Szórakozás

Borfujtó Szent Márton ünnepe és Márton-napi libator Ópusztaszeren

Borfujtó Szent Márton ünnepe és Márton-napi libator Ópusztaszeren

2008. november 7., péntek
Borfujtó Szent Márton ünnepe és Márton-napi libator Ópusztaszeren

Libát terelhetnek, Márton-napi ínyencségeket kóstolhatnak, s azt is eldönthetik, kiforrott-e már a bor mindazok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

Az ókeresztény idők pannóniai születésű vértanú katonája, Szent Márton méltán népszerű a Kárpát-medence különböző katolikus vidékein, hiszen István király, Imre herceg és Gellért püspök 1083-as szentté avatásáig az egyetlen bizonyosan "hazai" védőszent volt, még akkor is, ha a római provinciában élő papnak a magyarsághoz életében nem volt köze. Ünnepnapja november 11., amely naphoz két dolog, a liba és a bor kapcsolódik - mondta

Tóth Antal

, az emlékpark munkatársa. Délben a szervezők zenés hírveréssel a rotundától a skanzenig vonulva invitálják a programokra az érdeklődőket. A szegedi nagytájon az a mondás járta, hogy "Márton a bor bírája" hiszen november elejére kiforrott a bor, így el lehetett dönteni, bele lehet-e ütni a dugót a hordóba. Ezért is terjedt el a Dél-Alföldön a borfujtó Szent Márton elnevezés - közölte a néprajzkutató. Szombaton az érdeklődők megízlelhetik, értékelhetik az újbort, majd következik a "borfujtás", a hordók ünnepélyes dugózása. Ezt libaterelő verseny követi gyerek és felnőtt kategóriában. A vállalkozó szelleműek kapnak egy-egy libaterelő pálcát, mellyel az iparos műhelyek körül kell a madarakat a helyes útra bírniuk. Elhangzik majd

Mátyási József

XVIII. századi költő Egy nyársra ítéltetett hízlalt Gúnárnak Márton-napi búcsúzó panasza és utolsó rendelése című verse, majd a Barboncás Társulat egy mesét ad elő Mátyás udvarából. Természetesen a Márton-napi ínyencségek sem maradhatnak el: lesz libazsíros kenyér, libatepertő lilahagymával, s ha hidegre fordul az idő, a forralt bor és a tea segíthet. A jó hangulatról pedig egy tekerős és egy klarinétos gondoskodik - mondta Tóth Antal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.