Gazdaság

Szalay-Berzeviczy: Vagy összefogás lesz, vagy pedig Mohács

Szalay-Berzeviczy: Vagy összefogás lesz, vagy pedig Mohács

2008. október 21., kedd
Szalay-Berzeviczy: Vagy összefogás lesz, vagy pedig Mohács

Fotók: Gémes Sándor

Magyarország számára azért jelent különösen komoly veszélyt a pénzügyi világválság, mert rendkívül gyenge állapotban érte az ország gazdaságát. Ennek oka pedig az, hogy a 2002 óta regnáló kormányok a tartalékolás, a felhalmozás helyett indokolatlan nagyságúra növelték a szociális hálót, illetve rekord költségvetési hiányokat halmoztak föl - mondta hétfőn Szegeden a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke. Szalay-Berzeviczy Attila szerint Gyurcsány Ferencek és Orbán Viktornak sürgősen meg kellene egyezniük a nemzeti minimumról, mert ha már „nyakunkon a török", teljesen mindegy, ki irányítja az országot...

Mint arról a SZEGEDma.hu is beszámolt, az elmúlt héten

Járai Zsigmond korábbi jegybankelnök, pénzügyminiszter tartott előadást az SZTE Gazdaságtudományi Karán a kirobbant pénzügyi világválságról,

illetve annak magyarországi következményeiről, hétfőn pedig

Szalay-Berzeviczy Attilát,

a Budapesti Értéktőzsde nyáron lemondott elnökét hallgathatták meg ugyanebben a témában az érdeklődők.

A nemzeti csúcs is csak politikai show volt

A szakember szerint a hazánkat is egyre inkább fenyegető pénzügyi válságot még kevesen érzékelik - leginkább a hitelfelvevők -, ugyanakkor sürgősen meg kellene tenni a válaszlépéseket, különben súlyos veszély fenyegeti az országot. Szalay-Berzeviczy Attila azt mondta, nem lát B megoldást:

Gyurcsány Ferenc

miniszterelnöknek és

Orbán Viktornak

, az ellenzék első számú vezetőjének le kellene ülniük, s meg kellene egyezniük azokban a nemzeti minimumkérdésekben, melyek szükségesek a bajok elhárításához. Minderre azért van szükség, mert a múlt hétvégi nemzeti csúcs nem volt több egyfajta „politikai show-nál", a kormány hitelességi válsággal küzd, az ellenzék pedig a kabinetre hárít minden felelősséget a kialakuló helyzetért. A korábbi tőzsdeelnök ugyanakkor úgy fogalmazott: ha beüt a krach, már mindegy, ki a felelős. Úgy látszik, nekünk tényleg Mohács kell - fejtette ki -, hiszen ha már nyakunkon a török, részletkérdés lesz, ki vezeti az országot. Magyarország számára azért jelent különösen komoly veszélyt a pénzügyi világválság, mert rendkívül gyenge állapotban érte az ország gazdaságát. Ennek oka pedig az, hogy a 2002 óta regnáló kormányok a tartalékolás, a felhalmozás helyett indokolatlan nagyságúra növelték a szociális hálót, illetve rekord költségvetési hiányokat halmoztak föl - mondta Szalay-Berzeviczy Attila, hozzátéve: ha nincs a konvergenciaprogram, már négyessel kezdődne az euró árfolyama. A helyzetet azért látja különösen aggasztónak és veszélyekkel telinek, mert hazánk túlságosan függ a nemzetközi pénzektől, az állam a külfölddel szemben 110 milliárd eurónyi nettó tartozást halmozott föl, a lakosság pedig súlyosan eladósodott devizában, s alig-alig vannak megtakarításai. Magyarországgal szemben már érezhető a nemzetközi bizonytalanság, ám - vélekedett - az ország valószínűleg nem juthat Izland sorsára.

Rendszerhiba vagy emberi hülyeség?

A Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke szerint a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a forint stabilitásának biztosítása, hiszen ha a magyar fizetőeszköz jelentősen leértékelődne a különböző folyamatok, illetve a spekuláció következtében, akkor családok óriási tömegére várna az elszegényedés. Sürgető feladatnak nevezte a kiadások és a költségvetési hiány csökkentését is. Mint mondta, a magyar bankrendszer egyelőre stabilnak tűnik, s a csőd veszélyét csökkentette az is, hogy az állam biztosította a betéteket. Ezzel megakadályozhatónak véli, hogy kialakuljon a tömeges betétkivétel, ami összeroppanthatná a pénzintézeteket. A szakember az Egyesült Államokból kiindult világválság okairól is beszélt. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, mindenki tisztában van vele, hogy rossz rendszer a kapitalizmus, de egyrészt még nem találtak ki jobbat, másrészt pedig „a rendszert nem lehet hibáztatni az emberi hülyeség miatt".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.