Szerda: Továbbra is fesztiválok, egész nap színház és csak ma: Gólyabál!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alighanem, ezen a szerdán sem fogunk unatkozni. Továbbra is Őszi Kulturális Fesztivál, most meg Szegedi Kamarazenei Fesztivál (ez már a kilencedik!), színházunk egész napos születésnapi „bulija” (félig komoly, de lehet játszani is), kultúrcsempészek sínbusszal, rock és duda a Milleniumi Kávéházban, séta Ferenc József császár nyomában, latin est, táncházak, beszélgetések, mozi, buli – és a nap nagy eseménye: a SZOTE gólyabálja! Ilyen csak egyszer van az életben!

Kultúrcsempész Sínbusz-fesztivál – Szabadka-Szeged

Szerdán Szabadka és Szeged testvérvárosok között szerdán is közlekedik a múltból itt maradt, ezüstnyílnak vagy konzervdoboznak becézett sínbusz, a határ menti térség legendás, szimbolikus vasúti járgánya. A régióban élő költők, írók, zenészek és elméleti szakemberek a sínbuszon és a városi rendezvényhelyszíneken irodalmi, zenei programokkal, beszélgetésekkel várják a potenciális “kultúrcsempészeket“.

Szabadka: 10 órakor  gyülekező a szabadkai vasútállomás várótermében.
Csak semmi pánik, közreműködik a szabadkai Paniks etnojazz formáció.

10.40-kor indul a Szabadka – Szeged menetrend szerinti sínbusz-járat, rajta irodalmi, zenés kavalkád, megafonos felolvasás Tolnai Ottó, Slobodan Tisma, Beszédes István, Lanczkor Gábor, Vladimir Kopicl, Dragan Velikic, Lovas Ildikó, Rastko Petrovic részvételével

Szeged: 12.30-kor Szegedi irodalmi, várostörténeti és építészeti séta. Gyülekező a vasútállomás előtt.

18 órakor felolvasás és beszélgetés a kultúrsínbusz résztvevőivel a Reök Átriumban (Tisza Lajos krt. 56.) Ugyanitt 20 órakor A szabadkai Paniks etnojazz zenekar koncertje.

A sínbusz-programok a sínbuszon váltott menettérti jeggyel látogathatók (kb. 450 Ft vagy 150 DIN). Jegyfoglalás: 70/942-8312 A további szegedi, szabadkai programok látogatása díjtalan.
Bővebb információ: www.reok.hu, www.grandcafe.szeged.hu oldalakon.

Akár egész nap a Színházban – délelőttől éjfélig non-stop

125 éves a Szegedi Nemzeti Színház. A Szegedi Tudományegyetem a mai napon “beköltözik” a Szegedi Nemzeti Színházba, és a színház munkatársaival együtt nyitja meg az ünnepi évadot. A szerdai programok ennek jegyében telnek.

11 órakor: Köszöntő az előcsarnokban

11.10 -kor: Színházbejárás egy színházi “idegenvezetővel”. A séta ideje alatt megismerhetjük a kulisszák mögötti világot.

11.30-tól: Művészeti műhelyek, műhelytitkok Ki leszek én? Helyzetgyakorlatok, drámajátékok a színház fiatal színészeivel. Vezeti: Dr. Szenes Márta pszichológus. Jelmezbemutató, előadást tart Pap Janó jelmeztervező, közreműködik Fekete Gizi színművésznő. A jelmezeket fel is lehet próbálni! Beszédtechnika óra. Az órát Melkvi Bea színművésznő tartja max. 15 fős csoportoknak. Táncóra – Oktatók a Szegedi Kortárs Balett táncművészei, Finta Gábor és Haller János. (Hozz magaddal váltócipőt!)

