Közélet

Alacsony részvétel, szoros küzdelem Romániában

Alacsony részvétel, szoros küzdelem Romániában

2008. november 30., vasárnap
Alacsony részvétel, szoros küzdelem Romániában

Ezen a vasárnapon 18 millió választót vártak az urnák elé az első romániai egyéni választókerületes szavazásra. A választás tétje, hogy a több mint háromezer jelöltből ki lesz az a 452 politikus (315 képviselő és 137 szenátor), akik a következő négy évben a parlamentben döntéseket hoznak. A romániai választás kimenetele a mi régiónkban sem lehet közömbös.

Gondok-bajok az urnák körül

Tragédiával kezdődött a választás a Galac megyei 201-es választókörzetben, ahol az egyik megfigyelő tíz perccel a szavazókör megnyitása után meghalt. Vrancea megyében egy órás késéssel nyitottak meg két szavazókört, mivel a biztosok elvesztették a hitelesítő pecsétet. Egy Maros megyei nő az egyik szavazókörhöz közel eső ortodox templomban CD-ket osztogatott, melyre az egyik párt választási üzenete volt feljegyezve, valamint jelöltek fényképei szerepeltek rajta, közölte az Agerpres. Kelemenpatakon román pártok kampányautói járták a települést, és vitték a helybélieket szavazni. Ugyanakkor több lakos jelezte, hogy telefonon buzdítják: szavazzanak az egyik román párt jelöltjére. Hasonló módon, Nagyváradon is telefonon próbálták meggyőzni a választókat, hogy ne menjenek el szavazni.

Szavaztak a politikusok

Tíz óráig már több jelölt és politikus is leadta a voksát. Az elsők között szavazott Traian Basescu, aki a szavazóházból kijövet azt nyilatkozta, a parlament megtisztulására adta a voksát. Theodor Stolojan, a Liberális Demokrata Párt miniszterelnök-jelöltje is korán leadta szavazatát, az Agerpresnek adott nyilatkozatában azt mondta, szeretné, ha jó kezekben lenne az ország, ezért ment el szavazni. Markó Béla Marosvásárhelyen szavazott. Elmondása szerint az erdélyiek és a magyarok szolidaritására, valamint a román és a magyar lakosok békésebb együttélésére adta voksát. Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök Snagov községben szavazott. A szavazóházból kijövet elmondta, hogy a mostani választásnak véleménye szerint nagy a tétje, hiszen a lakosok most saját sorsukról dönthetnek a leadott szavazatok által.

Külföldön is az urnák elé járultak a román állampolgárok

A határon túl is sokan leadták már szavazataikat. A konzulátusok adatai szerint több mint 9000 román állampolgár élt szavazati jogával. A legtöbben Moldovában és Rómában adták le szavazataikat Az Agerpres hírügynökség adatai szerint 2500 személy járult az urnákhoz 15 óráig. A Magyarországon 2500 körüli azon itt élő vagy itt tartózkodó román állampolgárok száma, akik éltek szavazati jogukkal a külképviseleteken, Budapesten, Szegeden és Gyulán.

Alacsony részvétel

A romániai Országos Választási Iroda közlése szerint 15 óráig a választásra jogosultak 23,26%-a járult az urnákhoz. Vidéken nagyobb százalékban vettek részt a szavazáson, mintegy 28,72%, míg a városokban 19,31% volt ez az arány. A fővárosban 14, 84%, Brassó megyében 18%, Maros megyében 19,7%, Bihar megyében 19,6%, Hargita megyében 19,2%, Kolozs megyében 17.7%, Szatmár megyében 17.3%, Máramaros megyében pedig 16.5 százalék élt a szavazati jogával 14 óráig. Késő délután Tariceanu miniszterelnök felhívást intézett a polgárokhoz, arra kérve őket, menjenek el szavazni, hiszen a szavazati jog gyakorlása polgári kötelesség is. A vasárnapi részvétel messze elmaradt az előző választásokhoz képest. A polgárok kiábrándultak, félnek, vagy érdektelenek - mondta a Radio Romania műsorában egy politológus. 18 óráig a választásra jogosultak 34,4%-a járult az urnákhoz. Vidéki szinten 40 százalékos volt a részvétel, míg városi szinten 30 százalék fölötti.

Csak sejteni, ki a győztes

A délutáni exit poll felmérések szerint szoros küzdelem várható a volt kommunista párt a Szociál Demokraták (PSD) és a Traian Basescu elnökkel közeli kapcsolatban álló centrista Demokrata Liberális Párt (PD-L)között. Az Insomar közvélemény-kutató urnazáráskor (magyar idő szerint 20 órakor) közölt exit poll eredményei szerint a Szociáldemokrata Párt 35,9%, a Demokrata Liberális Párt 31,1 százalékot ért el, 19,9 százalékot pedig a Nemzeti Liberális Párt. Az RMDSZ eredménye 6,7%. Eredmények csak 4-5 nap múlva várhatók. Az urnazárás után közzétett eredmények nyomán a pártok székházaiban összegyűlt szimpatizánsok ünnepelnek.

Mircea Geoana,

az egyelőre valószínűleg nyerésre álló Szociáldemokrata Párt vezére megköszönte a választók bizalmát és a pártok vezetőit, valamint az államfőt megbeszélésre hívta, tisztázandó, mi a román nép akarata. Kevésbé magabiztos a Demokrata Liberális Párt elnöke,

Emil Boc

, aki kijelentette: meg kell várni a szavazatok megszámlálását, a végleges eredményeket, azután kell megbeszélni a teendőket. Tariceanu miniszterelnök pártja, a Nemzeti Liberális Párt nyolc éve csak 7%-kal jutott a parlamentbe. Ehhez képest mostani prognosztizált eredménye nagyon jó. „Románia sokat fejlődött az utóbbi négy évben - mondta a még hivatalban lévő miniszterelnök a TVR riporterének. - Ezeket az erőfeszítéseket tovább kell vinni, különben elvész, amit eddig elértünk. Hasonlóképpen nyilatkozott Markó Béla is: „A tét az, hogy tudjuk-e folytatni közösen azt, amit elkezdtünk vagy nem. Ha folytathatjuk, akkor Erdélyt, Székelyföldet valóban fel tudjuk emelni, ki tudjuk hozni abból a hátrányos helyzetből, amelybe évtizedeken át taszították, ha pedig megosztottak vagyunk, akkor ez nem fog sikerülni" - szögezte le az RMDSZ elnöke. Néhány nap, és kiderül, ki alakíthat kormányt Romániában és kivel. Az bizonyos, hogy az erdélyi magyarságnak továbbra is van parlamenti képviselete. Hogy kormányban vagy ellenzékben folytathatja, az a hónap közepe táján derül ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.