Szupervonatról és gázvezetékről is tárgyal a magyar és a román kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A két ország közötti autópálya-összeköttetésről és gázvezeték-építésről, valamint a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonatról is tárgyal ma a magyar és a román kormány együttes ülésen Szegeden.

Az együttes ülésen legalább tíz megállapodás és nyilatkozat aláírása várható. Az infrastrukturális kérdések mellett szó lesz a szervezett bűnözés elleni harcról és egészségügyi együttműködésekről is. Kiemelt témaként szerepel a kisebbségek ügye, ezen belül az iskola-felújítások kérdése.
Feltehetően végleges döntés születik a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport felújításáról, a rekonstrukció jövő nyárig meg is valósulhat.
Valószínűleg szóba kerül a Nabucco-projekt is, a gázvezeték megépítését mindkét ország fontosnak tartja.
A magyar-román kormányülést negyedik alkalommal rendezik meg. Az első két évben a két fővárosban, tavaly pedig Nagyszebenben egyeztetett a két kormány.

A kormányülés miatt a városban a városban rendkívüli biztonsági intézkedések és közlekedésirányítási változások lépnek életbe, melyekről ITT olvashat.

Előző sztori

Szalay-Berzeviczy: Vagy összefogás lesz, vagy pedig Mohács

Default thumbnail
Következő sztori

Magyar-román kormányülés - megkezdődött a találkozó

Legutóbbi hasonló cikkek