Pacalpiknik a Mars téren – új szegedikum született?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Szalóki Gábor

Pacalpikniket rendezett szombaton a Mars téren az Együtt Szegedért Egyesület. A civilszervezet célja az ízletes alföldi étel népszerűsítése, illetve a hagyományteremtés volt – szegedikummá tennék a pacal jövőre remélhetőleg már kétnapos Tisza-parti ünnepét.

Az Együtt Szegedért Egyesülettől nem idegen a gasztronómiai fesztiválok szervetése, idén már harmadik alkalommal rendezték meg ugyanis a mindig július harmadik hétvégéjén esedékes kakaspörköltfőző-fesztivált Sziksóstón. Úgy gondolták, ideje ősszel is megmozgatni a szegedieket egy jó kis közösségi programmal. Ehhez pedig ebben az esetben is a gyomron keresztül vezetett az út: a marhabendőből készített alföldi különlegességet, a pacalt ajánlották az érdeklődők figyelmébe.

“A pacal az az étel, amely talán a leginkább megosztja az embereket. Sokan idegenkednek tőle, még többen főzik azonban mesterien ezt a finomságot. Azért találtuk ki a főzőversenyt és a pikniket, hogy minél többen bemutathassák szakácsművészetüket. Szombaton nyolc csapat tizenegy bográcsban rotyogtatta a pacalt, s egészen estig jöttek az érdeklődő családok, kicsik és nagyok az U pavilonba, hogy megkóstolják, amit a versenyzők kifőztek nekik. Idén kicsit későn indítottuk el a marketingkampányt, bízom benne, hogy jövőre, amikor szintén október elején tartjuk meg a rendezvényt, még több lesz az érdeklődő. Tervünk, hogy kétnapos regionális ‘dzsemborivá’ alakítsuk a pacalünnepet” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak a főszervező egyesület elnöke, Bakai Csaba.

A kezdeményezés mindenesetre sikeresnek bizonyult, hiszen aki kilátogatott, nem csak a gyomrát tömhette meg a marhagyomorból készült ínyencséggel, de egyéb élvezetekben is része lehetett. A gyerekeket bábművészek és énekesek szórakoztatták, de volt ugrálóvár, arcfestés, este pedig nosztalgiazenére mulathatott, aki még bírta erővel.

Bakai Csaba portálunknak elárulta: az egyesület nem csupán a pacalpiknikkel kíván hagyományt teremteni, de határozott szándékuk, hogy január-február tájékán egy harmadik gasztronómiai programmal is jelentkeznek. Ennek részletei egyelőre még titkosak, de már nem kell sokat várni, hamarosan minden kiderül…

Ami pedig a szombati versenyt illeti: az első helyezést “Pocak pacal és csapata” érdemelte ki.

Előző sztori

Motívumok

Következő sztori

Labdarúgás: egy szabadrúgás lett a Volán veszte