Közélet

Pacalpiknik a Mars téren - új szegedikum született?

Pacalpiknik a Mars téren - új szegedikum született?

2008. október 12., vasárnap
Pacalpiknik a Mars téren - új szegedikum született?

Fotók: Szalóki Gábor

Pacalpikniket rendezett szombaton a Mars téren az Együtt Szegedért Egyesület. A civilszervezet célja az ízletes alföldi étel népszerűsítése, illetve a hagyományteremtés volt - szegedikummá tennék a pacal jövőre remélhetőleg már kétnapos Tisza-parti ünnepét.

Az Együtt Szegedért Egyesülettől nem idegen a gasztronómiai fesztiválok szervetése, idén már harmadik alkalommal rendezték meg ugyanis a mindig július harmadik hétvégéjén esedékes kakaspörköltfőző-fesztivált Sziksóstón. Úgy gondolták, ideje ősszel is megmozgatni a szegedieket egy jó kis közösségi programmal. Ehhez pedig ebben az esetben is a gyomron keresztül vezetett az út: a marhabendőből készített alföldi különlegességet, a pacalt ajánlották az érdeklődők figyelmébe. "A pacal az az étel, amely talán a leginkább megosztja az embereket. Sokan idegenkednek tőle, még többen főzik azonban mesterien ezt a finomságot. Azért találtuk ki a főzőversenyt és a pikniket, hogy minél többen bemutathassák szakácsművészetüket. Szombaton nyolc csapat tizenegy bográcsban rotyogtatta a pacalt, s egészen estig jöttek az érdeklődő családok, kicsik és nagyok az U pavilonba, hogy megkóstolják, amit a versenyzők kifőztek nekik. Idén kicsit későn indítottuk el a marketingkampányt, bízom benne, hogy jövőre, amikor szintén október elején tartjuk meg a rendezvényt, még több lesz az érdeklődő. Tervünk, hogy kétnapos regionális 'dzsemborivá' alakítsuk a pacalünnepet" - mondta el a SZEGEDma.hu-nak a főszervező egyesület elnöke,

Bakai Csaba.

A kezdeményezés mindenesetre sikeresnek bizonyult, hiszen aki kilátogatott, nem csak a gyomrát tömhette meg a marhagyomorból készült ínyencséggel, de egyéb élvezetekben is része lehetett. A gyerekeket bábművészek és énekesek szórakoztatták, de volt ugrálóvár, arcfestés, este pedig nosztalgiazenére mulathatott, aki még bírta erővel.

Bakai Csaba portálunknak elárulta: az egyesület nem csupán a pacalpiknikkel kíván hagyományt teremteni, de határozott szándékuk, hogy január-február tájékán egy harmadik gasztronómiai programmal is jelentkeznek. Ennek részletei egyelőre még titkosak, de már nem kell sokat várni, hamarosan minden kiderül... Ami pedig a szombati versenyt illeti: az első helyezést "Pocak pacal és csapata" érdemelte ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.