/

Aranyplakettet kapott Randy Weston Szegedtől

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aranyplakettet nyújtott át Randy Westonnak Szeged város tisztelete jeléül Botka László polgármester a Szegedi Jazz Napokon, szombaton késő éjszaka.

A plakett kísérő szövege szerint a város vezetője az elismeréssel mond köszönetet a nyolcvankét éves művésznek, hogy elhozta a dél-alföldi városba azt a modern dzsesszt Afrika ritmusával, amelyet mesterien nyújtott át a zene szerelmeseinek.
Randy Weston, a titokzatos fekete gyógyító, a kultikus néger zene és a modern dzsessz egyik legnagyobb élő egyénisége. Sokak szerint az egyik legerősebb kapocs az ősi afrikai kultúrák és a modern amerikai művészet között, de pályafutása hídként vezet Art Tatum, Ellington, Basie és Thelonious Monk zenéjétől a későbbi fekete avantgárd és posztmodern képviselőihez is.
A művész a koncert előtt úgy nyilatkozott a zenéről, hogy abban a szeretet a legnagyobb kincs. “A zene körbevisz a világban, melynek segítségével csodálatos embereket ismerhetek meg; zene a lélek nyelve, mellyel kommunikálni lehet, mindenki szereti és érti Ázsiától Európán át Afrikáig” – mondta Randy Weston.
Randolph Edward Weston 1926. április 6-án született Brooklynban. Bár kezdetben jobban érdekelte a kosárlabdázás, szülei támogatásával kitartóan végezte zongorastúdiumait, és a brooklyn-i báltermekben sorra hallgatta a kor legjobbjait. Első zenekarait baráti köréből alakította, a New York-i klubokban kezdtek el játszani, ám érdeklődése hamar az ősi afrikai kultúra és ritmusvilág felé fordult. Több jelentős koncertkörutat tett Afrikában, ahol le is telepedett. All-Stars együttesével – Dexter Gordon, Ray Copeland, Vishnu Wood, Ed Blackwell, Chief Bey – a zenetörténetben máig páratlan missziót végzett Afrikában.
A ’80-as évek elején visszaköltözött Amerikába, ahol akkori triójával – Jamil Nasser, Idris Muhammad – életműve újabb kiemelkedő lemezeit készítette el.
Ezután elérkezettnek látta az időt, hogy lemezre vegye régi álmát, a marokkói Gnawa-muzsikusok mágikus ritmusait és rituális énekét. A felvételekre 1992 szeptemberében került sor Marrakeshben a tizenkét leghíresebb berber “gyógyító” és Randy részvételével. A “Splendid Master Gnawa Musicians of Marocco” kultúrtörténeti remekmű, és többszörös Grammy-jelölést ér el. Ettől kezdve megállíthatatlanul jönnek az elismerések: a Down Beat magazin kétszer választotta meg az év zeneszerzőjének, majd 1999-ben a “Black Music Star Award”, 2000-ben a “National Jazz Master Award” birtokosa lett.
Randy Weston az ENSZ kulturális nagyköveteként folytatta jószolgálati küldetését, és egyre ritkábban vállalt fellépéseket. 2004-ben “Living Legacy Jazz Award” életműdíjjal tüntették ki, és a jazzművészet és az afroamerikai kultúra terén kifejtett kimagasló tevékenységének elismeréseként a New York-i Brooklyn Collage 2006-ban díszdoktorrá avatta.
Vasárnap este Kőszegi Imre együttesének produkciójával folytatódik a Szegedi Jazz Napok. Őket követi a David Sánchez Quartet. A Grammy-díjas zenész, akit az elmúlt idők egyik legjelentősebb tenorszaxofonosának tartanak, európai turnéja keretében először jár Magyarországon. A fesztivált a brit Carl Palmer Band zárja. Az Emerson, Lake & Palmer és az Asia egykori dobosa saját együttesével, új szerzeményei mellett a legnagyobb Emerson-számokkal érkezik majd.

Előző sztori

Szedeák: Kukla, Kovács és szív egyenlő győzelem!

Következő sztori

A Pornográfiára készül a Kisszínház