Péntek: a mai nap sem eseménytelen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Boldog, szomorú délutánt kínál a könyvtár, de lesz pénteken opera, vígjáték, komolyzene, jazz, nóta és disco is, bámulhatjuk a plafont a Reök-ben, gyakorolhatjuk az agykontrollt. Tanulhatjuk, hogyan legyünk versenyképesek, és ha mindez kevés, nosza, ma is vár a mozi! Az egyetemi klubokban lazítóknak mára is jó buli ígérkezik, és reméljük, ez csak a bemelegítő a hétvégére! Nos, indulhatunk?

Boldog, szomorú délután a Somogyi-könyvtárban

Rátóti Zoltán színművész és Huzella Péter zeneszerző irodalmi estjén vehetnek részt pénteken délután 17 órakor a könyvtárban. Az est címe: Boldog, szomorú.

Kis-esszé a Grand Caféban

A pénteken 17 órakor kezdődő Kis-esszé című felolvasóest és beszélgetés a Pécs Kulturális Főváros projekthez kapcsolódó rendezvény, amelyre olyan szerzők kaptak meghívást, akiknek munkássága szorosan kapcsolódik a magyar-szerb származású Danilo Kis (1935-1989) életművéhez, gondolkodásmódjához. A szerzők Kis rövidprózai szövegeit kiindulópontul véve a kisesszé műfajában osztják meg közönségükkel a Kis-inspirációikat. A meghívott vendégek írók, irodalomtörténészek, műfordítók:Bagi Ibolya , Balázs Attila, Forgách András , Marko Cudic, Kollár Árpád, Radics Viktória, Szőke Katalin, Thomka Beáta, Tolnai Ottó
A beszélgetést vezeti: Mikola Gyöngyi irodalomkritikus.

Ma: opera és vígjáték

A Nagyszínházban a Tosca című, 3 felvonásos operát láthatják-hallhatják olasz nyelven, a Kisszínház műsorán pénteken este is Mandragóra, a Páger Antal bérlet érvényes. Mindkét előadás 19 órakor kezdődik.

Színház az Alsóvárosi Kultúrházban is

A Szegedi Egyetemi Színház előadása az Alsóvárosi Kultúrházban (Rákóczi u. 1.) pénteken 19 órakor: Némá de Levente – romantikus mesejáték felnőtteknek, egy részben – Heltai Jenő vígjátéka nyomán. Belépőjegy 700 Ft, diákigazolvánnyal 500 Ft.

IX. Szegedi Kamarazenei Fesztivál

A ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben pénteken este 19 órakor hallható a Faragó Márk és Vladimir Ignatov zongoraduó koncertje.

Vladimir Ignatov 1947-ben született Vlagyivosztokban (Oroszország). Jelenleg Tallinban (Észtország) él. A 2004 évi Nemzetközi Smernov Zongoraverseny I. díjazottja.

Műsoron: Schubert: f-moll fantázia, Rachmaninov: II. szvit Op. 17, Medtner: Knight Errant Op. 58 No. 2,  Szkrjabin: a-moll fantázia, Sosztakovics: Concertino Op. 94.

Nézz fel – a plafonra a REÖK Palotában

Pénteken este 19 órakor Kisfilmek az ötödik falon címmel egész estés program kezdődik a REÖK Palotában. Megnyitó az átriumban, a Flame Flowers tűzzsonglőr csapat “Monopulate (Monochrome + Manipulate)” című előadásával.

19.30-kor Plafonravetítés a Reök egyik eldugott szobájában. Nem rendhagyó módon, a szoba plafonjára vetítik az ország minden részéből beérkezett amatőr kisfilmeket. Tárgyuk, rövidségük változó.

20.30-kor beszélgetés a jelenlévő alkotókkal. Vendégek: Hertlik Balázs, Erős Gábor, Bárány Péter, Mráz István, Erlauer Balázs, Sepsi Gergő
A résztvevők érdeklődését popcornnal honoráljuk.

Millenniumi Klub és Kávéház – kép és hang egyszerre

A Millenniumi Klubban pénteken 19 órakor A természet szerelmese címmel Simonics János kiállítását megnyitja Polner Zoltán költő.