15órától: SZTE – SZNSZ: Együtt! Ünnepélyes Évadnyitó – Egyetemi oktatók színházi rendezőkkel, közreműködőkkel együtt ajánlják a 2008/2009-es évad egy-egy bemutató előadását.
19 órakor: Goldoni – Mohácsi – Fuchs: A Kávéház -Universitas-bérletes előadás. Rendező: Rusznyák Gábor. Az előadás után találkozás a darab rendezőjével és a szereplőkkel.

22.30- tól: Kell egy csapat – A Szegedi Egyetemi Színház előadása. Mándy Iván regényének (A pálya szélén) és Sándor Pál filmjének (Régi idők focija) felhasználásával írta és rendezte: Czene Zoltán.
A Kisszínházban 18 órakor Mandragóra – vígjáték- Deák Ferenc 1. bérlet.

Reök Önképzőkör- korhatár nélkül

Szerdán délután fél ötkor folytatódik a nagy sikerű, modern művészettörténeti, műelemző- és tárlatvezető önképzőkör Cserjés Katalin és Újvári Edit, SZTE-oktatók vezetésével. A foglalkozásokon a résztvevők betekintést nyerhetnek a modern magyar művészet irányzataiba, illetve megismerhetik a műalkotások megközelítésének, értelmezésének néhány lehetséges módját és módszertanát. A művészettörténeti és elméleti ismereteket a Reök épp aktuális tárlatán végzett gyakorlati munka egészíti ki. Az önképzőkör vezetői csak koordinátorok, a megbeszélés, a vita irányítói. Minden önképzőköri tag szabadon választhat a témák közül, maga is élhet témajavaslattal, s kedve szerint dönthet, hogy a tárlatvezetői programban részt vesz-e. Korhatár nincs, osztályozás nincs, dolgozat nincs; de szabad jókedvvel, következetesen dolgozni. A mai program: a posztimpresszionista festészeti irányzatokkal való ismerkedés – és a dilemmák – folytatása. Jelentős életművek, egyéni alkotópályák a modern irányzatok jegyében: Gulácsy Lajos, Csók István, Vaszary János. Belépő: Teljes árú: 600 Ft, Kedvezményes: 400 Ft

A király nyomában Szegeden

A Somogyi-könyvtár várostörténeti sétáján vehetnek részt szerda délután 15 órától az érdeklődők. “Szeged ismét lesz és szebb lesz, mint volt”- mondotta Ferenc József, miután megtekintette az 1879-es árvíz okozta rombolást. Négy év alatt a város a romokból újjáéledt: paloták, hivatalok, lakóházak, új utak épültek. A király 1883 októberében háromnapos látogatást tett a megszépült Szegeden. A sétán bemutatják a király útját, a meglátogatott és felavatott épületeket, történetüket, előtte a könyvtárban megtekinthetjük a királylátogatás emlékére összeállított kiállítást is. A séta a Somogyi-könyvtárból indul. Idegenvezető: Nyéki Tamás történész.

Millenniumi Klub – ha szerda, akkor filmvetítés

„Régi-új társadalmi konfliktusok a 21. században” sorozat keretében, a Védegylet társszervezésében, szerda délután 18 órakor a Padre Píter című filmet vetítik, utána beszélgetés Mustó Péter jezsuita szerzetessel a kolumbiai szegénytelepeken, utcagyerekek között végzett munkájáról, valamint az őt és tevékenységét bemutató dokumentumfilmről.

A Millenniumi Kávéház vendége szerdán a Prestige együttes és Végh Andor dudás

A Prestige formáció instrumentális rockzenét, főként Joe Satriani szerzeményeket ad elő.
A zenekar tagjai: Koroknai Levente (gitár), Varga Bálint (basszusgitár), Sütő Tamás (dob).

A koncertet szerdán 17. 30-kor hallgathatják meg. Ugyanott 19 órától  Dudák és dudazene a Balkánon címmel vetítéses-zenés előadás Végh Andor dudás tolmácsolásában.

