Kultúra

Aranyplakettet kapott Randy Weston Szegedtől

Aranyplakettet kapott Randy Weston Szegedtől

2008. november 9., vasárnap
Aranyplakettet kapott Randy Weston Szegedtől

Aranyplakettet nyújtott át Randy Westonnak Szeged város tisztelete jeléül Botka László polgármester a Szegedi Jazz Napokon, szombaton késő éjszaka.

A plakett kísérő szövege szerint a város vezetője az elismeréssel mond köszönetet a nyolcvankét éves művésznek, hogy elhozta a dél-alföldi városba azt a modern dzsesszt Afrika ritmusával, amelyet mesterien nyújtott át a zene szerelmeseinek.

Randy Weston,

a titokzatos fekete gyógyító, a kultikus néger zene és a modern dzsessz egyik legnagyobb élő egyénisége. Sokak szerint az egyik legerősebb kapocs az ősi afrikai kultúrák és a modern amerikai művészet között, de pályafutása hídként vezet Art Tatum, Ellington, Basie és Thelonious Monk zenéjétől a későbbi fekete avantgárd és posztmodern képviselőihez is. A művész a koncert előtt úgy nyilatkozott a zenéről, hogy abban a szeretet a legnagyobb kincs. "A zene körbevisz a világban, melynek segítségével csodálatos embereket ismerhetek meg; zene a lélek nyelve, mellyel kommunikálni lehet, mindenki szereti és érti Ázsiától Európán át Afrikáig" - mondta Randy Weston. Randolph Edward Weston 1926. április 6-án született Brooklynban. Bár kezdetben jobban érdekelte a kosárlabdázás, szülei támogatásával kitartóan végezte zongorastúdiumait, és a brooklyn-i báltermekben sorra hallgatta a kor legjobbjait. Első zenekarait baráti köréből alakította, a New York-i klubokban kezdtek el játszani, ám érdeklődése hamar az ősi afrikai kultúra és ritmusvilág felé fordult. Több jelentős koncertkörutat tett Afrikában, ahol le is telepedett. All-Stars együttesével -

Dexter Gordon, Ray Copeland, Vishnu Wood, Ed Blackwell, Chief Bey

- a zenetörténetben máig páratlan missziót végzett Afrikában. A '80-as évek elején visszaköltözött Amerikába, ahol akkori triójával -

Jamil Nasser, Idris Muhammad

- életműve újabb kiemelkedő lemezeit készítette el. Ezután elérkezettnek látta az időt, hogy lemezre vegye régi álmát, a marokkói Gnawa-muzsikusok mágikus ritmusait és rituális énekét. A felvételekre 1992 szeptemberében került sor Marrakeshben a tizenkét leghíresebb berber "gyógyító" és Randy részvételével. A "Splendid Master Gnawa Musicians of Marocco" kultúrtörténeti remekmű, és többszörös Grammy-jelölést ér el. Ettől kezdve megállíthatatlanul jönnek az elismerések: a Down Beat magazin kétszer választotta meg az év zeneszerzőjének, majd 1999-ben a "Black Music Star Award", 2000-ben a "National Jazz Master Award" birtokosa lett. Randy Weston az ENSZ kulturális nagyköveteként folytatta jószolgálati küldetését, és egyre ritkábban vállalt fellépéseket. 2004-ben "Living Legacy Jazz Award" életműdíjjal tüntették ki, és a jazzművészet és az afroamerikai kultúra terén kifejtett kimagasló tevékenységének elismeréseként a New York-i Brooklyn Collage 2006-ban díszdoktorrá avatta. Vasárnap este Kőszegi Imre együttesének produkciójával folytatódik a Szegedi Jazz Napok. Őket követi a David Sánchez Quartet. A Grammy-díjas zenész, akit az elmúlt idők egyik legjelentősebb tenorszaxofonosának tartanak, európai turnéja keretében először jár Magyarországon. A fesztivált a brit Carl Palmer Band zárja. Az Emerson, Lake & Palmer és az Asia egykori dobosa saját együttesével, új szerzeményei mellett a legnagyobb Emerson-számokkal érkezik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.