órakor: Vérző olaj (There Will Be Blood) feliratos amerikai film, rendező: Paul Thomas Anderson.
A Belvárosi mozi csütörtöki műsora: a Zsigmond Vilmos teremben 15.30-kor, 17.45-kor és 20 órakor  A Quantum csendje című amerikai-angol film látható. A huszonkettedik 007-es (James Bond) filmet a Felforgatókönyv, a Szörnyek keringője és a Papírsárkányok című filmekkel ismertté vált Marc Forster rendezte. A főszerepben visszatér Daniel Craig és Judi Dench is, új beszállóként pedig Olga Kurylenkót láthatjuk.

A Balázs Béla teremben 16.15-től Fövenyóra – színes és fekete-fehér, szerb-magyar film, írta: Danilo Kiš, rendezte: Tolnai Szabolcs. A film cselekményének középpontjában a második világháború forgatagában eltűnt apjának emlékét és saját gyökereit kutató fiatal író, Andreas Sam áll. A vizuális eszközökkel újrafogalmazott Danilo Kiš-mű az újraéledő nacionalizmusok paranoiájával és az ideológiai elvakultság következményeivel szembesíti a nézőt.

18.30-tól  III. Belga filmnapok –a Ketrecek című belga filmet láthatják, rendező: Olivier Masset-Depasse. A tartalomból: Eve és Damien boldog szerelmes pár, szép és mozgalmas életet élnek, egészen addig a napig, amikor Eve egy autóbaleset áldozata lesz. Bár a fizikai sérülések gyorsan begyógyulnak, a lelki trauma nem szűnik, és a beszédkézségét gátolja. Egy kezelés sem használ, és Eve a némaság foglya marad. Kapcsolata tönkremegy, mert, most először, Damien nem érti meg, eltávolodik, és egy másik nő karjaiban talál vigaszt. Eve harcolni akar, bebizonyítani, képes ugyanolyan lenni, mint régen. Mindenre kész, hogy megmentse a szerelmüket… De vajon meddig megy el?

20.45-től Jack&Roll – Rockumentum film című fekete-fehér, magyar zenés film, szereplők: Ganxsta Zolee, Mester Tamás, Papp Szabolcs, Tóth Tibor. 2007. nyarán, egy mámoros estén Ganxsta Zolee és Mester Tamás a Sziget egyik VIP sátrában azon elmélkedtek, hogy egy igazi rock&roll zenekart kellene alapítani. Neményi Ádám producer ötlete, hogy mozifilm készüljön az életükről és munkájukról, egy fekete-fehér rockmozi, amelyből kiderül, milyen is az a rock&roll életforma.

A Csőke József teremben 16 órától és 20.30-tól a Tekerd vissza, haver (Be Kind Rewind) című, színes, feliratos, amerikai vígjáték, 18.15-től pedig a Márió, a varázsló című magyar-olasz koprodukció látható.

És két buli…

A JATE Klubban csütörtökön 22 órakor Jugyus és ETSZK-s Anti Sznob Party. A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.Mézes barack akció! Házigazda: Dj. Varga B. A Kisteremben nosztalgia Molnár Lajossal. TÁK tagságival és ETSZK-soknak ingyenes!

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órától GYTK Buli Patkós doktorral / Hubertus 33 Party.

Előző sztori

Szegediek az irodalmi Junior Prima díjasok között

Következő sztori

Svájcban sem lassított a Szeviép-Szeged