Ahol sok mindent megtudhatunk – ismét Szabadegyetem

Női agy- férfi agy: a nemi hormonok csodálatos hatalma címmel tart előadást a Szabadegyetemen szerda este 18 órától Dr. Párducz Árpád egyetemi tanár az SZBK Biofizikai Intézet igazgatóhelyettese a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (Ady tér 10.)

Hölgykoszorú a Múzeumban

A Móra Ferenc Múzeum Kávézóban (Roosevelt tér 1-3.) szerdán 19 órától Bán Zoltán András Hölgykoszorú című regényének bemutatója. A szerzővel Dr. Darabos Enikő irodalomkritikus beszélget.

Folytatódik IX. Szegedi Kamarazenei Fesztivál

Amanda Favier (hegedű) és Nicolas Bringuier (zongora) hangversenyét hallgathatják meg a kamarazene kedvelői a  ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben (Tisza Lajos krt. 79-81.) szerdán 19 órától. Műsoron: Fauré: A-dúr szonáta Op. 13, Janácek: Szonáta, Ravel: Szonáta
Amanda Favier kivételes tehetségű hegedűművész. 9 évesen debütált, a Lipcsei J. S Bach Verseny legfiatalabb nyertese. Több nemzetközi díjat és versenyt nyert. Számos európai zenekar élén lépett fel szólistaként. Amanda Favier hegedűjét Anselmo Bellosio készítette 1756-ban. Nicolas Bringuier 1980-ban született Nizzában. 16 évesen a legmagasabb kitüntetéssel végzett a Párizsi Konzervatórium zongoraszakán. Rendszeresen vendégszerepel egész Európában.Több alapítvány és társaság ösztöndíját is elnyerte.

“Latin negyed” – itt a Cotton Club Singers!

“Latin negyed” Ez spanol!- ez a címe Cotton Club Singers koncertjének, amely ősbemutató.  Egész estés új, latin ritmusokra komponált show Magyarország legismertebb vokálcsapatától. A műsorban szinte az összes latin ritmus képviselteti magát (salsa, cha cha cha, bossa nova, stb.) A zenekar saját latin feldolgozásai mellett a programban helyet kapnak a Buena Vista Social Club által híressé vált melódiák is. Az énekegyüttest egy autentikus latin formáció kíséri (zongora, bőgő, dob, ütőhangszerek, trombita, szaxofon, posan). Az énekegyüttes tagjai: Bartus Patrícia, Mezőfi Gabriella, Fehér Gábor, László Boldizsár. Vendég: Zsédenyi Adrienn. A koncert helyszíne az IH Rendezvényközpont, Nagyterem (Felső Tisza-part 2.), időpontja pedig szerda este hét óra. Jegyek kaphatók az SZTE Kulturális Irodában és a helyszínen. A belépőjegy ára: 1.500 – 2.900 Ft.

Finnugor Kurultaj a Grand Caféban

Szerda délután 17órakor „nyelvcsaládi problémákról” szól A finnugor Kurultaj címmel a beszélgetés Kozmács István egyetemi docenssel (SZTE BTK Finnugor Tanszék) az V. Finnugor Világkongresszusról a Grand Caféban.  Beszélgetőtárs: Lőrincz Gergely (SZTE BTK Finnugor Tanszék).

Diófa kerekasztal az egyenes útra

A Közéleti Kávéházban neuralgikus témát feszeget szerda délutáni beszélgetésében a  vendég, a Magyar Gárda kapitánya, és beszélgetőtársa Bene Gábor. A beszélgetés témája: A Magyar Gárda okai és tagjai. Az érdeklődőket délután 17 órakor várják a Diófa Étterem teraszán. Házigazda: Veres János.

Ha még nem látta… Szerdán is mozi!

A Grand Caféban szerdán 17 órától Kozmács István előadása,19 órától Lakatos Róbert 2008-ban készült Bahrtalo! (Jó szerencsét!) című filmjét vetítik, 21 órától a Transylvania című francia filmet láthatják. A rendező: Tony Gatlif.