A Millenniumi Kávéház műsorán este nyolckor a Sofy Jazz Caffe koncertjét hallgathatják, azaz ismert jazz-melódiákat lírai előadásban. A zenekar tagjai: Kovács Zsófia, Hegyi Viktor, Kurina Miklós, Látó Attila.

IV. Fool Moon Nemzetközi A Cappella Fesztivál

Az IH Rendezvényközpont kávézójában pénteken este 20 órakor Keep Smiling – koncert.

A Jazzvokál 10 éve alakult Gabnai Klára vezetésével. A swing korszak örökzöld jazz standardjein kívül spirituálékat is énekelnek a capella, illetve hangszeres kísérettel (dob, zongora). A négyszólamú művek a 30-as, 40-es évek amerikai zenei világát elevenítik fel.
Az együttes tagjai: Tóth Réka, Sebők Réka, Várkonyi Szilvia, Gárdián Tamara, Varga Anita, Molnár Emese, Vincze-Fekete Vera, Árok Sándor, Kovács Bence, Pocskai Zsolt, Alexa István.
Belépőjegy 500 Ft.

Kövér Béla Bánszínház műsorán pénteken 14.30 -kor a Titkok birodalma. Az Ólomkatona bérlet érvényes.

A Közéleti Kávéház pénteken

Vidovenyecz János II. nótaszerző estjén vehetnek részt az érdeklődők pénteken délután 17 órakor a Petőfi telepi Művelődési Házban (Szántó Kovács János u. 28.) Házigazda: Dr. Majzik István, a Bába és Társa Könyvkiadó ügyvezető igazgatója.
Fellépnek: Bátki Fazekas Ilonka, Simonits Andrea, Kismártom Ilona, Jarosiewitz Margit
Gyuris Imre, Pacsika László, Fodor Károly.
Zongorán kísér: Sztojkó Mihály prímás, zeneszerző, előadóművész és a szerző hegedűn.
A hallgatóság hozzon magával íróeszközt, tollat vagy ceruzát!

Közönségtalálkozóra várja az érdeklődőket Dr. Domján László, az orvostudomány kandidátusa, agykontroll oktató a Megyeháza Nagytermébe (Szeged, Rákóczi tér 1.) pénteken 17 órára.
Domján László 1990 óta oktatja munkatársaival az agykontroll elnevezésű, négynapos stresszkezelő és elmefejlesztő kurzust, ami ma már pedagógusok és egészségügyi szakdolgozók számára is akkreditált. Számos könyv és egyéb kiadvány megszületésében és kiadásában vállalt és vállal szerepet. (További részletek: www.agykontroll.hu).

A kockázat és a pénz szerepe a vállalkozások versenyképességében – előadások a Kamaránál

Ismeri, hogy milyen kockázatok vannak a vállalkozási tevékenységében? Ismeri a szervezeti és emberi kockázatok összefüggéseit? Tudja-e kezelni a vállalkozásában felmerülő kockázatokat? Milyen hatékonyan működik? Versenyképes Ön? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők az Anima & Kürt Kutatás-fejlesztés Kht. szegedi rendezvényén, pénteken és szombaton 9 órától a CSMKIK székházban (Szeged, Párizsi krt. 8-12.). Részletek: www.anima-kurt.hu

A Belvárosi Mozi pénteki műsora : a Zsigmond Vilmos teremben 15.30-tól A hullám című német, 17.45-től  és este nyolckor a Tükrök című amerikai film látható. A Balázs Béla terem műsorán délután 16.15-től Fél Nelson (amerikai film), 18.30-tól és 20.45-kor A hullám című német filmet vetítik. A Csőke József teremben 16 órakor és18.15-től A nyomozó című magyar, este fél kilenckor a Fél Nelson című amerikai filmet nézhetik meg.

Bulik fiataloknak ma is!

A SZOTE Klubban pénteken este 22 órától Diszkóláz – Lemezlovas: Novák

A JATE Klub rendezvénye ugyancsak pénteken este tíztől JATE-Elektro vol2. – Vodka-Red Bull akció! Vendég: The Carbonfools. A Nagyteremben (elektro-house-progressive): James Light (FRA) v.s. Diffuse Members (special dj & live set) Warmup: Da-niel. A Kisteremben (breakbeat): Freaky beats – bootleg break show.

Előző sztori

125 év: Ünnepelt a Somogyi-könyvtár

Következő sztori

Kővári: A városnak kell döntenie, mit akar a focival