Kultúra

NÉGY-ből három - Németh György festményei, grafikái és fotói Szegeden

NÉGY-ből három - Németh György festményei, grafikái és fotói Szegeden

2008. október 27., hétfő
NÉGY-ből három - Németh György festményei, grafikái és fotói Szegeden

Németh György fotóriporter fényképeiből, grafikáiból és festményeiből nyílt NÉGY-ből három címmel kamaratárlat hétfőn a szegedi Reök-palotában.

Németh György

csaknem két évtizede dolgozik fotóriporterként az MTI-nél, a közönség nap mint nap találkozhat - NÉGY szignóval jegyzett - karikatúráival és könyvillusztrációival is, a Reök-palotában egy hétig látható tárlat lesz azonban az első alkalom, amikor festményeivel is a nyilvánosság elé áll. "Bár rajztanárként végeztem, már 47 esztendős voltam, amikor komolyan elkezdtem festeni. Gyakran jártam fotográfusként a mártélyi művésztelepre, ahol unszoltak, álljak a vászon elé. Tíz éve engedtem az invitálásnak" - mondta az alkotó a megnyitó előtt. Németh György - mint fogalmazott - saját örömére, "a formák, a színek és a fények kedvéért" fest, pihenésképpen, mindig emlékezetből. Általában hétvégenként este vonul vissza műtermébe. Fotósként és festőként teljesen eltérően viszonyul az alkotómunkához. Míg fényképezőgéppel a kezében valamire reagál, előzetes koncepció alapján készíti el a képeket, az ecsettel csupán játékot űz, s akkor készül el a művel, ha tetszik neki, amit a vásznon lát. Eddig csaknem száz festményt festett, ezek közül választott ki hármat a Reök-palota kiállítására. Ezek mellett csaknem húsz, Erdélyben készült fotográfiáját és tíz régebben rajzolt, nagyméretű grafikáját mutatja be a kamaratárlaton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.