A Belvárosi Mozi szerdai műsora: a Zsigmond Vilmos teremben 15.30-tól és 17.45-től  A házinyuszi című amerikai produkciót láthatják, este nyolckor pedig A nyomozó. A Balázs Béla terem műsorán délután 16.15-től és 18.30-tól A nyomozó, 20.45-kor a Szerelem magyarázat nélkül című dán filmet vetítik. A Csőke József teremben 16 órakor és este fél kilenckor Az ajánlat című ausztrál-angol, 18.15-től pedig a Falusi románc (meleg szerelem) című magyar filmet nézhetik meg.

Egyről a kettőre – Lépjen túl lehetősége korlátain és pályázzon!

A Világgazdaság c. gazdasági napilap 2008. évben régiónkénti előadássorozatot indított, melynek célja hasznos, tanácsadó jellegű szolgáltatást nyújtani a kis és középvállalkozóknak. A rendezvénysorozat szegedi állomása a CSMKIK és az Enterprise Europe Network – Szeged közreműködésével október 15-én, szerdán reggel 9 órakor lesz, melynek keretében a vállalkozók képet kaphatnak a régió gazdasági és fejlődési helyzetéről, annak teljesítményéről, illetve saját fejlesztési lehetőségeikről a régió adta lehetőségekhez igazodva. Az előadás helyszíne: CSMKIK Székház, II. emeleti Rainer Ferenc terem (Szeged, Párizsi krt. 8-12.).
Piacra jutási lehetőségek, üzleti kapcsolatok Oroszországban, Ukrajnában és Szlovákiában
Az ITD Hungary Zrt. Dél-alföldi Regionális Képviselete a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network Szeged támogató közreműködésével szerdán gazdasági fórumot rendez a fenti címen.
A résztvevők megismerhetik az adott ország gazdasági, befektetési, üzleti aktualitásait és lehetőséget kapnak a szakértőkkel való kétoldalú konzultációra. A rendezvényen az érdeklődők szerdán 9 órától vehetnek részt a CSMKIK Székház, I. emeleti Lednitzky termében (Szeged, Párizsi Krt. 8-12.).

Két táncház is lesz egyazon napon!

A Nemzetiségek Házában (Osztrovszky u. 6.) szerdán 18 órakor bolgár táncház. Vezeti: Bajusz Kata (Balkán Táncegyüttes Békéscsaba).

A moldvai, gyimesi, bolgár és macedón táncházat a Millenniumi Kávéház, (Dugonics tér 12.) rendezi szerdán 20 órától. Közreműködnek: Végh Andor (gajda, duda), Detot Berbécs és a Cinkák zenekar: Zombori Györgyi (ének, tánctanítás), Varga Orsolya (hegedű), Jávorszky Zoltán (furulya, kaval), Krisztin Róbert (koboz). Vendégek: Erdő Vadim Béla (ütőgardon, dob), Bede Ádám (furulya).

Nagy bulik – nagyon ünnepélyesek és kevésbé ünnepélyesek… de jók!

Ami csak egyszer van az életben: Gólyabál

A Szent-György Hallgatói Napok programja: szerdán 19 órakor SZOTE Gólyabál az SZTE ÁOK Oktatási Épületében (Dóm tér 13.)

A JATE Klubban is buli:

Szerda este 22 órától Kowalsky meg a Vega lemezbemutató koncert

Belépőjegy 1000 Ft, diákigazolvánnyal 800 Ft
A koncert után buli! Házigazda: Dj Alma, a Kisteremben: Dj Egon.
Belépőjegy 700 Ft, diákigazolvánnyal 500 Ft

Egyszerűen nem lehet otthon maradni!

Előző sztori

125 éve Szegedért: jubilál a színház

Default thumbnail
Következő sztori

Szerda este tesztmeccset vív a Volán és a SZVSE

Legutóbbi hasonló cikkek