Közélet

Magyar Anna levelet írt Göncz Kingának

Magyar Anna levelet írt Göncz Kingának

2008. október 19., vasárnap
Magyar Anna levelet írt Göncz Kingának

Levélben tájékoztatta Göncz Kinga külügyminisztert Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke azokról a közös határozatokról, amelyeket a napokban rendezett együttes ülésen hozott meg Csongrád és Temes megye közgyűlése - tájékoztatta portálunkat a megyei sajtószolgálat. Mint arról a SZEGEDma.hu is beszámolt, a két közgyűlés által meghozott döntések a közlekedési infrastruktúra, a turizmus, és az intézményi kapcsolatok terén, valamint katasztrófahelyzetek elhárításában és a határokon átnyúló betegellátásban jelentenek látványos előrelépést.

Csongrád és Temes megye képviselői a szerdai közös ülésen megállapodtak abban, hogy a két közgyűlési elnök saját kormánya elé tárja a megszületett határozatokat, kérve, hogy azok az október 22-i szegedi magyar-román kormányülésen szóba kerüljenek.

Magyar Anna

a

Göncz Kingának

írt levelében rámutatott: a regionális együttműködés szellemében megrendezett díszközgyűlésen a Szeged-Temesvár vasútvonal újjáélesztésének, így a szegedi Tisza-híd újjáépítésének tervét, valamint a Magyarcsanád és a romániai Nagycsanád közötti Szent Gellért híd újjáépítését is támogatta Csongrád és Temes megye közgyűlése. Közösen lépnek fel továbbá a Szeged-Nagylak-Arad-Temesvár közötti közúti gyorsforgalmi kapcsolat kiépítése ügyében, illetve a Kiszombor és az országhatár közötti kerékpárút folytatásáért a határ romániai oldalán. Az infrastrukturális beruházásoktól azt várják a határ mentén élők, hogy valóban megnyíljanak a biztonságos tömegközlekedés útvonalai a térségen keresztül a Balkán irányába, amelyek több száz kilométernyit rövidítenének a jelenlegi távolságokon és csökkentenék a jelenlegi közlekedés túlterheltségét. Románia uniós csatlakozása és a szomszédos ország gazdaságának lendületes fejlődése megsokszorozta a kamion és személyforgalmat, tehát ezek a beruházások nem odázhatók tovább. A Csongrád megyei közgyűlés elnöke levelében kérte, vegyék napirendre a kormányok a határokon átívelő, egészségügyi szakellátásokra fedezetet nyújtó eurorégiós egészségbiztosítási kártya ügyét. Az elképzelés szerint a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió biztosított lakosai egy külön kártya birtokában térítésmentesen vehetnék igénybe az eurorégió teljes területén – amibe beletartozik Bács-Kiskun és Csongrád megyéken kívül a szerbiai Vajdaság, valamint a romániai Temes, Arad, Hunyad és Krassó-Szörény megye is – az egészségügyi szolgáltatásokat. A felmerülő ellátási költségeket az érintett egészségbiztosítókkal rendeznék az intézmények. Ez azért is fontos lenne, mert jelenleg a sürgősségi esetekben fennálló ellátási kötelezettség költségét nem tudják a határ menti kórházak behajtani. Hasonlóan fontosak a közös turisztikai projektek és a katasztrófahelyzetekben egymás munkájának segítése, ezek mellett szintén hitet tettek a Temes és Csongrád megyei közgyűlési tagok. Az együttes ülés és a példaértékű együttműködés eredményeiről

Constantin Ostaficiuc

Temes megyei elnök szintén tájékoztatta

Lazar Comanescu

román külügyminisztert. A megyei elnökök a miniszterek közbenjárását kérik, hogy a szomszédos megyék közösen megfogalmazott célkitűzései támogatást nyerjenek Magyarország és Románia október 22-i, szegedi közös kormányülésén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.